Így szárítsd ki hatékonyan fűszernövényeidet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Minden a fűszernövények szárításáról

Szárítás szárítóházakban

Ha igazán komolyan szeretnél foglalkozni a gyógynövények szárításával, akkor akár egy kis szárítóházat, vagy legalább is szárítókunyhót is építhetsz erre a célra. Ezeket már felmenőink is használták szárításra és aszalásra. Az ilyen épületek kiváló szellőzést biztosítanak, de egyben a portól és az elemektől is védik a szárított fűszereket (vagy amit éppen szárítanak bennük). A szárítóházakban felakasztani és szétteríteni is lehet a terméseket.

Egyes birtokokon még talán a mai napig vannak ilyenek – régebben húsokat is füstöltek bennük, de használták őket kukorica és gyümölcsök szárítására, aszalására is. Persze mára már nem olyan elterjedtek, különösen a modern birtokokon. Egyesek régi garázsaikat, vagy fészerüket alakítják át szárítóházakká. Ehhez fontos, hogy alaposan lezárj minden nyílást az épületen, hogy a kosz, az eső, a rovarok és egyéb zavaró elemek ne férkőzhessenek be.

hirdetes

Szerelj be továbbá gerendákat és/vagy polcokat a szárítani való fűszerek és egyéb termések felakasztásához vagy szétterítéséhez. Szükséged lesz persze a légmozgás biztosításához is, amit ventilátorokkal oldhatsz meg. Ne felejts el párátlanítókat is beszerelni, hiszen a nedves levegő könnyedén tönkre teheti összes termésedet.

A nagy mennyiségű szárítás előnyei és hátrányai

Nagy mennyiségben szárítani nem mindig a legjobb vagy legkényelmesebb megoldás, de ha rengeteg termés marad rád, akkor persze muszáj lesz valahogy tartósítanod.

hirdetes

Előnyök

Ha vannak megfelelő eszközeid és egy jó stratégiád, akkor minél több fűszert szárítasz ki egyszerre, annál hamarabb végzel majd a teljes betakarított mennyiséggel. Ez a megoldás sokkal gyorsabb, mint felkötözgetni, vagy egy-két tálcával szárítgatni fűszereidet. Ha szárítóházat építesz magadnak, akkor ugyan többet kell vele dolgozni, de csak egyszer kell megépíteni, és után hosszú éveken át készen áll majd terméseid szárítására.

Hátrányok

Hacsak nem autódat használod fűszereid szárítására (ami valljuk be, nem mindig a legjobb megoldás), akkor számolnod kell egy szárítóház megépítésének költségeivel is. Továbbá, minél több fűszert szárítasz ki, annál több helyre lesz szükséged, ahol hosszútávon tárolhatod őket.

Tippek a hatalmas mennyiségű fűszerek szárításához

A legjobb köztes megoldás a legtöbbek számára néhány aszalódoboz beszerzése lesz, hiszen ezeket az autókkal ellentétben bármikor lehet használni, mégsem kerülnek annyiba, mint egy aszalóház vagy fülke felépítése.

Konstantin Kolosov képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-03

Az őszi kertek csodája, madarak kedvence - A tűztövis

Tudj meg mindent te is az ősz egyik legszebb díszéről, a tűztövisről. Elmondunk mindent, amit tudnotok kell a tűztövis gondozásáról és neveléséről, ismerd meg a tűztövist te is!

2020-11-03

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


sárgaság (ikterusz, icterus)

az —>epefesték-forgalom zavara; az epefesték (bilirubin, biliverdin) fölhalmozódik a... Tovább

kólika

erős hasi fájdalmakkal járó betegségek (gyomorkitágulás, bélcsavarodás, bélsárrekedés... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés