7 nagyszerű hatása a gomba fogyasztásának

7 nagyszerű hatása a gomba fogyasztásának

GE., NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A gomba pikáns ízt kölcsönöz az ételeknek anélkül, hogy sok zsírt, kalóriát vagy nátriumot adna hozzá. De az egészségügyi előnyök nem állnak meg itt. 

A kutatók folyamatosan fedezik fel, hogy a gombák hogyan védik ki a krónikus betegségeket és hogyan javítják a mindennapi egészséget. Olvasson tovább, és fedezze fel, hogy a gomba hétféleképpen is jótékony hatással lehet az egészségére:

gomba

1. A gomba csökkenti a rák kockázatát


Egy 1966 és 2020 között végzett 17 rákkutatás áttekintése azt mutatja, hogy napi mindössze 18 gramm gomba (ami körülbelül 1/8 csészényi vagy két közepes gombának felel meg) elfogyasztása akár 45%-kal is csökkentheti a rák kockázatát. A gomba erőteljes forrása az ergotioninnak, egy aminosavnak és antioxidánsnak, amely megakadályozza vagy lelassítja a sejtkárosodást.

Egyes gombafajták (például a shiitake, az osztriga, a maitake és a királykagyló) nagyobb mennyiségű ergotionint tartalmaznak. A kutatók azonban megállapították, hogy bármelyik gombafajta beépítése a napi étrendbe csökkenti a rák kockázatát.

2. Alacsonyabb nátriumbevitel a gomba segítségével


A nátrium és a magas vérnyomás gyakran kéz a kézben járnak. A nátrium hatására a szervezet felesleges folyadékot tart vissza, ami növelheti a vérnyomást. Ha csökkenteni szeretné a nátriumbevitelt, fontolja meg, hogy gombát adjon az étkezéseihez.

A gomba természetesen alacsony nátriumtartalmú - egy egész csésze fehér gombában mindössze öt milligramm nátrium van. Ízletes ízt biztosítanak, ami csökkenti a hozzáadott só szükségességét, így alacsonyan tartva a vérnyomást. Az amerikai Culinary Institute of American és a UC Davis tanulmánya szerint, ha a hús felét gombára cseréljük egy hagyományos darált marhahúsos receptben, az íz megtartható, miközben a nátriumbevitel 25%-kal csökken.

3. Az alacsonyabb koleszterinszint elősegítése


A gomba kiválóan helyettesítheti a vörös húst, miközben minimalizálja a kalóriát, a zsírt és a koleszterint. Kutatások szerint különösen a shiitake gomba segít alacsonyan tartani a koleszterinszintet. Olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek gátolják a koleszterintermelést, megakadályozzák a koleszterin felszívódását, és csökkentik a vérben lévő koleszterin teljes mennyiségét.

4. A gomba védi az agy egészségét


A kutatók továbbra is vizsgálják a gombafogyasztás hatását az enyhe kognitív károsodásra (MCI). Az MCI memória- és nyelvi nehézségeket okoz, és gyakran az Alzheimer-kór előfutára.

Egy szingapúri tanulmányban azok a résztvevők, akik hetente több mint két csésze gombát ettek, 50%-kal kisebb kockázatot mutattak az MCI kialakulására. Még azok is láttak némi előnyt, akik csak egy csészényit ettek. A résztvevők által fogyasztott gombák között volt arany-, osztriga-, shiitake- és fehér gombafajta.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

111/2008. (VIII. 30.) FVM rendelet

A baromfi ágazatban igénybe vehetõ állatjóléti támogatások feltételeirõl szóló 139/2007.... Tovább

fattyazás

a kukorica főhajtása a talajszinti csomókból gyakran erőteljes mellékhajtásokat (fattyú)... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség