Új gyógyfürdőket alapítottak a Balatonnál!

hirdetes

Pihenés télen - Két új gyógyfürdő is nyitott a Balatonnál!

ZH

A hidegebb évszakokban nincs is jobb, mint egy melegvizes fürdőben kipihenni a szürke hétköznapokat. Szerencsére idén már két új helyen is megtehetjük ezt, ugyanis bővült a hazai gyógyfürdők köre Veszprém megyében és Somogy megyében is.

gyógyfürdő Balaton

Két új gyógyfürdővel bővült a hazai fürdők köre

Jó híreink vannak azok számára, akiknek a kikapcsolódás fogalma egyenlő a hűvösebb időszakokban a meleg vizes fürdőkkel, ugyanis a Balaton környéke két új gyógyfürdőt is magáénak tudhat két év után! Az egyik új fürdőt ráadásul Veszprém megyében alakították ki, így akár Budapestről is könnyen megközelíthető. A másik új fürdőt pedig Somogy megyében próbálhatjuk ki. Mindkét gyógyfürdő a tó vonzáskörzetében lett felhúzva, az egyik ráadásul közvetlenül egy Balaton-parti településen van. De most már igazán kíváncsi vagy gondolom, hogy hol is találhatod ezt a két új fürdőt igaz?

Új gyógyfürdők a Balatonnál

A magyarországi gyógyfürdők köre legutóbb 2020-ban bővült, idén azonban egyből kettő új gyógyfürdőben is kikapcsolódhatunk, pontosabban már két meglévő fürdő kapta meg a gyógyfürdő minősítést.

hirdetes

Az egyik új gyógyfürdőt Marcaliban találhatjuk, a tó délnyugati részétől 14 kilométerre. Marcaliban eddig is gyógyvízzel várták a vendégeket, azonban hivatalosan most vált gyógyfürdővé. Ha itt szeretnénk kikapcsolódni, azonban arra érdemes figyelni, hogy december 19. és január 7. között zárva lesznek. 

Amíg a marcali fürdőnél magától értetődő volt a gyógyfürdő cím megszerzése, addig a másik fürdő esete nem ennyire egyértelmű, de idén már az Annagora Aquaparkban is kihasználhatjuk a gyógyfürdők adta lehetőségeket. Az aquaparkot eddig csak szezonálisan vehettük igénybe, így vélhetően a profiljuk hamarosan bővülni fog. 

Mit is jelent a gyógyfürdő minősítés?

A köznyelvben sokszor szinonímaként használják a gyógyfürdő minősítést, a termálfürdőkkel. Valójában azonban ez nem teljesen így van. A termálfürdővel ellentétben a gyógyfürdő egy jogi kategória és ezt a címet egy hivatalos eljárás során lehet megszerezni.

hirdetes

Ebből a tényből kiindulva, gógyfürdő minősítést csak olyan fürdő szerezhet, ahol gyógyvíz, gyógyiszap, vagy egyéb természetes gyógytényező található, mint például a mofetta, és ezeknek az anyagok segítségével különféle gyógyászati kezeléseket is végeznek, vagy fognak a jövőben végezni. 

Emellett megkaphatja még a gyógyfürdő elnevezést az az intézmény, ahol termálvíz, ásványvíz, vagy ezenkívül a melegített közműhálózati víz révén fürdőgyógyászati kezeléseket biztosítanak. Tehát nem feltétlenül kell hozzá gyógyvíz, hogy egy fürdőből gyógyfürdő lehessen. Erre a legjobb példa lehet a Balatonfüreden található Szívkórház is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Békési Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békés Széchenyi tér 15. 5630 Magyarország Tovább

Karácsonyi menü

Évszázadok óta megszokott menü van karácsony idején a magyaroknál. Minek is változtatni,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek