Bemutatkoznak a füzények - ismerd meg Te is a réti füzényt és a vesszős füzényt

Szuper füzények – ismerd meg Te is ezt a két elterjedt fajt

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A füzény a füzényfélék névadó nemzetsége, mely megközelítőleg 30 – 35 fajt tudhat magáénak – ezek közül a legtöbb fűféle, viszont közöttük akadnak nem csak egyévesek, de évelő növények is. Ismerj meg most Te is kettőt!

Füzények

Ebben a cikkünkben erről a két népszerű füzény fajtáról és gondozásukról olvashatsz!


A réti füzény bemutatása


A réti füzény magas termetű, rizómás évelő növény, mely az összes északi mérsékelt övezettel rendelkező területen őshonos, melyek közé hazánk is beletartozik. Természetes élőhelyei közé a dombvidéki nyirkos lápok, a nádasok, illetve vizesebb rétek tartoznak – már ebből is látszik, hogy rendkívül vízkedvelő növényről van szó.


Levélzete lándzsás, a fűzfáéra emlékeztethet, levelei átellenesen helyezkednek el. Nektárban gazdag, így nem csak a méheknek fogsz kedvezni, amennyiben kertedben elülteted, de a pillangókat is képes lehetsz segítségével kertedbe csalogatni. Virágzata fürtvirágzat, mely lilásrózsaszín árnylatban pompázik, melyet nagyon hosszan, akár egész nyáron is csodálhatunk – ezek akár egy méter magas szárán helyezkedik el.


Hogyan gondozd növényedet?


A réti füzényt mivel bírja az állandóan vizes, nedves környezetet, érdemes akár kerti tavak partjára, akár vízinövényként ültetni – utóbbi esetben ültetését 0 – 10 centiméteres vízmélységbe helyezd el.


Nevelése egyáltalán nem problémás, amennyiben vízben helyezed el, akkor locsolásával sem kell foglalkoznod.


Ültetésekor ugyanakkor mindenképpen figyeljünk arra oda, hogy napos vagy félárnyékos területet válasszunk számára. Talaj szempontjából nincsenek nagy igényei, átlagos kerti talaj tökéletes lesz számára. Vízigénye, ahogy természetes élőhelyeinél is láthattuk, rendkívül nagy, így imádja a kifejezetten nedves, mocsaras környezetet – éppen emiatt remek vízinövénynek számít.


Amennyiben szaporítani szeretnéd, azt magvetéssel, valamint tőosztással is megteheted. Ugyanakkor arra érdemes figyelned, hogy az alapfaj eredetileg Észak-Amerikában rendkívül gyors terjedéssel bír, emiatt pedig kifejlesztették egy sterilebb változatát is, mely csak tőosztással szaporítható.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-24

Ettől lesz garantáltan sikeres a magról történő növénytermesztés

Tippek a sikeres magról történő növénytermesztéshez: levegő, víz, fény. Fedezd fel a levegő, víz és fény fontosságát a magról történő növénytermesztéshez.

2024-04-24

Ültess sarkantyúkát a zöldséges kertedbe és csoda történik

Ültess sarkantyúkát a veteményes kertedbe és valóban csoda fog történni, hiszen számos előnye van ennek a szuper kis növénynek, mutatjuk mik ezek pontosan!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-22

Miért sárgul az aloe vera? Íme a leggyakoribb okok

Miért sárgul az aloe vera? Mutatunk néhány lehetséges okot, valamint javasolt megoldás, amely segíthet helyreállítani a növény egészségét egy szempillantás alatt!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2024-04-18

Így ültesd a muskátlit az ablakba, hogy több virágot hozzon!

A muskátlik (Pelargonium) kedvelt növények az ablakokban, erkélyeken, és nem igényelnek túl sok speciális gondozást, de ezeket a tanácsokat tartsd be!

2024-04-22

Sárgul a leander levele? Egyszerűen kezelheted, ha időben elkezded

Mit csinálj, ha sárgul a leander levele? Ezek a szekértői tanácsok segítenek pikk-pakk rendbe szedni ezt a csodaszép virágot. Mutatjuk mit alkalmazz azonnal!

2024-04-21

Meg kell metszeni elvirágzás után az orgonát, hogyan?

Általában a legtöbb orgona májusban vagy június elején virágzik, így a metszést közvetlenül a virágzás befejeződése után, idén azonban korábban virágzott!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

borzderes marha

fajtacsoport; a borzderes (brachy-ceros típusú) fajták napjainkban kiegyenlítődnek, a kisebb... Tovább

genetikai kód

a fehérjékben levő aminosavak sorrendjét meghatározó jelrendszer, a dezoxiribonukleinsav... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény kert Kertészet