Így szárítsd ki hatékonyan fűszernövényeidet

hirdetes

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

Szélesi Ferenc
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden a fűszernövények szárításáról

Tippek a hatékony tálcás, rácsos fűszerszárításhoz

Ha a sütőt szeretnéd használni a szárításhoz, tervezd meg előre, hogy mikor nem szeretnéd sütésre használni, hogy ne jelentsen problémát, hogy néhány napig foglalt lesz. Érdemes továbbá néhány keretes tálcát, rácsot is kéznél tartani, amiket más termések szárítására, és egyéb célokra is felhasználhatsz. Ne felejtsd el alaposan megtisztítani a rácsokat és a tálcákat két használat között.

Hatalmas mennyiségű termés

Abban az esetben, ha számos ágyásnyi fűszert termesztesz, mert például egész évben szeretnél teázni, vagy esszenciaolajokat készítenél, akkor lényegesen nagyobb szárítókapacitásra lesz szükséged néhány szárítórácsnál.

Óriási mennyiségű fűszerek szárítása

Szárítás az autóban

hirdetes

Autód valójában tökéletes helyet biztosít a fűszerek szárítására, különösen, ha nagy csomagtérrel rendelkezik. Szárító rácsaidat és tálcáidat autód hátuljában is elhelyezheted, de akár egy vékony szövetből vagy talajtakaróból is kialakíthatsz nekik egyfajta függőágyat a szárításhoz. Lássuk, hogy hogyan! Tervezd meg előre, hogy mikor lesz néhány napod (lehetőleg napsütéssel), amikor nem lesz szükséged autódra.

hirdetes

Hajtsd le az üléseket, hogy minél nagyobb területen dolgozhass. Ezután akaszd fel a „függőágyat az autó különböző pontjain – ilyeneket bizonyára nem lesz nehéz találni vagy kialakítani benne. Tekerd le az ablakokat pár centire, hogy a pára kiszellőzzön az utastérből.

Helyezd a fűszereket az ágyra (vagy a rácsokra, ha azt használsz), és hagyd, hogy kiszáradjanak. Időnként forgasd meg őket, hogy egyenletesen száradjanak, mintha csak a sütőben lennének. Ha elkészültek, tekerd bele őket a szövetbe, amin száradtak, hogy kicsépelhesd őket.

Szárítás aszalódobozban

Az aszalódobozokat általában komló szárításához szokták használni, de éppen olyan remekek fűszernövények tartósításához is. Ezek lényegében egymásra helyezett, fából készült keretek, amelyekben hálók vagy rácsok vannak, legfelülre pedig egy ventilátor kerül. A ventilátor lefelé fújja a meleg levegőt, elősegítve ezzel a száradást. Persze ehhez speciális felszerelésre van szükség, de egy hajszárítóval is átfújhatod őket néha.

monicore képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-06-02

A zsálya pozitív hatásai, nem is hinnéd mennyi mindenre jó

A zsálya sokoldalú, egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek számos egészségügyi előnnyel járnak. Mutatjuk is a zsálya pozitív hatásait az egészségre!

2023-05-31

Levendulatermesztési hibák – a 6 legnagyobb elkerülendő hiba a kertészek szerint

Ebben a cikkben felsorolunk hat olyan gyakori hibát, amelyeket érdemes elkerülni a levendulatermesztés során, ahogy egy kertészeti szakértő javasolja.

2023-05-31

A tereprendezési sziklák tisztítása – egyszerű módszerek, hogy újra jól nézzen ki a sziklakert

A sziklakert sziklái könnyen bevonódhatnak mohával vagy szennyeződésekkel, aminek következtében elveszítik eredeti megjelenésüket, viszont egyszerű tisztítani!

2023-05-31

Az orchideák szaporítása – Három szakértői módszer

Ezzel a három szakértői módszerrel viszont rájössz, hogy könnyedén lehet egy orchideából több orchideád! Orchidea szaporítási módszerek kertészeink ajánlása

2023-05-31

Az 5 legszebb Dália fajta – Ha igazi különlegességet szeretnél a kertedbe

Ha érdekelnek a dáliák és szeretnéd megismerni az öt legszebb fajtájukat, akkor olvasd tovább ezt a cikket. Összegyűjtöttük az öt legszebb dáliafajtát!

2023-02-02

Tényleg tartalmazhatnak rovart a csomagolt élelmiszerek?

Ahogyan halad a világunk, nagyon úgy tűnik, hogy a rovar fehérje lehet a jövő proteinforrása, egyre többet hallani erről. Már a boltokban is találkozhatunk vele.

2023-05-27

Ismerd meg a kerti Holdviolát – Nem csak a neve miatt olyan különleges

A holdviola (Lunaria annua), más néven ezüstvirág vagy pénzvirág, egy varázslatos növény, amely különleges és megkapó szépséggel bír. Ismerd meg közelebbről!

2023-05-16

6 hiba, amit el kell kerülni a növények vízben történő szaporítása során – és mit tegyünk helyette

Adjuk meg új dugványainknak a legnagyobb esélyt a sikerre azáltal, hogy elkerüljük ezeket a hibákat, ha vízben szeretnénk hajtatni őket! Vízben gyökereztetni

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

endocitózis

az a jelenség, amikor élettani és kóros körülmények között az arra képes sejtek, a... Tovább

legelőberendezések

a legelő állatok deleléséhez szükséges cserények, itatok, a villanykarám (elektromos... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés