Te is elkészítheted ezt a szuper fűszerspirált, megmutatom, hogyan

Építsünk fűszerspirált!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Készíts te is fűszerspirált saját kezűleg!

Hogyan építs fűszerspirált?

Egy fűszerspirál elkészítése egyáltalán nem nehéz feladat, és a designlehetőségeknek csupán a képzeleted szabhat határt. Az előbb felsorolt előnyökhöz hozzáírhatnánk azt is, hogy a spirálkerteket ízlés szerint alakíthatod ki, hogy illeszkedjenek kerted designjába. Íme az alapvető lépések egy közönséges fűszerspirál elkészítéséhez.

Szedd össze az alapanyagokat

Egy fűszerspirálhoz jó minőségű táptalajra, talajtakaróra (mulcs), és szivacsos szerkezetű, de tartós építőanyagra lesz szükséged (ezek alkotják majd a spirál falait). Hogy rendezetlen, vagy precízebb designt szeretnél-e az csak tőled függ, ahogy az is, hogy terméskövekből, téglákból, farönkökből, bambuszból, vagy akár újrahasznosított anyagokból (pl. sörösüvegekből) készíted el a falakat.

Egy 1,8 méter átmérőjű spirálhoz (benne 340-400 köbcentinyi táptalajjal) nagyjából 1,5 köbméternyi építőanyagra lesz szükséged. Az anyagválasztáskor érdemes figyelembe venni néhány tényezőt – a téglák drágák lehetnek ugyan, de nagyon tartósak is, és ideálisak, ha sokáig tartó spirált szeretnél építeni magadnak, míg a termésköveket nehéz lehet megfelelően felállítani a spirál felsőbb rétegeiben.

Jelöld ki a helyet és a méretet

Az elhelyezés és a méret két nagyon fontos szempont egy fűszerspirál kialakításakor. Ha a spirál túl nagy, akkor a karbantartás és a szüretelés (ami valószínűleg rendszeres lesz) nagyon kellemetlen feladatokká válnak majd. E mellett egy túl kisméretű spirál nem kínál majd akkora változatosságot mikroéghajlatok terén, mert nem lesz elég nagy az eltérés az alsó és a felső szintek között. Mint említettük, egy durván 1,8 méteres átmérő ideális lehet, és a legtöbben kényelmesen el is érik majd.

Fontos, hogy minden oldalról kényelmesen hozzáférj, és a közepét is elérd anélkül, hogy rá kéne lépned a spirál valamelyik részére. A spirál egy olyan helyre kerüljön, ahol naponta legalább 6 óra közvetlen, szűretlen napfény éri, és szem előtt van (nehogy megfeledkezz róla, hogy néha gondoznod is kell). A fűszerspirálokat általában úgy szokás kialakítani, hogy a legalsó réteg észak felé nézzen, hogy az ide kerülő, szomjasabb növények elegendő árnyékot kapjanak a nap folyamán. 

Készíts talajkeveréket

A fűszerspirál sikeréhez megfelelő táptalajt biztosítani a növények számára. Mivel egy ilyen spirálban általában több eltérő igényű növény is helyet kap, így egy jó taktika „zónákra” osztani, és ezeket a megfelelő összetételű talajjal feltölteni. Például az alsóbb szintek árnyékkedvelő növényeinek jót tesz egy kis komposzt a talajban, míg a központi, magasabb rétegeket kavicsokkal érdemes lazítani, amik jobb vízelvezetést biztosítanak. A talaj konkrét tápanyag-összetétele attól függ majd, hogy milyen növényeket ültetsz a különböző zónákba. Lapozz egyet, és tudd meg a további részleteket!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lángporfémszórás

a —>gépjavítás technológiájának olyan művelete, amely a tengelyek kopott felületének... Tovább

fésűsgyapjú

a fésűsfonal előállítására alkalmas, kiegyenlített, erős, rugalmas szálú, 6 cm-nél... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem