Tippek, trükkök a futórózsa felfuttatásához

hirdetes

Bevált trükkök a futórózsa felfuttatásához

Szélesi Ferenc
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A futórózsák egy porta legszebb díszei lehetnek. Habár önmagukban is gyönyörűek, igazán akkor keltenek teljes hatást, ha a kert vagy udvar egy jellegzetes szerkezetére futtatod fel őket – például egy lugasra, boltívre vagy kerítésre. Előfordulhat azonban, hogy ez legjobb igyekezeteid ellenére sem jön össze, és lusta futórózsáidnak látszólag eszük ágában sincs sehová felfutkorászni. Mi a teendő ilyen esetben? Lássuk a megoldást!

Minden a futórózsa felfuttatásáról

Miért nem futnak fel a futórózsáim?

A futórózsák általában azért nem képesek megfelelően felfutni egy közeli szerkezetre, mert nem igazították időben olyanra, ahogyan nőnie kellene. Megfelelő támogatás nélkül a fő szerkezetet alkotó vesszők csoportosan a talajra hajlanak, ami még az ilyen gyönyörű növényektől is meglehetősen rémisztő és kellemetlen látvány. Ilyen helyzetekben még nincs minden veszve, de a megoldás garantáltan munkaigényes lesz.

Az egyik lehetőség lemetszeni a legmakacsabb vesszőket és lassan felkötögetni, rögzítgetni a kezelhetőbbeket, amíg úgy nem állnak, ahogy elképzelted őket. A másik lehetőség teljesen visszavágni minden vesszőt, és megvárni, hogy visszanőjenek. Ahogy a rózsabokor visszanő, a vesszők vagy megfelelően igazítottak lesznek, vagy ekkor kell elkezdened megfelelően rögzíteni, igazgatni őket (attól függően, hogy milyen drasztikus metszést végeztél). Ha nincs kedved ezzel vesződni, vágd le az összes vesszőt, ásd fel a rózsát és ültess a helyére egy frisset, amire ez úttal a kezdetektől fogva odafigyelsz majd.

hirdetes

Mire van szükséged a rózsák magabiztos felfuttatásához

Mindenképpen érdemes beszerezni egy tekercs vízálló ragasztószalagot, vagy valamilyen gumis borítású drótot, amikkel rögzítheted rózsáid vesszőit. Ügyelj rá, hogy olyasmivel rögzítsd rózsáidat, amik stabilan tudják tartani őket, de kellően rugalmasak is, hogy ne korlátozzák növényeidet a növekedésben. Ne használj éles, durva rögzítéseket, amik megsérthetik a rózsák puha részeit, hiszen ezeken a sebeken keresztül könnyedén elfertőződhetnek növényeid. Fontos, hogy a rögzítést követően rendszeresen ellenőrizd rózsáidat, hogy megfelelően nőnek-e, és hogy jól tartanak-e a rögzítések, különben fájdalmas munka lesz helyre igazítani egy nagy adag, tövisekkel teli rózsavesszőt.

A futórózsák felfuttatása

A futórózsáknak általában segítségre van szükségük, hogy megfelelő módon futhassanak fel a biztosított szerkezetekre. Egy jó megoldás 2-3 évig szabadon, metszés nélkül nőni hagyni őket, kivéve persze, ha el kell távolítani róluk néhány törött vagy sérült vesszőt. Természetesen ez idő alatt is figyelmet igényelnek majd – ügyelj rá, hogy milyen irányba kezdenek el nőni, és szükség szerint igazítsd, rögzítsd őket úgy, hogy a szerkezeten maradjanak. A kezelhetetlen vesszőket minél hamarabb ajánlott eltávolítani, mert ez később sokkal nehezebb feladat lesz.

hirdetes

A futórózsákat nem kell drasztikusan visszametszeni a tél végén. Érdemes inkább időt hagyni nekik, hogy leveleket növesszenek tavasszal, és megfigyelni, hogy mely vesszők igénylik egyáltalán a metszést. Ha ezt nem várod meg, és csak találomra levágod a vesszőiket, akkor azzal csak virágokat áldozol fel. Érdemes észben tartani továbbá, hogy vannak olyan futórózsák is, amelyek az előző évben nőtt vesszőkön virágzanak, így ezeket még annyira sem ajánlott idő előtt lemetszeni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

géntérkép (genetikai térkép)

a gének a kromoszómán való relatív helyét feltüntető ábra. Számos prokarióta teljes... Tovább

Nyíregyházai Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Nyíregyháza Báthory u. 13 4400 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
virág