Így szárítsd ki hatékonyan fűszernövényeidet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Minden a fűszernövények szárításáról

Tippek a hatékony tálcás, rácsos fűszerszárításhoz

Ha a sütőt szeretnéd használni a szárításhoz, tervezd meg előre, hogy mikor nem szeretnéd sütésre használni, hogy ne jelentsen problémát, hogy néhány napig foglalt lesz. Érdemes továbbá néhány keretes tálcát, rácsot is kéznél tartani, amiket más termések szárítására, és egyéb célokra is felhasználhatsz. Ne felejtsd el alaposan megtisztítani a rácsokat és a tálcákat két használat között.

Hatalmas mennyiségű termés

Abban az esetben, ha számos ágyásnyi fűszert termesztesz, mert például egész évben szeretnél teázni, vagy esszenciaolajokat készítenél, akkor lényegesen nagyobb szárítókapacitásra lesz szükséged néhány szárítórácsnál.

Óriási mennyiségű fűszerek szárítása

Szárítás az autóban

hirdetes

Autód valójában tökéletes helyet biztosít a fűszerek szárítására, különösen, ha nagy csomagtérrel rendelkezik. Szárító rácsaidat és tálcáidat autód hátuljában is elhelyezheted, de akár egy vékony szövetből vagy talajtakaróból is kialakíthatsz nekik egyfajta függőágyat a szárításhoz. Lássuk, hogy hogyan! Tervezd meg előre, hogy mikor lesz néhány napod (lehetőleg napsütéssel), amikor nem lesz szükséged autódra.

hirdetes

Hajtsd le az üléseket, hogy minél nagyobb területen dolgozhass. Ezután akaszd fel a „függőágyat az autó különböző pontjain – ilyeneket bizonyára nem lesz nehéz találni vagy kialakítani benne. Tekerd le az ablakokat pár centire, hogy a pára kiszellőzzön az utastérből.

Helyezd a fűszereket az ágyra (vagy a rácsokra, ha azt használsz), és hagyd, hogy kiszáradjanak. Időnként forgasd meg őket, hogy egyenletesen száradjanak, mintha csak a sütőben lennének. Ha elkészültek, tekerd bele őket a szövetbe, amin száradtak, hogy kicsépelhesd őket.

Szárítás aszalódobozban

Az aszalódobozokat általában komló szárításához szokták használni, de éppen olyan remekek fűszernövények tartósításához is. Ezek lényegében egymásra helyezett, fából készült keretek, amelyekben hálók vagy rácsok vannak, legfelülre pedig egy ventilátor kerül. A ventilátor lefelé fújja a meleg levegőt, elősegítve ezzel a száradást. Persze ehhez speciális felszerelésre van szükség, de egy hajszárítóval is átfújhatod őket néha.

monicore képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-05

Itt az ideje a növények teleltetésének? - Szakértőnk válaszol!

Ismét eljött az idő, érkezik a hideg, a növények esetében pedig érdemes elvégeznünk a teleltetést. Mikor és mit kell tennünk? Most mindent elmondok nektek, gyertek velem és tudjátok meg, hogyan teleltethetitek sikeresen a növényeket!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-03

Az őszi kertek csodája, madarak kedvence - A tűztövis

Tudj meg mindent te is az ősz egyik legszebb díszéről, a tűztövisről. Elmondunk mindent, amit tudnotok kell a tűztövis gondozásáról és neveléséről, ismerd meg a tűztövist te is!

2020-11-03

Feledésbe merülő őszi ropogtatnivaló – A török mogyoró bemutatása

Neked is sokkal többet kellene belőle fogyasztani, mivel nagyon sok jótékony hatása ismert, ráadásul van még egy jó hírem, a saját kertedben is megterem!

További cikkek ebben a témában
hirdetes


élelmiszer-ellenőrzés

célja az élelmiszer-higiénia és élelmiszer-minőségi előírások együttes és összehangolt... Tovább

búza (Triticum L.)

a ->pázsitfüvek családjához tartozó nemzetség. A világon az 5.-től a 64. szélességi fokig... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés