Így szárítsd ki hatékonyan fűszernövényeidet

Kiszállító és termelő kereső
hirdetes

Szuper tippek a fűszernövények hatékony szárításához

Bohács Ádám - Kertépítő Technikus
Minden a fűszernövények szárításáról

Szárítás tálcákkal és rácsokkal

Szárító tálcákat és rácsokat persze bármikor vásárolhatsz magadnak, de egy kis munkával saját eszközeidet is elkészíthetd, vagy akár meglévő szárító alkalmatosságaidat is felhasználhatod erre a célra.

Szárítás sütőben

A sütő rácsai kiválóak a fűszerek szárításához. Ügyelj rá, hogy alaposan megtisztítsd őket, hogy ne legyenek rajtuk rászáradt, ráragadt ételmaradékok, vagy más szennyeződések. Helyezd a fűszereket a rácsokra, majd tégy egy sütőtálcát a sütő legaljára, amibe belepotyoghatnak a leeső darabkák – így sokkal könnyebb lesz később kitakarítani. Ha szeretnéd valamivel gyorsabban kiszárítani fűszereidet, akkor állítsd sütődet 55°C-ra, vagy annál langyosabbra (de ennél ne melegebbre). Érdemes továbbá néhány óránként megforgatni a fűszereket egy-egy konyhai fogóval, hogy egyenletesen és gyorsan száradjanak.

hirdetes

Szárítás felakasztható ruhaszárítókban

A legolcsóbb opció a felakasztható ruhaszárítókba helyezni fűszernövényeidet, amelyeknek beépített polcaik vannak. Ezek általában nylonból készülnek, és hálós oldalaik vannak, hogy minél jobb légmozgást biztosítsanak, illetve zipzárral zárhatók.

Szárítás fából készült szárítóállvánnyal

Többféle fából készült szárítóállványt is kipróbálhatsz. Ezeknek az eszközöknek a váza készül fából, a polcaikon pedig valamilyen háló vagy más légáteresztő anyag található. Sajnos kialakításuk miatt nem kínálnak olyan jó légmozgást, de ha egy huzatosabb helyre tudod tenni őket, vagy bekapcsolsz mellettük egy ventilátort, akkor hatékony fűszerszárítók lehetnek.

hirdetes

A tálcák és rácsok előnyei és hátrányai

Ha nagyobb mennyiségű termést szeretnél kiszárítani, akkor a tálcák és rácsok sokkal jobb megoldások, mint a felkötözgetés.

Előnyök

Ha van már otthon néhány szárításra alkalmas tálcád vagy rácsod, akkor plusz kiadások nélkül száríthatsz nagyobb mennyiségű fűszereket házilag. Ezeket persze többféleképpen is használhatod.

Hátrányok

Ha a sütődet nevezed ki fűszerszárítónak, akkor néhány napig nem fogod tudni másra használni. Továbbá érdemes leragasztani minden nyílást a sütőben, nehogy az apró fűszerszemcsék olyan helyekre kerüljenek, ahová nem szabadna – ez is plusz munka. Ha külön szárításra vásárolsz vagy készítesz magadnak rácsokat vagy tálcákat, akkor valahol tárolnod kell majd őket, ha éppen nincsenek használatban.

Monfocus képe a Pixabay -en.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2020-11-26

A legcsodálatosabb karácsonyi növények - És a gondozásuk

Minden, amit tudni érdemes a karácsonyi növények gondozásáról, karácsonyi növények neveléséről. Szakértőnk mindent elmond a karácsonyi növények gondozásáról!

2020-11-18

Tudtad, hogy fán terem a kolbász? Nevelj te is kolbászfát!

Hallottatok már kolbászfáról? Pedig létezik, most be is mutatjuk nektek a nem mindennapi kolbászfát! Tudjátok meg ti is, hogyan lehet kolbászfát nevelni!

2020-11-24

10 titok a szobanövények gondozásához, ha te is egész télen pompázó virágokra vágysz!

Nagyon hasznos trükköket gyűjtöttem most össze nektek, amik ráadásul nem csak hasznosak, de még nagyon olcsók is. Próbáld ki mindet és virágozzanak a szobanövényeid egész télen!

2020-11-11

15 szabály a szobanövények öntözéséhez – Tartsd be mindet!

15 szabályt mutatok most nektek a szobanövények öntözéséhez, mindet érdemes betartanotok, ha azt szeretnétek, hogy meseszép szobanövényeitek legyen!

2020-11-26

Védd a fákat, nevelj élő karácsonyfát – Itt a teljes útmutató!

Érdemes lenne mindenkinek az élő karácsonyfa mellett letennie a voksát, mivel sokkal szebbek, illatosabbak, mint a többi alternatíva, ráadásul így nem kell elpusztítani a fát.

2020-11-10

A tél legcsodálatosabb éke – A mikulásvirág gondozása/tippek, trükkök szakértőktől!

A mikulásvirágról nagyon sokan kérdeztetek tavaly és már idén is, éppen ezért most elhoztam nektek szakértőnk szuper cikkét, tudjatok meg mindent a mikulásvirágról!

2020-11-10

Karácsonyi kaktusz gondozása

A karácsonyi kaktusz gondozása, a karácsonyi kaktusz nevelése, a karácsonyi kaktusz igényei - Mit kell tennünk annak érdekében, hogy időben virágozzon a karácsonyi kaktusz? Szakértői tanácsok a karácsonyi kaktusz gondozásához, a karácsonyi kaktusz neveléséhez, a karácsonyi kaktusz ápolásához.

További cikkek ebben a témában
hirdetes


takarmánymályva (Malva verticillata L.)

a mályvafélék (Malvaceae) családjához tartozó, fehérjedús takarmánynövény. Sima és... Tovább

diének

két kettős kötést tartalmazó vegyületek. Fontos képviselőjük a butadién, a kloroprén, az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés