Hogyan hozhatunk létre fűszersövényt

hirdetes

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden tudnivaló a fűszersövényről

Számold ki, hogy hány palántára lesz szükséged

Ha tudod, hogy milyen fűszernövényekből készül majd sövényed, és biztos vagy benne, hogy valamilyen módon be tudod szerezni, vagy meg tudod termeszteni őket, akkor a következő lépés kiszámolni, hogy hány darabra lesz szükséged belőlük. Ha például egy szellősebb (a növények számára egészségesebb) rozmaringsövényt szeretnél, akkor ültesd őket egymástól 60 centire.

Egy tömörebb, valamivel mutatósabb sövény érdekében 45 centire kerüljenek egymástól. Az, hogy hány palántára van szükséged, attól is függ majd, hogy milyen hosszú és sűrű sövényt szeretnél. Ezt a rozmaringhoz a felső két távolsággal tudod kiszámolni.

Jelöld ki sövényedet

Ha már tudod, hogy hány palántát kell majd használnod, el kell gondolkodnod azon, hogy hogyan ültetheted őket szimmterikusan. Például ha 5 darab palántát szeretnél ültetni egy 2,5 méteres távolságon, akkor fél méterre kell lenniük egymástól. Tehát az első palánta negyed méterre kerül a szegély végétől, majd a következő palánta fél méterre kerül majd ennek a közepétől, és így tovább, fél méterenként.

hirdetes

Így az utolsó palánta is negyed méterre kell kerüljön a szegély legvégétől Érdemes mindent először papíron megtervezni és kiszámolni, hogy biztosan minden a helyére kerüljön, megfelelő távolságra egymástól. Ez után menj ki a kertbe, és jelöld meg jól láthatóan (pl. karókkal), hogy pontosan hová kell majd ültetned palántáidat. Érdemes egy madzagot is kihúzni a jelölések között, hogy biztosan egy vonalban legyenek egymással. Mindez segít majd vizualizálni, hogy nagyjából milyen sövényre számíthatsz, mielőtt elkezdenél ásni.

hirdetes

Ültesd el fűszernövényeidet

Ha úgy érzed, hogy megvan a tökéletes elrendezés, akkor ideje elkezdeni ásni a lyukakat növényeid számára. Ha nem egy meglévő ágyásba ülteted őket, győződj meg róla, hogy megfelelő minőségű talajba kerüljenek.

Gondozd fűszernövényes sövényedet!

Miután elültetted növényeidet, rendszeres öntözésre, gyomlálásra és időnkénti trágyázásra lesz szükségük, hogy erős, egészséges gyökérzetet növeszthessenek maguknak. Ahhoz, hogy bokrosabb növekedésre ösztönözd őket, csípd le a száraik csúcsát, amikor még fiatalok. Később aztán szükség szerint metszd őket arra a méretre, amilyenre szeretnéd. Ne felejtsd el felhasználni az így lecsípett (leszüretelt) darabokat a konyhában!

Érdemes továbbá észben tartani, hogy a sövényben keletkező rések és hézagok tönkretehetik megjelenésüket. Éppen ezért ajánlott minden évben a kiszámoltnál több palántát vásárolni vagy nevelni, hogy szükség esetén lecserélhesd őket. Ha még sincs szükséged ezekre, akkor elültetheted őket egy növénytartóban, hogy így is hasznukat vehesd!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


rablógazdálkodás

az a termelési mód, amely a temészetes erőforrások — főleg a termékenység... Tovább

érrendszer

a szervezet anyagcsere-forgalmában, az oxigén és a szén-dioxid, a tápanyagok és a salakanyagok... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés