Ezekre készülj fel, ha görényt viszel haza

hirdetes

A görény, mint háziállat

Petra
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Egy görény nagyon sok vidámságot vihet a házba, viszont a nevelésére oda kell figyelni, ugyanis ez az állat nem épp az alázatosságáról híres. Viszont ez még nem jelenti azt, hogy reménytelen eset!

Görény

Az utóbbi időben egyre nagyobb divat lett vadászgörényt tartani, ami nem is csoda, hisz nagyon érdekes és szerethető állatok. Viszont tény, hogy van néhány olyan tulajdonságuk, ami miatt kicsit nehezebb dolgunk van vele, mint ha egy kutyát, vagy egy hörcsögöt vinnénk haza. Ugyanis a görény bár kis termetű, mégse való ketrecbe, mint egy hörcsög, hanem rengeteg tartalmas időtöltést és törődést igényel, akárcsak egy kutya. Ha magára hagyod egy lakásban, perceken belül átrendezi az egészet. A görényt nevelni kell, akárcsak egy kiskutyát, mert egyébként nagyon intelligens állatok, viszont legalább annyira makacsak és önfejűek is. Éppen ezért nem könnyű feladat egy görényből családtagot varázsolni, de ha kellő energiát fektetünk a nevelésébe, az biztosan kifizetődik.

Görény

Ha szeretnél egy házi kedvencet és a görényre esett a választásod, néhány dolgot felül kell bírálnod. Először is a görényt fiatalabb korában érdemes hazavinni, mert olyankor még könnyebben tanítható. De ha van már házi állatod, különösen ha olyan, amilyenekre ez az állat vadászik, mint például az egér, vagy valamilyen madár, akkor nem biztos, hogy jól ki fognak jönni egymással. Viszont más állatokkal is óvatosan kell összeszoktatni, mint a kutya, vagy a macska. Talán azt is lehet mondani, hogy a görénynek ilyen szempontból kicsit nehéz természete van, viszont ez nem jelenti azt, hogy ne alakulhatna ki barátság közte és a többi házi kedvenc között. Csak talán egy kicsit többet kell foglalkozni vele. Viszont a görényről tudni kell, hogy más görényeket nem nagyon tűr meg a közelében, hacsak nem együtt nevelkedtek.

Görény

Ha görényt viszel haza, érdemes a féltett tárgyakat, különösen ha törékenyek jól elrejteni, vagy olyan helyre pakolni, ami a  görény számára megközelíthetetlen. Ugyanis ha a kis görény elindul felfedezni a lakást, nem biztos, hogy nem fogja megtalálni ezeket a tárgyakat is. Érdemes mindig időt szakítani a görényre, ugyanis társas lények és nagy a mozgásigényük is. Ezért érdemes nekik minél nagyobb és jól felszerelt ketrecet beszerezni. Azzal is jól el tudja szórakoztatni magát, ha csak beteszünk a ketrecbe egy faágat. Viszont akármilyen jól felszerelt is a ketrec, érdemes arra törekednünk, hogy minél több időt töltsön a ketrecen kívül és esetleg úgy is nevelnünk, hogy ne igényeljen állandó felügyeletet. A görény is szeret sétálni, akárcsak a kutya és nagyon jót tesz neki, ha amennyiszer csak tudjuk, elvisszük magunkkal barangolni.

Görény

Bár a görény nevelését tekintve nem valami könnyű eset, mert nem olyan szófogadó, mint a kutya, viszont sokkal hamarabb lesznek szobatiszták. Bár ha a görény szót halljuk és nem vagyunk tapasztalt görénytulajdonosok, valószínű, az első, ami eszünkbe jut róla, az a bűz. Ennek van is valóságalapja, mert valóban nem valami kellemes, amikor elszabadul a bűzmirigy váladék, viszont nem kell túl gyakran ettől tartanunk, hacsak nem ijesztgetjük szándékosan. Ugyanis a stressz szabadítja fel azt a hatalmas bűzt, amit a görény védekezésre használ. Egyébként meglepő módon a görény igencsak tiszta és igényes állat, mert akárcsak a macska, a görény is folyamatosan tisztítja magát.

Görény

Viszont a görénytartás hátulütője sokszor pont az igényessége. Betegségek szempontjából ugyanazokkal a gondokkal kell számolni, mint a kutya esetében. Tehát ha a görényünk megbetegszik, az bizony nem olcsó mulatság, ráadásul még be is kell oltatni olyan betegségek ellen, mint a veszettség. Bár egy kutyával sincs ilyen szempontból kevesebb  baj, mint egy görénnyel, csak a mérete megtévesztő, mivel nagy egy nagy méretű állat és éppen ezért kevesebb gondra is számítunk.

 

Mindent összevetve, aki a görényt választja házikedvencnek, kicsit megszaporodnak a teendői, de ez egyáltalán nem biztos, hogy olyan rossz. A görény nagyon sok gondoskodást igényel, de meg is hálálja azt.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szegedi Tudományegyetem

Egyetem Mezõgazdasági Fõiskolai Kar Cím:... Tovább

génerózió

egy adott populációgen. állományának jelentős mértékű elszegényedése. A természetes... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatorvos