Termessz saját gránátalmát - minden, amit tudnod kell a gránátalma termesztéséről, neveléséről

hirdetes

Nevelj saját gránátalmafát szakértőnk segítségével!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Termesszünk gránátalmát

Gránátalmafa nevelése növénytartókban

Akár csak sok más gyümölcsfát, a gránátalmákat is nevelheted növénytartóban, ha sikerül törpe változatot találnod belőlük. Ezek nagyjából 60 centi magasra nőnek meg, és kifejezetten jól érzik magukat növénytartókban. Ha így szeretnéd nevelni gránátalmáidat, fontos, hogy olyan helyre kerüljenek, ahol minél több napfény éri majd őket. A félárnyékot csak ritkán tűrik meg, és gazdagabb termésre is számíthatsz tőlük, ha a napon sütkérezhetnek. Egy törpe gránátalmafának egy kb.

38 literes növénytartóra van szüksége. Ennek alsó negyedét töltsd fel talajjal, helyezd bele a gyökérlabdát, majd töltsd fel a maradék helyet talajjal, amelyet közben óvatosan (ne túl erősen) a helyére paskolsz. Fontos, hogy a törzset ne fedd le talajjal, és hogy ne felejtsd el alaposan megöntözni frissen elültetett fádat.

Ültetési távolság

Fontos, hogy sok szabad helyet biztosíts gránátalmafáid körül, hacsak nem tervezed szűk helyen tartani, és rendszeresen szigorúan metszeni őket. Ideális esetben egy legalább 6 méter átmérőjű kört kell hagynod körülöttük. Ha sövényként ülteted őket, akkor akár 3 méter távolra is ültetheted őket egymástól.

hirdetes
hirdetes

A gránátalma öntözése

A gránátalmafáknak nincs nagy vízigényük. Valójában évekig képesek túlélni a szárazságot, de persze ez kihat a termésre is. Ha nem egyenletes mennyiségekben kapnak vizet (pl. túl sokat a nyári esőzések vagy túlöntözés miatt), akkor az repedezett termésekhez, kisebb hozamhoz, és egyéb termésproblémákhoz vezethet. Az első évben lazább talaj esetén hetente kétszer, agyagos talajban pedig heti egy alkalommal öntözd fáidat. Fontos, hogy az egész gyökérzet sok vízhez jusson, tehát mélyreható öntözéseket kell végezned.

A gránátalma metszése

A gránátalmafákat nem muszáj metszeni, de ezzel rengeteget segíthetsz a terméseknek. A metszés nem csak egy mutatósabb faformát, hanem bőségesebb hozamot is eredményez. Ezek a fák a természetben bokrokká nőnek meg, és számos sarjat hoznak, de ha odafigyelsz a nevelésükre, akkor azzal sokat segíthetsz nekik, hogy egészséges gyümölcsöket teremjenek. Amikor fád eléri az egyéves kort, válasz egyet a hat törzs közül, amit meghagysz, a többit pedig metszd vissza teljesen a talajig, hogy faformájúvá alakítsd gránátalmafádat.

A profi gazdák 5-6 törzset hagynak meg, mert így a gránátalmafák gyorsabban teremnek és kevesebb odafigyelést igényelnek. Ez segíthet továbbá hamarabb felépülni a fáknak, miután fagykár éri őket. Hogy melyik módszert használod, az csak rajtad áll. Amikor aztán később éves szinten metszel, légy visszafogott, és ne távolítsd el egyszerre az összes új ágat az adott évből, mert a gyümölcsök azokból a hajtásokból fejlődnek ki, amelyek egy évnél idősebb fás részeken jelennek meg. Ha minden új hajtást visszametszel, akkor nem lesz miről szüretelned.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

6/2007. (I. 24.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

magzatmirigy (csecsemőmirigy, kedezmirigy)

lebenyes felépítésű —>belső elválasztású mirigy, fiatal korban hormonja gátolja a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés