A Mátra egyik legszebb helye: Gabi-halála Mátra, hol vana Gabi-halál hegy a Mátrában?

hirdetes

Gabi-halála- a Mátra egyik legszebb helye, érdekes történet húzódik mögötte

VN

A Mátra egyik kedvelt túracélpontja a Gabi-halála nagyon különleges hely. A 772 méteres hegycsúcson található nevet olvasva neked is biztosan megfordul a fejedben, hogy vajon miért kaphatta ezt a nevet? Egyáltalán mit kell tudni erről a mátrai látnivalóról, azon kívül, hogy egyértelműen nagyon különleges?

Gabi-halála Mátra eljutás

Gabi-halála- a Mátra egyik legszebb helye

A Mátra hazánk egyik legszebb vidéke, olyan csodásan szép helyekkel van telepakolva, mint az ország legmagasabb pontját adó Kékestető, Galya-tető, a Piszkés-tető vagy Sástó környéke. Egy biztos, ha valaki szeret túrázni, kirándulni, vagy egyszerűen csak a természetet, és a szép helyeket, az itt megtalálja. Egy kisebb, nagyobb barangolás után biztosan a Gabi-halála nevű hely is útjába kerül, hiszen ez is egy híresen legendás Mátrai látnivaló. Mit kell tudni róla? A Gabi-halála igazából egy 774 méter magas hegycsúcs, amely nem sokkal a hatalmas a Kékes-tető mellett található, egészen pontosan tőle északi irányba kell keresni a halálos helyet, ami nem annyira veszélyes azért, amennyire azt a neve mutatja. Krokodilokra, ősi csapdákra, filmekből ismert kalandos dolgokra nem kell számítani, csupán egy táblára, amin ez áll: Gabi-halála, 772 m, Az itt elhunyt Gabi nevű, a néphiedelem szerint favágó emlékére.

Mi a Gabi-halála hegy története?

hirdetes

Felcsigáztuk az érdeklődésedet ugye? Most már téged is érdekel, hogy mire számíthatsz, ha megmászod ezt a közel 800 métert? Tudni szeretnéd, mi ennek a különleges helynek a története? Szerencsére vannak legendák, amik megmagyarázzák a különös névadást. A helyiek elbeszélései szerint a Parád környékén élő favágó lova egyszer megbokrosodott, és a favágóval valamint a rakománnyal együtt a szakadékba zuhant, egyszerűen csak neki állítottak emléket ezzel a furcsa elnevezéssel. Természetesen, ahogyan az ilyen helyzetekben lenni szokott, vannak alternatív verziói is ennek a történetnek, mert ahány ember, annyiféle elmesélés, emlék. Vannak, akik szerint nem a favágó, hanem a favágó lova volt Gabi, de vannak olyanok is, aki szerint a favágó fia volt Gabi. Megint mások szerint egy síelő nővel történt baleset, de olyat is hallottunk már, hogy egy szerencsétlen túrázó eltévedt, és megfagyott itt… milyen jó, hogy a Gabi ilyen univerzális név! Mindenesetre már jó rég lehetett, pontosan persze nem tudni, hogy mikor, de az 1930-as években feltehetőleg. Erre is csak abból lehet következtetni, hogy 1930-ban jelölte először térkép ilyen néven e helyet. Egyébként valamelyik történet még igaz is lehet, ugyanis valóban találtak itt egy férfiholttestet, ami akár Gabié is lehetett.

hirdetes

Hol található Gabi halála, a Mátra egyik legszebb látnivalója?

Egyébként az egészben az a legérdekesebb, hogy egyébként egy nagyon nyugodt, csendes helyről van szó, ha a táblán nem lenne óriási betűkkel kiírva, senkinek eszébe sem jutna halálos dolgokra gondolni itt. Szeretnéd te is megnézni? A legjobb, ha az Országos Kéktúra útvonalon haladsz! Mátraházától kell indulni Sirokig, de egy ponton el kell térni, Kékes-tetőről Sirok felé leereszkedve egy éles balt kanyart kell venni a kék kereszt turistajelzést követve. Innen el lehet érni Parádóhutát ahonnan viszont a piros keresztet, majd újra a kék keresztet kell követni.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI)

Kutatóintézet A Növényvédelmi Kutatóintézet (NKI) 1982 óta a Magyar Tudományos Akadémia... Tovább

házinyúl (Oryctolagus cuniculus domesticus)

a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozik; őse az üregi nyúl, amelynek háziasítása az... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány