Gyeptrágyázás kisokos mindenkinek – Most mindent elmondunk a gyeptrágyázásról

hirdetes

Mikor és hogyan trágyázzuk a gyepet?

Bohács Ádám - Kertépítő technikus, AN
Minden, ami gyeptrágyázás

Gyeptrágyázás - Gyep trágyázása késő tavasszal

Áprilistól júniusig a tavasz teljes erőbedobással dolgozik, és ilyenkor kezdenek el növekedni a meglévő gyomok is. Ilyenkor gyomirtó hatású műtrágyákat érdemes alkalmazni már megerősödött gyökérzetű gyepeden. Mint ahogy eddig is, továbbra is figyelj oda a csomagoláson olvasható információkra. A gyomirtó hatású műtrágyák akkor a leghatékonyabbak, amikor a gyomok még kicsik és fiatalok.

A legjobb eredmények érdekében kora reggel használd őket gyepeden, amikor a fű még vizes a harmattól, és legalább két napig nem várható eső. Ne feledd, hogy ha dugókkal vagy magokkal szeretnél új gyepet ültetni birtokodon, akkor ne használj gyomirtós műtrágyákat az ültetés előtti négy hétben, továbbá várj ez után három fűnyírásnyi időt. A gyeptéglákkal vagy szőnyeggel telepített füvön várj négy hetet a telepítés után, mielőtt gyomirtós készítményeket alkalmaznál.

hirdetes

Gyeptrágyázás - Gyep trágyázása nyáron

Júniustól egészen a nyár végéig azért van szükség a gyep trágyázására, mert az extra tápanyagok segítenek megvédeni füvedet a hőségtől és a szárazságtól. Továbbra is használhatod az alacsony foszfortartalmú műtrágyádat, természetesen szigorúan a csomagoláson olvashatók szerint. 

hirdetes

Gyeptrágyázás - A gyep trágyázása késő nyártól késő őszig

Augusztus végétől kezdve egészen novemberig lelassul a gyep növekedése, miközben a fű elkezd felkészülni a téli hónapokra. Ez idő alatt a széles levelű gyomok újra növekedésnek indulnak, tehát ajánlott újra gyomirtó hatású műtrágyára váltani, és a csomagoláson leírtak szerint adagolni azt gyeped számára. Ügyelj rá, hogy az első várható fagy előtti időszakban már ne trágyázd gyepedet.

Gyeptrágyázás - Hogyan használd gyeptrágyádat a legjobb eredmények érdekében

Amellett, hogy mindig betartod a műtrágya csomagolására írtakat, érdemes 1-2 nappal a készítmény használata előtt lenyírni gyepedet. Amennyiben drop kialakítású műtrágyaszórót használsz, indulj el vele a gyep egyik csücskétől, és egymást enyhén fedő csíkokban haladj végig rajta.

Ha szóró szerkezetes („spreader”) műtrágyaszórót használsz, akkor, kívülről befelé haladj, némi átfedéssel. Ne felejtsd el elzárni az adagolót, ha tölcsért használsz a műtrágya elszórásához, és mindig seperd fel a felesleges műtrágyát a járdákról, és egyéb helyekről a gyep mellett, hogy elkerüld a vasfoltokat és a felesleges beszivárgást.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-12

Ismerd meg a kerted részleteit

Elmagyarázzuk, hogyan ismerheted meg a kerted a talaj, a kinézet, a kitettség és egyebek tekintetében, mielőtt nekilátnál az ültetésnek, kertészkedésnek. A szép növényekért!

2022-08-05

6 növény, amivel dúsíthatod a zöldségeskerted termését! – Nitrogén termelő növények

Próbáld ki a természetes tápanyagellátókat, és ültess nitrogéntermelő növényeket! Az egészséges talaj egészséges növényeket eredményez, hanyagold a vegyszert!

2022-08-11

Hogyan kezeld a szárazságot a kertben

Ha még nem tetted meg a lépéseket a szárazság megelőzésében. Kövesd az alábbi gyakorlati tanácsainkat, beleértve a növények öntözésére vonatkozó tippeket is.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-07-31

Ismerjétek meg ti is a csodálatos bakopát

Ismerjétek meg ti is ezt a tündéri kis virágot, a bakopát. Mindent, az ültetéséről, teleltetéséről és a gondozásáról. Cikkünkből megtudhattok mindent a bakopa virágról!

2022-07-31

Hogyan állítsuk meg az invazív növények terjedését?

Kezdenek teret hódítani a kertedben a nem őshonos növények? Mutatunk néhány módszert amivel lelassíthatod, megállíthatod és akár meg si előzheted a terjedésüket!

2022-08-05

Hogyan ültessünk zabot? – Zabültetés és gabonatermesztés a házikertben

A „vadzab elvetéséhez” nincs szükség 40 hektárra vagy nehézgépekre. Egy 20 x 50 méteres parcellán egy köböl zabot termeszthetsz! Így termessz zabot otthon!

2022-08-05

Unod a sima gyepet és amúgy is mindig kiszárad? Válassz inkább vadvirágos talajtakarót!

A gyönyörű pázsit minden otthon büszkesége. A pázsit egészségének megőrzése és jó megjelenése azonban sok munka lehet és még így is könnyen kiszáradhat.

További cikkek ebben a témában


iszapolás

a talaj mechanikai összetételének meghatározására alkalmas eljárás. Elvi alapja az, hogy a... Tovább

emelt szintű halastó

olyan sík vidéki víztározó, amely elsődlegesen halászati célokat szolgál, de magas... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés Házi kert kert