Termessz saját gránátalmát - minden, amit tudnod kell a gránátalma termesztéséről, neveléséről

hirdetes

Nevelj saját gránátalmafát szakértőnk segítségével!

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Termesszünk gránátalmát

Talajigény

A gránátalmák többféle talaptípushoz is képesek alkalmazkodni, de ha meg szeretnéd könnyíteni a dolgukat, akkor vályogos talajba ültesd őket, jó vízelvezetéssel. Ha szeretnél jobb vízelvezetést biztosítani a kerti talajban (és egy nagy adag tápanyaggal kiegészíteni azt), akkor adj hozzá némi komposztot. A gránátalmafák számára 5,5 és 7,2 között mozog az ideális pH érték.

Gránátalmafa nevelése dugványozással

Az esetek többségében a gránátalmafákat dugványokról szokás nevelni, biztosítva ezzel a termések minőségét. A fa ültetésekor áss egy akkora gödröt, ami háromszor akkora, mint a mostani növénytartója, és ugyan olyan széles, mint a gyökérlabda. Ez után keverj hozzá némi érlelt komposztot vagy trágyát a talajba, amit kiástál (erre később persze még szükséged lesz). Vedd ki a növénytartóból a fát, és óvatosan lazítsd meg a gyökérlabdát.

hirdetes

Helyezd a növényt a gödörbe, majd temesd vissza a trágyás/komposztos talajjal. Ügyelj rá, hogy ne ültess túl mélyre – a legfelső gyökerek a talajjal egy szintben kell, hogy legyenek (a törzset ne fedje talaj). Miután óvatosan lepaskoltad a talajt, öntözd meg mélyen a fát, hogy a gyökerek elhelyezkedjenek, és eltűnjenek a légzsebek. Semmilyen műtrágyát ne használj ültetéskor!

Gránátalmafa nevelése magról

Habár a dugványozás a népszerűbb módszer, magról is nevelhetsz magadnak gránátalmafákat. Először is vágj félbe egy gránátalmát, majd távolítsd el a magköpenyeket. Öblítsd le ezeket hideg vízzel, majd távolítsd el a gyümölcshúst róluk, hogy csak a mag maradjon meg – várd meg, hogy megszáradjanak. Ültesd a magókat 60mm mélyre egy virágfölddel feltöltött csíráztató tálcába – minden tégelybe egy-egy darabot. A magvakat tél közepén a legideálisabb elültetni, hogy tavaszra kellően megerősödjenek az átültetéshez. Helyezd a magvakat egy napos helyre.

hirdetes

Ez lehet egy délre néző ablak, vagy valamilyen mesterséges, palánták nevelésére alkalmas fényforrás is. Ügyelj az öntözésre – a talaj mindig legyen nyirkos a magvak alatt. Ha száraznak érződik, öntözd meg újra, és takard le átlátszó, színtelen műanyag fóliával. A gránátalmamagoknak 6 hétre van szükségük, hogy kicsírázzanak. Ezután lassan kezdd el őket kiszoktatni a szabadba – ahogy a tavasz közeledik, minden nap töltsenek kint néhány órát.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-11-30

Az évelők szaporítását most is elvégezhetjük!

Az évelő növények gondozása és szaporítása fontos lépése a kertfenntartásnak. A tőosztás, pedig épp olyan téli feladatok közé tartozik, mint a metszés, vagy a gyümölcsfa ültetés.

2023-11-30

Így segít az ecet a növényeiden

Az ecet, amit általában tisztítószerként ismerünk, kiváló segítség lehet a növények egészséges növekedésének elősegítésében és más hasznos célokra is a növényeinkkel kapcsolatban.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-11-17

Tízezreket spórolhatsz, ha most ültetsz és nem várod ki a tavaszt!

Az őszi ültetés előnyeit vesszük sorra, amelyek a növények egészséges fejlődése mellett még jelentős költségmegtakarítást is hozhatnak a kertészek számára

2023-11-28

5 kihagyhatatlan gőzgombóc a városban, amit neked is meg kell kóstolni!

Budapesten több olyan hely is akad, ahol a legfinomabb gőzgombóc változatokat kóstolhatjuk meg. Fedezzük fel együtt ezeket az izgalmas helyeket, és próbáljuk ki mindet!

2023-11-16

Készíts otthon tökéletes sült gesztenyét, úgy ahogyan az adventi árusok csinálják!

Az igazán finom sült gesztenye titka az alapanyagok frissességében rejlik. De még mire kell odafigyelned? Készíts sült gesztenyét az adventi árusok tippjeivel

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hosszúgyapjas húsjuhok

Angliában a helyi fajták nemesítésével állították elő hús hasznosítású fajtákat. A... Tovább

E-vitamin-hiány

következménye a fiatal állatok fejl.-ének lassúbbodása, a sejtlégzésben, a szénhidrátok, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés