A glifozát a legveszélyesebb növényvédőszer - Miért a glifozát a legveszélyesebb növényvédőszer?

hirdetes

A világ legveszélyesebb növényvédőszere, mégis ezt használja az összes ember!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A glifozát veszélyei

Hogyan védekezhetsz a glifozát ellen?

Szerencsére a glifozát nem képes a bőrön át bejutni a szervezetbe, azonban a szemeket, az orrot, és a torkot és a tüdőt is irritálhatja, ha ezekbe kerül. Ha az ember gyomrába jut, akkor émelygést, hányást és/vagy hasmenést okozhat. Szerencsére te is tehetsz az ellen, hogy kevesebb glifozáttal kelljen érintkezned a hétköznapokban. Íme néhány tipp ehhez.

1. Kerüld a kerti gyomirtókat

Ha komolyabb gyomproblémákkal kerülsz szembe, akkor nagyon gondosan válogasd meg, hogy mit használsz. Mindenképpen kerüld a Roundup használatát, és készíts inkább házi gyomirtót magadnak ecet és citromlé 1:1 arányú keverékéből. 

2. Vásárolj organikus termékeket

Habár ez nem mindig lehetséges, ha csak teheted, válaszd inkább az organikus opciókat, ha élelmiszereket vásárolsz. Amikor glifozáttal kezelt növényeket fogyasztasz, a vegyület egy kis mennyiségben a szervezetedbe juthat, még akkor is, ha előtte alaposan megmosod. Az organikus alternatívák biztosítják, hogy semmilyen ilyen jellegű káros vegyületet nem viszel a szervezetedbe.

hirdetes

3. Tölts több időt a szabadban

Habár ez nem hangzik túl logikusnak (elvégre a szétszórt anyagokkal az ember a szabadban találkozhat), a napfény segíthet bizonyos mértékben méregteleníteni a bőr felületét. Ha a naposabb órákban naptej nélkül mész a napra (természetesen nem olyan napokon, amikor erős az UV-sugárzás), akkor a bőrödben található szulfátok szintetizálódnak, ami segít csökkenteni a bőrödön felgyülemlett glifozátot.

4. Vásárolj legelőn tenyésztett húst

hirdetes

A hagyományosan tenyésztett haszonállatokat általában gabonával etetik, amivel glifozát juthat a szervezetükbe, egész pontosan a zsírszöveteikbe. Ha legelőn tenyésztett állatok húsát vásárolod, akkor kisebb eséllyel viszel majd be velük glifozátot saját szervezetedbe.

5. Kerüld a termőföldeket, miután lepermetezték őket

Ha gyakran fordulsz meg olyan termőföldek közelében, amelyeket gyomirtóval permeteznek, akkor rengeteg káros vegyület gyűlhet össze a szervezetedben pusztán azzal, hogy levegőt veszel. Ha csak teheted, kerüld ezeket a területeket permetezésekkor és az azt követő néhány napban, és alaposan moss kezet, miután bármihez hozzáértél, amire rákerülhettek a vegyi anyagok.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biokémia

biol.-kém. tudományág, amely vizsgálja az élő szervezet kém. anyagainak a szerkezetét, a... Tovább

.../2006. (...) FVM-GKM-EÜM-SZMM-PM együttes rendelet az egyes rizstermékek behozataláról és forgalomba hozataláról

A géntechnológiai tevékenységrõl szóló 1998. évi XXVII. törvény 34. §-a (3)... Tovább

Tovább a lexikonra
Növényvédelem