Ilyen gyakran öntözd a fűszernövényeidet!

Milyen gyakran öntözzük a fűszernövényeinket? – kerüld a túlöntözést!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A fűszernövények nagyivók vagy elhervadnak a száraz talaj első jelére? Attól függően, hogy hol termeszted a fűszernövényeket, az öntözés mértéke változik. Itt van minden, amit tudnod kell arról, hogy milyen gyakran kell öntözni a fűszernövényeket a kertedben és otthonodban.

tavaszi fűszerek

Milyen gyakran öntözzük a fűszernövényeket?

Minden fűszernövénynek más szükségletei vannak, mint másoknak, de általában hetente 1-2 alkalommal kell öntözni őket. Az öntözés előtt azonban győződj meg arról, hogy a növény száraz, és valóban szüksége van egy kis vízre. Ne akard túlöntözni a fűszernövényeidet!

-    Dugd az ujjadat a talajba, hogy ellenőrizd a talaj szárazságát. Ha a talaj felső része alatt száraznak tűnik, itt az ideje az öntözésnek!
-    Öntözéskor öntözd reggel, nehogy elpárologjon, és itasd meg a gyógynövényeit. Jobb, ha ritkábban öntözöd a növényeket, de több vízzel. 

Milyen gyakran öntözzük a cserepes fűszernövényeket?

A cserépben lévő fűszernövényeket gyakrabban kell öntözni, mint a földbe ültetetteteket. A konténeres növények hátrányos helyzetben vannak, mert csak adott mennyiségű talajuk van, ahonnan vízhez, tápanyaghoz és levegőztetéshez jutnak. Kicsit jobban oda kell figyelned rájuk! A talaj hamarabb kiszárad, ezért lehet, hogy gyakrabban kell öntözni.
Öntözéskor ügyelj arra, hogy a talaj valóban felszívja a vizet. Gyakran a víz nagy része az edény oldalán folyik ki. Vagy a talaj annyira kiszáradt, hogy hidrofób lesz a vízzel szemben. Mint a kinti fűszernövényeket, reggel alaposan meg kell öntözni őket is.

Milyen gyakran öntözni a benti fűszernövényeket?

A fűszernövények kültéri növények, ezért egy kicsit több munkára van szükség ahhoz, hogy bent is boldoggá tegyük őket. A benti fűszernövények esetében előfordulhat, hogy nem kell olyan gyakran megragadnunk az öntözőkannát.
Mivel nincsenek kitéve a szélnek és a napsütésnek, nem száradnak ki olyan gyorsan (hacsak nem fűtőnyílás vagy napos ablakpárkány mellett vannak, ha igen, akkor viszont kell nekik a gyakoribb öntözés).
A beltéri fűszernövényeket és a kis tartályokban lévő fűszernövényeket lehetőség szerint az alján öntözzük meg. Ennek a cserepekben vízelvezető lyukakkal kell rendelkezniük – ez az egészségük érdekében kifejezetten fontos!
Az alulról történő öntözéshez helyezd a fűszernövényed edényeket egy tálba vagy vizes kádba. Hagyd állni a növényt egy-két órát, és a talaj felszívja a vizet. Ez az egyik legjobb módja annak, hogy biztosítsuk a gyökerek alapos hidratálását.

A közönséges fűszernövények vízszükséglete

Minden fűszernövénynek más-más öntözési szükséglete lesz attól függően, hogy honnan származik. Például a mediterrán gyógynövények sokkal nagyobb valószínűséggel tűrik a szárazságot, míg egyesek első látásra drámai mértékben kiszáradnak.
Íme néhány gyakori gyógynövény vízigénye:

-    Menta: vízimádó. Mérsékelten nedves talajban fejlődik.
-    Petrezselyem: vízkedvelő. Mérsékelten nedves talajban fejlődik.
-    Bazsalikom: vízimádó. Mérsékelten nedves talajban fejlődik.
-    Oregánó: szárazságtűrő. Kerüljük az átázott talajt.
-    Koriander: közepes mennyiségű vizet igényel.
-    Rozmaring: szárazságtűrő. Kerüljük az átázott talajt.
-    Zsálya: szárazságtűrő. Kerüljük az átázott talajt.
-    Kakukkfű: szárazságtűrő. Kerüljük az átázott talajt.
-    Kapor: mérsékelt mennyiségű víz kell.
-    Majoránna: szárazságtűrő. Kerüljük az átázott talajt.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

bélsárhányás

ellentétes bélmozgás hatására a ->gyomorba jutott béltartalom —>hányással való... Tovább

homeosztázis

a belső környezet állandóságának fenntartása, szabályozott stabilitása. Lehetővé teszi a... Tovább

Tovább a lexikonra
gyógynövénytermesztés