Így vessünk télen füvet!

Vethetek fűmagot télen? – itt van a válasz rá!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

A téli időjárása sokszor tönkreteheti a pázsitodat. Olyan fű maradhat belőle, amely megsárgul, foltossá válik vagy visszaszárad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a téli hónapokban ne kezdhetnéd el a felkészülés az új növekedésre! Így a kérdésre a rövid válasz… igen, feltétlenül lehet vetni télen füvet! De nem mindegy, hogy mikor és hogyan! 

Téli fűvetés

Mennyire hideg számít túl hidegnek a fűmaghoz?

Ha a talaj hőmérséklete 9 fok alá süllyed, akkor az túl hideg lehet a normál fűmag növekedéséhez. A fűmag csírázásához az ideális talajhőmérséklet 9-12 fok, és mint minden vetőmagnak, a fűmagnak is megfelelő körülményekre van szüksége, ahol a meleg és a nedvesség a kulcs a csírázáshoz. 
A nagyszerű azonban az, hogy egyes fűmagvak ez alatt is kinőhetnek, és léteznek speciálisan összeállított téli zöldfűmagok is, mely a kiváló minőségű tetraploid évelő perjefüvet tartalmaz, amely akár 5 fokos talajhőmérsékleten is csírázik. Ha ilyen vetőmaghoz nem tudsz hozzájutni, akkor február közepétől a talajhőmérséklet általában elég meleg ahhoz, hogy elvethesd az általános fűmagokat is, de mindenképpen érdeklődj az adott típus felől a kertészetben vagy online, ahonnan veszed.  

Vethetek fűmagot esőben?

A heves esőzések után is vethetsz fűmagot, de figyelj arra, hogy a túl sok nedvesség is akadályozhatja a növekedést. Ha a talaj nedves, de nem tocsog, akkor a fűmag nagyobb eséllyel csírázik. 

FONTOS TIPP: Segítő kezet nyújthatsz a fűmagnak, ha a talaj nagyon nedves azzal, hogy levegőzteted a pázsitot. A levegőztetés az a folyamat, amikor villával vagy levegőztetőgéppel lyukakat raknak a talajba, ez fellazítja azt és elősegíti a vízelvezetést.  

Melyik a legjobb idő a pázsit újravetésére? 

Az ideális idő a gyep újravetésére február közepe és október között van. A téli hónapokban a hőmérséklet és a nedvesség szintje nem optimális a gyepmag csírázásához, de ez csak általánosságban igaz, és a téli újravetés még mindig lehetséges csak tudni kell a trükköket és kiválasztani a megfelelő vetőmagot. 

Alvó vetés, a szuper trükk

Korábban megbeszéltük, hogy a 9 fok alatti talajhőmérséklet túl hideg a legtöbb fűmag növekedéséhez. Azonban nagyon hideg időben is lehet ültetni. Ezt alvó vetésnek nevezik.  Alvó vetésről akkor beszélünk, amikor a magot szélsőségesen hideg időben vetjük el, és addig marad nyugalmi állapotban, amíg megfelelőek a feltételek a csírázáshoz. Választhatod ezt, ha nem szeretnéd megvárni, amíg a talaj kellően felolvad a tavaszi ültetéshez. Ha így csinálod, akkor a munka már elkészült, és a melegebb idő visszatérésekor te már egy lépéssel előbb leszel.

Az új fűmag túléli a fagyot, a fagyos hőmérsékletet és a havat?

Igen! A fűmagok elültetése után leesett hó valóban még hasznos is lehet. Segít a védőréteg kialakításában a magoknak, és nyugalmi állapotban tartja azokat. Ami problémákat okozhat, az az esetleges téli meleg, ez elindíthatja a csírázási folyamatot, és az új növekedés nehezen tud már megbirkózni azzal, ha a hőmérséklet ismét csökken. 
Ez egy másik ok, amiért fontos, hogy olyan fűmagot válasszunk, amely nem csak ellenáll a télnek, de a fűszálak nagyra és erősre nőnek. 

Fűmag ültetése hideg időben

Tehát, amint azt megállapítottuk, a hidegebb hónapokban valóban el lehet vetni fűmagot. Ha úgy döntöttél, hogy a fűmag téli vetése megfelelő számodra, akkor a legjobb eredmény érdekében a következőképpen járj el: 

•    Előkészítés - Készítsd elő a pázsitot vagy a talajt a fűmag számára gereblyézéssel és egyengetéssel, akárcsak az év más időszakaiban. Ha a talaj túlzottan nedves, adjunk hozzá egy réteg termőtalajt, és alaposan szellőztessük ki.
 
•    Válaszd ki a megfelelő fűmagot – Egyes fűmagok jobban megfelelnek a téli vetésre, mint mások. Ahogy korábban is említettük, van kifejezetten téli vetőmag , amely kiváló minőségű és robusztus fűfajtákat tartalmaz, de február közepétől már válogathatunk a teljes vetőmag kínálatból.  
 
•    Vetés – Egyenletesen vessünk, és ügyeljünk arra, hogy a mag jól érintkezzen a talajjal. Ezt úgy teheted meg, hogy a fűmagokat a kiszórás után betapossuk. 
 
•    Öntözés
– Ha a talaj még nem nedves, alaposan öntözd meg a területet. A téli időjárásnak nedvesnek kell tartania a talajt, így valószínűleg nem lesz szükség további öntözésre.
 
•    Várakozás 
– Dőlj hátra, lazíts, és élvezd, ahogy a pázsit visszanyeri régi fényét!

Bár a tél nem az ideális időszak a fűmag vetésére, minden bizonnyal lefektetheted az alapokat. A télen tett erőfeszítések után várjunk amikor a hőmérséklet emelkedik, fűmagod készen áll arra, hogy a dús pázsittá nőjön, pont olyanra, amilyet akartál!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-03-05

Ez a leghatékonyabb eszköz a gyomok ellen: Ismerd meg a geotextíliát

A geotextília egy áteresztő, szövet alapú anyag, amelyet széles körben használnak a kertészetben és tájépítészetben. Számos előnye van, véd a gyomok ellen...

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-03-25

5 millió Forintos bírságot is kaphat, aki nem írtja ki a parlagfüvet 2024-ben

5 milliós bírság is ütheti a parlagfüves telkek tulajdonosait! Ismerd meg a 2024-es bírságokat, és azt, hogyan védekezhetsz hatékonyan a parlagfű ellen a telkeden!

2024-04-09

Egy citrus hibrid, melyet már kaphatunk itthon, és akár kertben is jól érezheti magát

Fedezd fel a limequat egzotikus ízét és dekoratív külsejét! Ismerd meg a gondozás titkait, és élvezd a frissítő termést egy kertész tanácsaival és tippjeivel.

2024-04-10

Itt az eredmény: ez a magyarok kedvenc dísznövénye

Itt a magyarok kedvenc dísznövénye, nézzük meg, melyik az és miért éppen ez a növény oly sok ember kedvence:

2024-04-10

Ezeket a növényeket ültesd a hortenziád mellé, hogy még szebben virágozzon

Ezekkel a növényekkel társítva érhetjük el a legszebb hortenzia virágzást! Ismerjük meg a hortenzia igényeinek megfelelő társakat, mutatjuk melyek a legjobbak!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

készpénzforgalom

az a fizetési mód, amikor az elszámolás, a pénzügyi rendezés ténylegesen pénzzel... Tovább

biotikus tényezők

az élőlények egymás közötti kapcsolatai (fajon belüliek és fajok közöttiek) folyamán... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés