Hogyan hozhatunk létre fűszersövényt

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Bizonyára te is vágyakozva csodálgattad azokat a konyhakertekről készült képeket, amiken a kerteket és/vagy a járdákat gyönyörű, bőségesen termő gyógy- és fűszernövények szegélyezik. Sokan nem is gondolnák, hogy ezek a hasznos növények igen dekoratívak is tudnak lenni – ehhez mindössze annyi kell, hogy az ember ésszerűen tudja elrendezni őket.

 

A következőkben megtudhatod, hogy mi mindenre kell odafigyelni egy fűszernövényes sövény kialakításakor, ez után pedig egy konkrét példán is végigvezetünk, amiben egy rozmaring-sövény elkészítésével ismerkedhetsz meg. Kezdjük is!

Minden tudnivaló a fűszersövényről

Mi alapján válaszd ki a legjobb fűszernövényeket sövényedhez

A fűszernövényes sövényeket rengeteg növényből kialakíthatod járdáid, ágyásaid és kerted egyéb részei körül. A levendula, a rozmaring, a kakukkfű, az oregánó, a citromfű, a kerti izsóp és a bazsalikom csupán néhány példa a megannyi lehetőség közül. Ezeket mind egyszerű termeszteni, és még egymás mellett is jól megférnek. Rendszeres metszéssel egész kompakt termetűre lehet visszanyírni őket, hogy valamivel csinosabban is mutassanak kertedben. Nézzük meg, hogy milyen szempontokat kell figyelembe venned, hogy a lehető legjobb fűszernövényeket választhasd ki kerti sövényedhez.

Teljes méret

Lehetőleg olyan fűszernövényeket válassz, amelyek kompakt méretűek (vagy visszametszhetők), hogy ne foglaljanak el túl sok helyet a kertből. Tartsd észben továbbá, hogy ezeken a növényeken gyakran kell majd átlépned, vagy áthajolnod, ezért hacsak nem vagy különösen rugalmas és mozgékony, jobb, ha kisebb méretű fajtákat választasz. Vedd figyelembe azt is, hogy a magasabb fűszernövények árnyékot vethetnek az ágyásokban növő többi növényre, ami általában nem ideális.

Vízigény

Mivel fűszernövény sövényed kerted peremterületeire (ágyások széle, kert széle, stb.) kerül majd, hamarabb is fog kiszáradni, mint ágyásaid. Az egyik opció szárazságtűrő növényeket választani, a másik pedig csepegtető öntözőrendszert beüzemelni, ha nem tudod vállalni rendszeres öntözésüket.

Tápanyagigény

A fűszernövényeknek nem igazán van szükségük túl sok nitrogénre, hogy jól növekedhessenek. Éppen ezért a 10-10-10 összetételű NPK műtrágyák nem biztos, hogy megfelelőek számukra, és bizonyos fűszernövényeknek még árthatsz is velük.

Például a metélőhagymának kellemetlen íze lehet, ha túl sok nitrogént kap. Sokkal inkább érdemes őket olyan sövénybe ültetni, amit organikus tápokkal, tehát például komposzttal táplálsz. Ezzel szemben a bazsalikom elviseli, ha az átlagnál több nitrogént kap. A nitrogén felelős a levelek növekedéséért, ezért ha nitrogénben gazdag talajban nőnek, akkor gyakrabban kell majd szüretelned bazsalikompalántáidat.

A lényeg, hogy olyan növényeket válogass össze, amelyek egymással és a közeli ágyásban lévő növényekkel is hasonló tápanyagigényűek, illetve amelyek jól illeszkednének kerti talajod adottságaihoz. A következő oldalon folytatom, érdemes lapozni egyet! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Judo

Minden levéltetű faj, aknázó-, sodró-, gyümölcsmoly, növénykárosító legyek lárvái,... Tovább

rajoztatás

a —>méhcsalád rajzásának mest. kiváltása. A rajzás legfőbb segítője a zsúfoltság... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés