Hogyan hozhatunk létre fűszersövényt

hirdetes

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden tudnivaló a fűszersövényről

Keress ellenállóbb fajtákat

Mivel a sűrűbben ültetett növények fokozott veszélyben vannak a kártevőktől és betegségektől, érdemes sövényeidet ellenállóbb fajtákból kialakítani.

Éghajlat és talajminőség

Mint minden növényválasztáskor, fűszeres ösvényed összeállításakor is fontos figyelembe venni, hogy milyen időjárási viszonyok vonatkoznak kertedre az év során, és hogy milyen minőségű talajba kerülnek majd palántáid. A választáskor tehát vedd figyelembe az időjárást, a páratartalmat, a hőmérsékletet és a napsütötte órák számát is.

Termőidőszak

Nem árt meggyőződni róla, hogy növényeid végig szépek maradjanak majd hasznos, de dekoratív sövényed részeként. Az olyan egynyári növények például, mint a bazsalikom csak a melegebb hónapokat kedvelik, így az olyan ágyások köré ideálisak, amelyekben például tök, paradicsom vagy padlizsán nő.

Hogyan készül: Egy rozmaringos fűszersövény kialakítása

hirdetes

Ezek lennének tehát egy az ideális fűszernövény kiválasztásának szempontjai. Az alábbiakban egy konkrét példát járunk majd végig, amiben egy rozmaringos sövény elkészítésével ismerkedhetsz meg. Maguk a lépések minden növényre alkalmazhatók, egyedül az ültetési távolság az, amelyet saját választott fűszernövényeid szerint kell majd kiszámolnod.

Válaszd ki és szerezd be fűszernövényeidet

A felnőtt növények általában drágábbak, és csak szezonálisan lehet hozzájuk jutni. Mielőtt tehát kőbe vésnéd, hogy miből szeretnéd kialakítani sövényedet, nézz utána, hogy miket szerezhetsz be ésszerű áron. Egy másik opció magokról felnevelni őket (ezt persze időben el kell kezdeni).

Szerezd be őket helyi termelőktől

A legközelebbi piacon jó eséllyel találsz majd olyan kertészeket és termelőket, akik egészséges, csodaszép palántákat árulnak.

hirdetes

Szaporítsd saját palántáidat

Ha saját magad szeretnéd felnevelni fűszernövényeidet sövényedhez, mert szereted a kihívást, vagy szimplán csak spórolni akarsz, akkor ez is egy opció. A rozmaringról ehhez fás szárú dugványokat kell vágni, valamikor a tél végén, vagy kora tavasszal.

A télen vágott dugványoknak 10-12, míg a tavasszal vágottaknak 6-8 hétre lesz szükségük, hogy kigyökerezzenek, de persze ez több tényezőtől is. Sima egyszerű palántanevelő talajba kell ültetni őket egy kellően meleg helyen (melegházban vagy házon belül), és ügyelni rá, hogy minden nap megöntözd őket. Használhatsz persze magokat is, ami ugyan a leglassabb módszer, de a leggazdaságosabb is, ráadásul rengeteg palántát kezdhetsz egyszerre nevelni viszonylag kis helyen, hogy aztán kiültethesd őket.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Váci Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Vác Káptalan u. 1-3. 2600 Magyarország Tovább

halak betegségei

lehetnek fertőző eredetűek, amelyeket vírusok, baktériumok, algák és gombák okoznak, ide... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés