Termessz saját gránátalmát - minden, amit tudnod kell a gránátalma termesztéséről, neveléséről

hirdetes

Nevelj saját gránátalmafát szakértőnk segítségével!

Bohács Ádám - Kertépítő technikus,SFV
Termesszünk gránátalmát

Gránátalmafa nevelése növénytartókban

Akár csak sok más gyümölcsfát, a gránátalmákat is nevelheted növénytartóban, ha sikerül törpe változatot találnod belőlük. Ezek nagyjából 60 centi magasra nőnek meg, és kifejezetten jól érzik magukat növénytartókban. Ha így szeretnéd nevelni gránátalmáidat, fontos, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol minél több napfény éri majd őket. A félárnyékot csak ritkán tűrik meg, és gazdagabb termésre is számíthatsz tőlük, ha a napon sütkérezhetnek. Egy törpe gránátalmafának egy kb.

38 literes növénytartóra van szüksége. Ennek alsó negyedét töltsd fel talajjal, helyezd bele a gyökérlabdát, majd töltsd fel a maradék helyet talajjal, amelyet közben óvatosan (ne túl erősen) a helyére paskolsz. Fontos, hogy a törzset ne fedd le talajjal, és hogy ne felejtsd el alaposan megöntözni frissen elültetett fádat.

Ültetési távolság

Fontos, hogy sok szabad helyet biztosíts gránátalmafáid körül, hacsak nem tervezed szűk helyen tartani, és rendszeresen szigorúan metszeni őket. Ideális esetben egy legalább 6 méter átmérőjű kört kell hagynod körülöttük. Ha sövényként ülteted őket, akkor akár 3 méter távolra is ültetheted őket egymástól.

hirdetes
hirdetes

A gránátalma öntözése

A gránátalmafáknak nincs nagy vízigényük. Valójában évekig képesek túlélni a szárazságot, de persze ez kihat a termésre is. Ha nem egyenletes mennyiségekben kapnak vizet (pl. túl sokat a nyári esőzések vagy túlöntözés miatt), akkor az repedezett termésekhez, kisebb hozamhoz, és egyéb termésproblémákhoz vezethet. Az első évben lazább talaj esetén hetente kétszer, agyagos talajban pedig heti egy alkalommal öntözd fáidat. Fontos, hogy az egész gyökérzet sok vízhez jusson, tehát mélyreható öntözéseket kell végezned.

A gránátalma metszése

A gránátalmafákat nem muszáj metszeni, de ezzel rengeteget segíthetsz a terméseknek. A metszés nem csak egy mutatósabb faformát, hanem bőségesebb hozamot is eredményez. Ezek a fák a természetben bokrokká nőnek meg, és számos sarjat hoznak, de ha odafigyelsz a nevelésükre, akkor azzal sokat segíthetsz nekik, hogy egészséges gyümölcsöket teremjenek. Amikor fád eléri az egyéves kort, válasz egyet a hat törzs közül, amit meghagysz, a többit pedig metszd vissza teljesen a talajig, hogy faformájúvá alakítsd gránátalmafádat.

A profi gazdák 5-6 törzset hagynak meg, mert így a gránátalmafák gyorsabban teremnek és kevesebb odafigyelést igényelnek. Ez segíthet továbbá hamarabb felépülni a fáknak, miután fagykár éri őket. Hogy melyik módszert használod, az csak rajtad áll. Amikor aztán később éves szinten metszel, légy visszafogott, és ne távolítsd el egyszerre az összes új ágat az adott évből, mert a gyümölcsök azokból a hajtásokból fejlődnek ki, amelyek egy évnél idősebb fás részeken jelennek meg. Ha minden új hajtást visszametszel, akkor nem lesz miről szüretelned.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-07-31

Mikor és hogyan érdemes szüretelni a retket?

Szeretnél tavasztól az első fagyokig folyamatosan friss retket fogyasztani a saját kertedből? A kulcs az, hogy időben szüreteld, és ültesd újra. Mutatjuk, mikor!

2022-07-31

Vízipálma – avagy esernyős szobanövények: Információk az esernyőnövény termesztéséről és gondozásáról

A vízipálmát esernyőnövénynek is hívják, ugyanis míg valódi levelei a szárára csavarodnak - igazán egzotikus hatást keltve, fellevelei kis esernyőt képeznek.

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-02-22

10 tavaszi virág, amiknek ott a helye kertedben

Néhány héten belül kezdetét veszi a természet látványos ébredezése, és bizonyára már te is azon töröd a fejedet, hogy idén milyen tavaszi virágokat ültess?

2022-04-04

Mi is az a liofilizálás és miért is olyan jó?

A liofilizálás és a liofilizált gyümölcsök igen népszerűek a konyhaművészetben. Mi is az a liofilizálás és mik is az előnyei? Olvasd el cikkünket és megtudod!

2022-03-29

8 egyszerű talajteszt, amit érdemes elvégezned kertedben

Az alábbiakban néhány egyszerűen elvégezhető talajtesztről olvashatsz, amik segítenek megállapítani kerted talajának különböző adottságait, és hatékonyabbá tenni.

További cikkek ebben a témában


humusz (televény)

a talaj jellegzetes, nagy molekulájú, kolloid tulajdonságú anyaga. Pontos kémiai szerkezeti... Tovább

harcsa (Silurus glanis)

a harcsafélék (Siluridae) családjába tartozó, Mo.-on a legnagyobbra növő, nagy fejű,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés