A Mátra egyik legszebb helye: Gabi-halála Mátra, hol vana Gabi-halál hegy a Mátrában?

hirdetes

Gabi-halála- a Mátra egyik legszebb helye, érdekes történet húzódik mögötte

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A Mátra egyik kedvelt túracélpontja a Gabi-halála nagyon különleges hely. A 772 méteres hegycsúcson található nevet olvasva neked is biztosan megfordul a fejedben, hogy vajon miért kaphatta ezt a nevet? Egyáltalán mit kell tudni erről a mátrai látnivalóról, azon kívül, hogy egyértelműen nagyon különleges?

Gabi-halála Mátra eljutás

Gabi-halála- a Mátra egyik legszebb helye

A Mátra hazánk egyik legszebb vidéke, olyan csodásan szép helyekkel van telepakolva, mint az ország legmagasabb pontját adó Kékestető, Galya-tető, a Piszkés-tető vagy Sástó környéke. Egy biztos, ha valaki szeret túrázni, kirándulni, vagy egyszerűen csak a természetet, és a szép helyeket, az itt megtalálja. Egy kisebb, nagyobb barangolás után biztosan a Gabi-halála nevű hely is útjába kerül, hiszen ez is egy híresen legendás Mátrai látnivaló. Mit kell tudni róla? A Gabi-halála igazából egy 774 méter magas hegycsúcs, amely nem sokkal a hatalmas a Kékes-tető mellett található, egészen pontosan tőle északi irányba kell keresni a halálos helyet, ami nem annyira veszélyes azért, amennyire azt a neve mutatja. Krokodilokra, ősi csapdákra, filmekből ismert kalandos dolgokra nem kell számítani, csupán egy táblára, amin ez áll: Gabi-halála, 772 m, Az itt elhunyt Gabi nevű, a néphiedelem szerint favágó emlékére.

Mi a Gabi-halála hegy története?

hirdetes

Felcsigáztuk az érdeklődésedet ugye? Most már téged is érdekel, hogy mire számíthatsz, ha megmászod ezt a közel 800 métert? Tudni szeretnéd, mi ennek a különleges helynek a története? Szerencsére vannak legendák, amik megmagyarázzák a különös névadást. A helyiek elbeszélései szerint a Parád környékén élő favágó lova egyszer megbokrosodott, és a favágóval valamint a rakománnyal együtt a szakadékba zuhant, egyszerűen csak neki állítottak emléket ezzel a furcsa elnevezéssel. Természetesen, ahogyan az ilyen helyzetekben lenni szokott, vannak alternatív verziói is ennek a történetnek, mert ahány ember, annyiféle elmesélés, emlék. Vannak, akik szerint nem a favágó, hanem a favágó lova volt Gabi, de vannak olyanok is, aki szerint a favágó fia volt Gabi. Megint mások szerint egy síelő nővel történt baleset, de olyat is hallottunk már, hogy egy szerencsétlen túrázó eltévedt, és megfagyott itt… milyen jó, hogy a Gabi ilyen univerzális név! Mindenesetre már jó rég lehetett, pontosan persze nem tudni, hogy mikor, de az 1930-as években feltehetőleg. Erre is csak abból lehet következtetni, hogy 1930-ban jelölte először térkép ilyen néven e helyet. Egyébként valamelyik történet még igaz is lehet, ugyanis valóban találtak itt egy férfiholttestet, ami akár Gabié is lehetett.

hirdetes

Hol található Gabi halála, a Mátra egyik legszebb látnivalója?

Egyébként az egészben az a legérdekesebb, hogy egyébként egy nagyon nyugodt, csendes helyről van szó, ha a táblán nem lenne óriási betűkkel kiírva, senkinek eszébe sem jutna halálos dolgokra gondolni itt. Szeretnéd te is megnézni? A legjobb, ha az Országos Kéktúra útvonalon haladsz! Mátraházától kell indulni Sirokig, de egy ponton el kell térni, Kékes-tetőről Sirok felé leereszkedve egy éles balt kanyart kell venni a kék kereszt turistajelzést követve. Innen el lehet érni Parádóhutát ahonnan viszont a piros keresztet, majd újra a kék keresztet kell követni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-02-27

Egy szakadékból kiépített híd segíti a gyorsabb forgalmat a horvát tengerpartra – Igazi mérnöki csoda épült!

Végre elkészült a mérnöki csodának is titulált Omiš-híd a Cetina folyó felett, amivel végre megszűnik az óriási forgalom és dugó nyaranta a horvát tengerpartra

2023-02-27

A legromantikusabb mesekastély Magyarországon – A Nádasdy-kastélyban jártunk

A Nádasladányban található Nádasdy-kastély maga a megtestesült romantika, csipkés mintázatával, tornyaival és a körülötte fekvő 20 hektáros angolparkkal.

2023-03-02

Nemzeti vízfelhasználási terv lépett életbe a szárazság miatt Olaszországban

A római kormány a rendkívüli aszályhelyzet kezelésére kormánybiztost nevezett ki, valamint a vízhasználatot szabályzó nemzeti tervet léptetett életbe náluk.

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-21

Legjobb húsvéti programok a Balatonon – Húsvéti forgataggal, csobbanással, bortúrával és holdfénytúrával élvezhetjük a tavaszt a Balatonon

Rengeteg gyermek- és családiprogram vár minket 2023 áprilisában a Balaton körül – lesz itt nyuszi hopp locsolkodás és csobbanás a húsvéti vásári forgatagban!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

foszforsavas trágyaerjesztés

célja a trágya szervesanyag- és N-veszteségének csökkentése az erjesztés folyamán, valamint... Tovább

lombtalanítószerek

a kultúrnövények levélzetének betakarítás előtti leszárításával, fonnyasztásával... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány