Termessz saját gránátalmát - minden, amit tudnod kell a gránátalma termesztéséről, neveléséről

Nevelj saját gránátalmafát szakértőnk segítségével!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Termesszünk gránátalmát

Gránátalmafa nevelése növénytartókban

Akár csak sok más gyümölcsfát, a gránátalmákat is nevelheted növénytartóban, ha sikerül törpe változatot találnod belőlük. Ezek nagyjából 60 centi magasra nőnek meg, és kifejezetten jól érzik magukat növénytartókban. Ha így szeretnéd nevelni gránátalmáidat, fontos, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol minél több napfény éri majd őket. A félárnyékot csak ritkán tűrik meg, és gazdagabb termésre is számíthatsz tőlük, ha a napon sütkérezhetnek. Egy törpe gránátalmafának egy kb.

38 literes növénytartóra van szüksége. Ennek alsó negyedét töltsd fel talajjal, helyezd bele a gyökérlabdát, majd töltsd fel a maradék helyet talajjal, amelyet közben óvatosan (ne túl erősen) a helyére paskolsz. Fontos, hogy a törzset ne fedd le talajjal, és hogy ne felejtsd el alaposan megöntözni frissen elültetett fádat.

Ültetési távolság

Fontos, hogy sok szabad helyet biztosíts gránátalmafáid körül, hacsak nem tervezed szűk helyen tartani, és rendszeresen szigorúan metszeni őket. Ideális esetben egy legalább 6 méter átmérőjű kört kell hagynod körülöttük. Ha sövényként ülteted őket, akkor akár 3 méter távolra is ültetheted őket egymástól.

A gránátalma öntözése

A gránátalmafáknak nincs nagy vízigényük. Valójában évekig képesek túlélni a szárazságot, de persze ez kihat a termésre is. Ha nem egyenletes mennyiségekben kapnak vizet (pl. túl sokat a nyári esőzések vagy túlöntözés miatt), akkor az repedezett termésekhez, kisebb hozamhoz, és egyéb termésproblémákhoz vezethet. Az első évben lazább talaj esetén hetente kétszer, agyagos talajban pedig heti egy alkalommal öntözd fáidat. Fontos, hogy az egész gyökérzet sok vízhez jusson, tehát mélyreható öntözéseket kell végezned.

A gránátalma metszése

A gránátalmafákat nem muszáj metszeni, de ezzel rengeteget segíthetsz a terméseknek. A metszés nem csak egy mutatósabb faformát, hanem bőségesebb hozamot is eredményez. Ezek a fák a természetben bokrokká nőnek meg, és számos sarjat hoznak, de ha odafigyelsz a nevelésükre, akkor azzal sokat segíthetsz nekik, hogy egészséges gyümölcsöket teremjenek. Amikor fád eléri az egyéves kort, válasz egyet a hat törzs közül, amit meghagysz, a többit pedig metszd vissza teljesen a talajig, hogy faformájúvá alakítsd gránátalmafádat.

A profi gazdák 5-6 törzset hagynak meg, mert így a gránátalmafák gyorsabban teremnek és kevesebb odafigyelést igényelnek. Ez segíthet továbbá hamarabb felépülni a fáknak, miután fagykár éri őket. Hogy melyik módszert használod, az csak rajtad áll. Amikor aztán később éves szinten metszel, légy visszafogott, és ne távolítsd el egyszerre az összes új ágat az adott évből, mert a gyümölcsök azokból a hajtásokból fejlődnek ki, amelyek egy évnél idősebb fás részeken jelennek meg. Ha minden új hajtást visszametszel, akkor nem lesz miről szüretelned.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

méhek betegségei

a mézelő méhekben fellépő betegségek. A fiúsítás betegségei: 1. Nyúlós... Tovább

edafon

a talaj élővilágának az összessége. A —>talajképződésben jelentős; a talajba került... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés