Hogyan hozhatunk létre fűszersövényt

hirdetes

Fantasztikus ötlet – Hozzunk létre fűszersövényt!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Minden tudnivaló a fűszersövényről

Metszés

Hogy mérete és alakja kezelhető maradjon, fűszernövényes sövényedet rendszeresen metszened kell majd a szezon során. A levelesebb fűszernövények és egynyáriak rendszeres metszést igényelnek majd, míg a lassabban növők és örökzöldek csak ritkábban szorulnak rá.

Mekkora a levelek mérete?

A kisebb levelű növények, úgymint a kakukkfő gyorsa és egyszerűen metszhetők egyszerre több szár levágásával. A nagyobb levelű fűszerek, mint például a bazsalikom több odafigyelést igényelnek, hogy hosszútávon is bokrosan és takarosan növekedhessenek.

Milyen gyorsan nőnek a növények?

Fontos szempont továbbá a metszésnél, hogy milyen gyorsan nő egy növény. A citromfüvet például gyakran kell metszeni, nehogy virágzani és terjeszkedni kezdjen. Egy szezon során akár 4-5 alkalommal is metszést igényelhetnek. A rozmaringot azonban csak évente 2-3-szor kell metszeni, míg a kakukkfű összesen legfeljebb 2 metszést igényel, hogy csinos fűszersövény legyen belőle.

hirdetes

Az oregánó ennek érdekében 6 metszést is igényelhet. A fűszernövényekből kialakított sövények metszésében az a jó, hogy lényegében minden egyes metszés egy nagy szüretelés is egyben, hiszen amit levágsz, azt aztán fel is használhatod a konyhában. Ha azonban nem csak kinézetük és illatuk miatt szeretnél fűszernövényeket ültetni sövény gyanánt, hanem rendszeresen is szeretnél vágni belőlük a konyhába, akkor válassz gyorsan növő fajtákat, mint például citromfüvet vagy tulsit.

Ültetési távolság

Nagyon fontos továbbá elgondolkodni fűszernövényeid ültetési távolságán is. Mivel egy jó sövény általában úgy néz ki, mintha egyetlen, hosszú növényből állna, közel kell majd ültetned egymáshoz palántáidat. Ezzel csak az a baj, hogy a tömörebb ültetés rontja a légáramlást a növények között, amik így fogékonyabbak lesznek a betegségekre.

hirdetes

Ez a kockázat az ár, amit kénytelen vagy megfizetni egy egységesnek tűnő sövényért. Azonban ennek ellenére is helyet kell biztosítanod a gyökerek számára, mind a sövény előtt, mind a mögött, hogy legalább azok kellő mennyiségű levegőt kapjanak. Érdemes tehát odafigyelni erre, és legfeljebb a javasolt ültetési távolság felére vagy harmadára ültetni egymástól fűszernövényeidet.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


kariogram

egy sejt kromoszómaállományának képe. A mitózis metafázisában megfigyelhető... Tovább

ezüsthártya

a rizs termésének a terméshéjból, maghéjból és aleuronrétegből álló rétege. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Növénytermesztés