útmutató a fűszernövények termesztéséhez; így termessz fűszernövényt; kertbővítés fűszernövénnyel

Fűszernövények termesztése -Fűszerezz a kertből

Szeder
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A zöldségeskertészetben azzal foglalkozunk, hogy meg termesszük, amit megeszünk, miért ne bővíthetnénk a veteményeskertünk, saját termesztésű fűszerekkel? Termesztés, beszedés minden egy helyen.

fűszernövények a kertben

Bazsalikom

A legtöbb kertész szívesen termeszt és használja a bazsalikomot, ha friss, de a szárított bazsalikom kéznél kell tartania egész évben tésztaszószokhoz és egyéb ételekhez. Bár szárításkor az íze csökken, még mindig jobb, mint bármely, az élelmiszerbolt polcáról vásárolt tégely.

Hogyan nevelj bazsalikomot?

A bazsalikom meleg évszakos növény, amelyet a fagyveszély elmúltával érdemes ültetni. Nem viseli jól a hűvös időt (még az éjszakai alacsony hőmérséklet is károsíthatja a finom bazsalikomleveleket), ezért gondolj meleg helyre, ha ültetésében gondolkodsz. Vásárolhatsz kisebb alántákat is de közvetlenül a kertjedben is el vetheted a magokat. A bazsalikom annyira könnyen termeszthető magról, hogy a magokat beltérben is ki lehet keltetni, és átültetheti őket egy korábbi betakarítás érdekében. Ha a bazsalikomra, mint fűszerre gondolsz a szekrényedben, a termesztett fajta számít. Valószínűleg a zöld olasz bazsalikom lesz számodra a legmegfelelőbb termeszteni való az legalapvetőbb ételeidhez.

A bazsalikom betakarítása és szárítása

Hogyan szüretelj, hogy egész szezonban használhasd? Egyszerűen csípd meg a bazsalikom leveleit, mielőtt elkezdenek virágozni. Szüreteld be, mielőtt azok nagyobbra nőnének. Innentől kezdve meg kell szárítani a leveleket. Amikor a levelek megszáradtak és törékenyek, összetörjük vagy ledaráljuk (akár mozsártörővel) és légmentesen záródó edénybe csomagoljuk. A bazsalikom könnyen virágzik, ezért korán és gyakran szüretelj. Érdemes nyár végén ültessen be egy második betakarítást, így hosszabb ideig friss bazsalikomhoz juthatsz.

Oregano

A szárított oregánó számos kamrában alapvető alapanyag, különösen spagettiszószhoz és más fűszerkeverékekhez. Szerencsére a termesztés és a betakarítás is könnyű.

Hogyan termessz oregánót?

Az oregánó egy évelő növény az 5-ös és magasabb zónában. Ez azt jelenti, hogy minden szezonban önmagában tér vissza. A legjobb és legegyszerűbb egy kihajtott oregánó palántát vásárolni, és egy 10-12 hüvelykes cserépbe tenni, hogy teret adjon a növekedéshez. Az oregánót nehéz (bár nem lehetetlen) magról kezdeni. Ne feledd, hogy az oregánó a menta családból származik és növekedni fog; előfordulhat, hogy a következő szezonokban szét kell osztani vagy át kell helyezni egy nagyobb tartályba.

Az oregánó betakarítása és szárítása

Az oregánót szinte bármikor fogyaszthatod frissen, de a szárított oregánót akkor szüreteld le, amikor a levelek a legjobb minőségűek. Tavasszal, mielőtt virágozna, és ősszel, amikor a virágzás befejezése után új növekedés nőtt. Vágd le a szárakat, és szárítsd 95 °C-on, amíg a levelek ropogósak nem lesznek. Ezután válaszd le a leveleket a szárról, és mozsártörővel őröld meg.

Kapor

A kapor nem csak savanyúsághoz való! A szárított gyógynövény burgonyasalátákban, omlettekben és ranch öntetkeverékekben remekül használható.

Hogyan neveljünk kaprot?

A kapor szereti az enyhébb időjárást, így a meleg tavasszal és ősszel jól terem. A kapor könnyen elvehető, ha a talaj hőmérséklete elérte a legalább 60 fokot. Az egyik ültetést kora tavasszal (pár héttel az utolsó fagy elmúlta előtt ültetem), a másikat pedig a nyár végén az őszi betakarítás céljából.

Hogyan szüreteljünk és szárítsunk kaprot

A kaprot leveleit és magjait egyaránt használják. A levelek betakarításához még azelőtt szüreteljünk, hogy az igazán magas, esernyő alakú magszárat elkezdenék kifejlődni. Amint kifejlesztik ezt a szárat, eldobják a magokat, és önmagukat vetik. Így több mint valószínű, hogy ősszel lesz egy második aratása.

A kapor gyógynövény

A kaporleveleket hűvös és sötét helyen felakasztva könnyen kiszárítható. A daráláshoz általában egyszerűen összetörheted az ujjaiddal, vagy mozsártörővel. Ha kapormagot szeretnél betakarítani, egyszerűen takarítsa be ezeket az „ernyőfejeket”, mielőtt a magok lehullanak, de miután szépek és szilárdak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ízék

a szálastakarmány fásodott, vastag, kemény rostos szárrésze, amelyet az állat nem fogyaszt... Tovább

páratlanujjú patások (Perissodactyla)

az —>emlősök osztályának egyik rendje, közepes v. nagy testű állatok, lábujjaik száma... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert