A giliszták előnyei

hirdetes

Miért és hogyan érdemes gilisztákat csalogatni a kertbe?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A földigiliszták pozitív hatásai

Hogyan csalogass gilisztákat kertedbe

Ha kertedben kevés a giliszta, vagy egyáltalán nincs, akkor érdemes többet odacsalogatni, hogy kerted a fent felsorolt előnyök mindegyikéből részesülhessen. Számos gilisztafajta létezik, a szabad szemmel nem láthatótól kezdve a méteres változatokig, de a kertekben általában a közönséges földigiliszta és a legelterjedtebb. Ez a fajta a hűvös talajt kedveli és általában sötétben láthatjuk őket a felszínre bújni. A komposzthalmokban használt giliszták általában trágyagiliszták, amik nem képesek sima kerti talajban megélni. De mi vonzza a közönséges földigilisztákat, amik segíthetnek fellendíteni kertedet? Mit tehetsz annak érdekében, hogy több látogasson el ágyásaidba?

Használj szerves anyagokat

Ha kertedben csak kevés giliszta „lakik”, akkor a talaj nagy valószínűséggel túl tömör vagy nem tartalmaz elegendő szerves anyagot. Ha azonban levelekkel, levágott fűvel, szalmával, elhalt gyökerekkel, félkész komposzttal és állati trágyával egészíted ki ágyásaidat, akkor nagyszerű körülményeket teremtesz a giliszták számára, hiszen ilyen szerves anyagokból szoktak táplálkozni.

hirdetes

Száraz? Nedves?

A földigiliszták a nyirkos, hűvös körülményeket kedvelik, de a túl száraz, túl nedves és túl hideg talaj már nem kedvező számukra. Minél vastagabb a talajréteg, annál egyszerűbben találnak számukra megfelelő helyet benne. 

Trágya és komposzt

A trágya és a komposzt segítenek a földigiliszták elterjedésében. Ha tehát haszonállatokat tartasz, akkor máris van egy megbízható trágyaforrásod. Ennek hiányában trágyaalapú komposztot is szerezhetsz külső forrásból.

Műtrágya

A nitrogénben gazdag műtrágya is csalogató a földigiliszták számára, azonban a szintetikus nitrogénnel dúsított műtrágyák pont hogy taszítják őket. Ezek a kis kerti segítők nagyon érzékenyek a talaj összetételének változásaira, és rögtön továbbállnak, ha a talaj sóssá válik (például a vegyszerrel dúsított műtrágyáktól). Éppen ezért érdemes kerülni a vegyszeres rovarirtó szereket is.

hirdetes

Kerüld a mély szántást

A mély szántás megbolygathatja a giliszták kialakított járatait, aminek hatására az állatkák hamar elmenekülnek. Igyekezz minél kevésbé megzavarni a talajt – a szántás során sok gilisztával is végezhetsz.

Ügyelj a talaj pH értékére

A földigiliszták nem kedvelik a savas, 4,5 alatti pH értékű talajt. Mésszel lúgosabbá teheted a talajt. Fontos jó adag kalciumot is biztosítani nekik – ha ez az elem hiányzik a talajból, a giliszták nem maradnak meg sokáig. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fülcsonkítás

egyes kutyafajtákon az állat tetszetőssebbé tételét szolgáló v. más állatfajban a... Tovább

bála

szalma v. széna összepréselésével előállított, rendszerint tégla v. henger alakúra... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Növénytermesztés