A giliszták előnyei

hirdetes

Miért és hogyan érdemes gilisztákat csalogatni a kertbe?

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A földigiliszták pozitív hatásai

A giliszták előnyei

Több tápanyagot tesznek elérhetővé a talajban

A giliszták segítenek humuszt termelni, ami egy sötét talajtípus, és rengeteg fontos tápanyagot tartalmaz a növények számára. A giliszták ezt trágyából, elhalt gyökerekből, fűből, lehullott levelekből, talajból, és egyéb szerves anyagokból állítják elő. A giliszták emésztőrendszere összesűríti az elfogyasztott anyagokban található ásványokat és egyéb szerves összetevőket, így az általuk hátrahagyott ürülék telis-tele lesz olyan tápanyagokkal, amik fontosak a növények számára.

Ezek a „gilisztapottyantások” többek között nitrogénben is gazdagok, ami elengedhetetlen a növények fejlődéséhez. A talajban elpusztuló giliszták pedig szintén a növények által felhasználható organikus hulladékká változnak. Egy Új-Zélandi tanulmány szerint a giliszták által hátrahagyott ürülékdarabok négyszer annyi foszfort tartalmaznak, mint a talaj legfelső rétege. A következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Jobb vízelvezetés

hirdetes

A giliszták javítják a talaj vízelvezetését és megakadályozzák annak lepusztulását (erózió) is. Mindez kígyózó járataiknak köszönhető, amik fellazítják a talajt és szellősebbé teszik azt. Tudósok megállapították, hogy a gilisztás talaj tízszer olyan gyorsan képes elvezetni, mint azok, amikben nincsenek jelen ezek a kis kertész-asszisztensek. Járataik továbbá eső esetén is segítenek a talaj mélyebb rétegeinek átnedvesítésében. A giliszták tehát számos módon javítják a talaj minőségét, és teszik azt kedvezőbbé a növények számára.

A talaj szerkezetének javítása

A giliszták ürüléke segít összefogni a talaj apróbb szemcséit. Egyfajta ragasztóként működve megkötik az apróbb talajdarabkákat, az így a talajba kerülő ásványok pedig segítenek megvédeni a szerves anyagokat a mikrobiális támadásoktól. Lényegében minden talajtípust termékenyebbé képesek tenni. Mivel ezek az ürülékdarabkák vízben oldódóak, a növények is könnyedén hozzájuk juthatnak.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-02-28

Ezért ne etesd a kacsákat kenyérrel

Sokan szoktuk etetni a kacsákat kenyérrel, azonban nagyon is káros az egészségük számára ez a fajta étel: mutatjuk, miért ne etesd te sem a kacsákat kenyérrel!

2023-03-10

Figyelj a széncinegékre márciusban: a postaládádba költözhetnek!

Márciustól érdemes figyelni a postaládáinkat, ugyanis széncinegék költözhetnek bele és rakhatnak ott fészket. A cikkünkben elmagyarázzuk, miért fészkelnek oda!

2023-03-02

Így lehet megszabadulni a 4 legrosszabb kerti kártevőtől

Itt a tavasz, bár az időjárás még kicsit sem tavaszias, de lassan megjelennek a kerti kártevők is: ezek a legjobb tippjeink a 4 legártalmasabb kártevő ellen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

vadmacska (Fells silvestris)

a macskafélék (Felidae) családjába tartozó ragadozó állat. Elterjedési területe óriási,... Tovább

Sibo (Dieck 0105)

Cukorrépa Cél: rizománia toleráns és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Növénytermesztés