A Galicia Nueva Kastély

hirdetes

Hallottál már Nógrád egyik legszebb kastélyáról? – Igazán mesébe illő!

ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Budapesttől alig két órányira található az egyik legelképesztőbb kastély, amit csak láthattunk valaha! Ha egy igazi kastélytúrát tervezel, akkor ezt semmiképp sem szabad kihagynod! A Galicia Nueva Kastély manapság hotelként üzemel, de akár egy kirándulás során is érdemes útba ejteni!

A Galicia Nueva Kastély

A Galicia Nueva Kastély


A Halič-kastély eredete a 12. századra nyúlik vissza. A várról szóló első írásos emlék 1386-ból származik, amikor Mária magyar királyné engedélyezte Lossonczy István helyi arisztokrata számára, hogy ezen a helyen kővárat építsen. A család a 16. századig birtokolta a kastélyt, amikor a rezidencia a Forgách család, Magyarország egyik legrégebbi nemesi dinasztiájának birtokába került. A kastély 1554-től 1948-ig a Forgáchoké volt, a család ma is rendszeresen látogatja.

A történelem során felkelések, háborúk és mindenféle lázadások okozta fordulatok hullámát élte át, amelyek végül romokban hagyták. A kastély romjai 1762-ben kezdtek emelkedni a hamvakból, amikor egy Meyerhoffer nevű építész újratervezte. Az elülső szárnyban oszlopos bejárati folyosót helyeztek el, amelyben kétszárnyú lépcsőház, kápolna és díszterem található, a mai Szlovákia legkiterjedtebb freskóinak gazdag választékával. 1897-ben új szakasz kezdődött a Halič-kastély életében. Ebben az évben Franz Wenckheim az egész épületet a legendás Forgách családból származó felesége tiszteletére rekonstruáltatta. A kastélyhoz tartozik egy francia park is, melynek rózsakertjét 1820-ban kezdték telepíteni.

hirdetes


Galicia Nueva Kastély, Nógrád szépsége


A két világháború, a kommunizmus 1948-as kitörése Csehszlovákiában és a szocializmus idején a kastély területén létesített kolhoz tevékenysége semmilyen módon nem szolgált a várnak. A Szociális Gondozási Intézet az 1960-as évektől a kastélyban zárta be a losonci értelmi fogyatékos fiatalokat. 1952 és 1964 között erre a célra rekonstruálták, jelentősen megváltoztatva az objektum eredeti szerkezetét.

1993 óta a kastély elhagyatva, tulajdonos nélkül maradt, romlásnak indult. A természet és a vandálok elkezdték megviselni a kastélyt. Végül 2005-ben a kastélyt privatizálták, és új megjelenésével ma vonzó és érdekes fejezetet ír modern történetének.

hirdetes

Az alapokat az IMET, a. s., kassai székhelyű, a területet átvevő Besztercebányai Felső Területi Egységtől. Idővel az IMET megvásárolta a szomszédos, angolkerttel és tóval ellátott földterületet is, amely a kastéllyal együtt a Nemzeti Kulturális Örökség része.

A cég ezután finanszírozta a helyreállításukat, és továbbra is jelentős forrásokat fektet be. Mivel a kastély felújítása érzékenyen és körültekintően zajlott, a kastély és az egész terület is életre kelt eredeti szellemében – a genius locival. Az egész komplexum vonzza a helyi és nemzetközi vendégeket egyaránt. A Galicia Nueva kastélyszálló, Novohrad felújított ékköve, ismét Szlovákia e bájos régiójának büszkesége.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

fermentáció

1. Sejtekben, valamint sejtmentes közegben is végbemenő folyamat; szénhidrátoknak, főként a... Tovább

gyomirtó szerek (herbicidek)

azok a növényvédő szerek, amelyeket a gyomok elpusztítására használnak. Ide szokták sorolni... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek