Így termessz otthon könnyedén gombát!

Gombatermesztés otthon – ezeket a gombákat könnyen nevelheted te magad is

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gombatermesztés egyáltalán nem egy nehéz folyamat, egy kis odafigyeléssel bárki termesztheti otthonában őket. A gombafogyasztás rendkívül egészséges, hisz gazdag különféle ásványi anyagokban, rostban és különösen B-vitaminban. Alacsony kalóriatartalmuk, viszont jó fehérjeforrások, így diétába is könnyen beilleszthetőek. A cikkben kiderül, hogyan állj neki a gomba otthoni termesztésének. 

Gombatermesztés otthon

Mik azok a gombák?

A gomba egy húsos gombafaj, amely spórákból növekedik. Sokféle gomba ehető, és rengeteg ételben megtalálható: a gombás pizzától a gombás rizottón át a laskagombás pirítottig. Egyes esetekben csak a gomba sapkáját eszik meg. 
Bár könnyen találhatsz friss gombát egy élelmiszerboltban vagy a termelői piacon, saját kertedben termesztheted és szüretelheted könnyedén a gombát. A gomba növekedése azonban nem azonos a zöldségfélék növekedésével, mivel az élőlények gombák, nem növények. A megfelelő termesztőközeg és hőmérséklet különös odafigyelésével a gombáid néhány hét alatt finom gombaterméssé válhatnak.

6 népszerű otthon termeszthető gomba

Az otthoni termelők számos ehető gombafajta közül választhatnak. Bár ezek a fajok mindegyike könnyen előállítható kereskedelmi gombafarmokban, jó jelöltek az otthoni gombatermesztésére is.

1. Shiitake gomba: Ez a gombafajta híres a japán konyhában való gyakori felhasználásáról. A shiitake gomba húsos állagú, és főzve földes, umami ízt kölcsönöz. Piríthatók, süthetők, ránthatóak, pörkölhetők, pizza feltétként, levesekbe adhatóak.
2. Laskagomba: A laskagomba fehér vagy világosbarna színű, legyező alakú, enyhe, édes ízű. A laskagombát gyakran használják a kínai konyhában rántáshoz és levesekhez.
3. Fehér gomba: Egyszerű, szivacsos gomba, amely gyakran megtalálható pizzán szeletelve.
4. Oroszlánsörény gomba: A foggombák csoportjának tagja, kezdetben hagymás terméssel. Az érett organizmusok oroszlánsörényre vagy nagy szakállra hasonlítanak.
5. Portobello gomba: Az olasz konyhában népszerű, sűrű, kiadós gomba. A portobello gombát néha húspótlóként használják, mint a portobello gombás burgerekben.
6. Maitake gomba: Erdei tyúkgombaként is ismert, a maitake gombát termesztik kertekben, de vadon is előfordul. Ezeket a gombákat lágy átfedő kalapokkal, fürtökben értékesítik. Földes aromájú, az Egyesült Államok északnyugati részén és Japánban is őshonos.

Hogyan neveljünk gombát?

A laskagomba, shiitake gomba vagy szinte bármilyen gombafaj termesztésének titka a megfelelő termesztési feltételek biztosítása.

Beltéri gombatermesztés

Míg a kertben kint is termeszthetsz gombát, sokkal könnyebb beltérben bőséges gombatermést termelni. A gombának nincs szüksége napfényre a növekedéshez, állandóan hűvös, nedves klímára van igényük, és ezt könnyebben lehet szabályozni beltérben. Ha van hűvös pincéd, klímaszabályozott garázsod vagy fészered, akkor ezek közül bármelyik remek hely lehet gombatermesztésre. Az ideális növekedési hőmérséklet 12-15 fok között van.

Biztosítsd a megfelelő táptalajt

A növényekkel ellentétben a gombák nem a virágföldben fejlődnek a legjobban. Nagyobb valószínűséggel boldogulnak faforgácsban, keményfa fűrészporban (jó a shiitake gombához), komposztált trágyában (jó a fehér gombához), szalmában (jó laskagombához) vagy kávézaccban (a laskagombához is jó). Helyezd a táptalajt egy legalább 15 cm mélységű edénybe. Ez lehetővé teszi a gomba szabad terjedését.

Oltsd be a gombádat

A gombák ültetésének vagy beoltásának két módja van. Ültethetsz gombaspórát vagy gomba palántát. A kezdőknek az első betakarításkor a gomba palántát kell használniuk, és a következő alkalommal lépniük kell a spórákra. Ezeket az organizmusokat nem kell a szubsztrátumukba (porózus talaj) nyomni. Egyszerűen megszórhatod őket a tetejükön, és hozzáadhatsz még egy kis földet a tetejükre.

Tartsd melegen a gomba palántáidat a növekedési folyamat elindításához

Míg a saját termesztésű gombák 12 és 15 fok közötti hőmérsékleten érik el a legjobb eredményt, felgyorsíthatod a folyamatot, ha 18-20 fok körül tartod őket a növekedés első néhány napjában. Helyezz egy melegítőpárnát a termesztőedénye alá, hogy biztosítsd ezt az extra meleget.

Tartsd a termést nedvesen, de ne túl vizesen

A gombák jól érzik magukat a nedvességtől, de a sok víztől már nem. Próbáld meg rendszeresen permetezni a terményt egy permetezőpalackkal, de ne hagyd, hogy a termesztőközeg beázzon. Egyes gombatermesztők nedves ruhával vagy lazán illeszkedő műanyag zacskóval takarják le gombatartójukat, hogy azok felfogják a nedvességet.

Néhány hét múlva szedd be a gombát

A legtöbb esetben három-négy héttel a gomba elültetése után következik be az első termés beszedése. A termés kis gombaként kezdődik, majd gyorsan nő. A gombák érettségét akkor láthatjuk, ha a kalapjuk teljesen kinyílik, és elkezd leválni a szárról. 

Fogyaszd el a frissen betakarított gombát néhány napon belül

A friss gomba csak néhány napig áll el, mielőtt megromlana. Fogyaszd el őket röviddel a betakarítás után, vagy fagyaszd le őket hosszabb tároláshoz. A már megromlott gombákból gombakomposztot lehet készíteni, amely a következő generációs gombaspórák táplálására szolgál.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

búza vegyszeres gyomirtása

legfontosabb hatóanyagai a hormonhatású vegyületekhez tartozó MCPA, 2,4—D és diklórprop... Tovább

sáncolóeke

a —>sáncolás hagyományos munkagépe; vontatott, egyik oldalán tolólemezzel ellátott... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés