Te is elkészítheted ezt a szuper fűszerspirált, megmutatom, hogyan

hirdetes

Építsünk fűszerspirált!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Készíts te is fűszerspirált saját kezűleg!

Hogyan építs fűszerspirált?

Egy fűszerspirál elkészítése egyáltalán nem nehéz feladat, és a designlehetőségeknek csupán a képzeleted szabhat határt. Az előbb felsorolt előnyökhöz hozzáírhatnánk azt is, hogy a spirálkerteket ízlés szerint alakíthatod ki, hogy illeszkedjenek kerted designjába. Íme az alapvető lépések egy közönséges fűszerspirál elkészítéséhez.

Szedd össze az alapanyagokat

Egy fűszerspirálhoz jó minőségű táptalajra, talajtakaróra (mulcs), és szivacsos szerkezetű, de tartós építőanyagra lesz szükséged (ezek alkotják majd a spirál falait). Hogy rendezetlen, vagy precízebb designt szeretnél-e az csak tőled függ, ahogy az is, hogy terméskövekből, téglákból, farönkökből, bambuszból, vagy akár újrahasznosított anyagokból (pl. sörösüvegekből) készíted el a falakat.

Egy 1,8 méter átmérőjű spirálhoz (benne 340-400 köbcentinyi táptalajjal) nagyjából 1,5 köbméternyi építőanyagra lesz szükséged. Az anyagválasztáskor érdemes figyelembe venni néhány tényezőt – a téglák drágák lehetnek ugyan, de nagyon tartósak is, és ideálisak, ha sokáig tartó spirált szeretnél építeni magadnak, míg a termésköveket nehéz lehet megfelelően felállítani a spirál felsőbb rétegeiben.

hirdetes

Jelöld ki a helyet és a méretet

Az elhelyezés és a méret két nagyon fontos szempont egy fűszerspirál kialakításakor. Ha a spirál túl nagy, akkor a karbantartás és a szüretelés (ami valószínűleg rendszeres lesz) nagyon kellemetlen feladatokká válnak majd. E mellett egy túl kisméretű spirál nem kínál majd akkora változatosságot mikroéghajlatok terén, mert nem lesz elég nagy az eltérés az alsó és a felső szintek között. Mint említettük, egy durván 1,8 méteres átmérő ideális lehet, és a legtöbben kényelmesen el is érik majd.

Fontos, hogy minden oldalról kényelmesen hozzáférj, és a közepét is elérd anélkül, hogy rá kéne lépned a spirál valamelyik részére. A spirál egy olyan helyre kerüljön, ahol naponta legalább 6 óra közvetlen, szűretlen napfény éri, és szem előtt van (nehogy megfeledkezz róla, hogy néha gondoznod is kell). A fűszerspirálokat általában úgy szokás kialakítani, hogy a legalsó réteg észak felé nézzen, hogy az ide kerülő, szomjasabb növények elegendő árnyékot kapjanak a nap folyamán. 

hirdetes

Készíts talajkeveréket

A fűszerspirál sikeréhez megfelelő táptalajt biztosítani a növények számára. Mivel egy ilyen spirálban általában több eltérő igényű növény is helyet kap, így egy jó taktika „zónákra” osztani, és ezeket a megfelelő összetételű talajjal feltölteni. Például az alsóbb szintek árnyékkedvelő növényeinek jót tesz egy kis komposzt a talajban, míg a központi, magasabb rétegeket kavicsokkal érdemes lazítani, amik jobb vízelvezetést biztosítanak. A talaj konkrét tápanyag-összetétele attól függ majd, hogy milyen növényeket ültetsz a különböző zónákba. Lapozz egyet, és tudd meg a további részleteket!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

galandférgek (Cestodes)

a laposférgek (Platyhel-minthes) törzsének egyik, kivétel nélkül belső ->élősködő fajokat... Tovább

baromfi megjelölése

többnyire a tenyészállatok egyedi azonosítását szolgáló eljárás. A naposállatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés Növényvédelem