Így vessünk télen füvet!

hirdetes

Vethetek fűmagot télen? – itt van a válasz rá!

NA
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A téli időjárása sokszor tönkreteheti a pázsitodat. Olyan fű maradhat belőle, amely megsárgul, foltossá válik vagy visszaszárad. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a téli hónapokban ne kezdhetnéd el a felkészülés az új növekedésre! Így a kérdésre a rövid válasz… igen, feltétlenül lehet vetni télen füvet! De nem mindegy, hogy mikor és hogyan! 

Téli fűvetés

Mennyire hideg számít túl hidegnek a fűmaghoz?

Ha a talaj hőmérséklete 9 fok alá süllyed, akkor az túl hideg lehet a normál fűmag növekedéséhez. A fűmag csírázásához az ideális talajhőmérséklet 9-12 fok, és mint minden vetőmagnak, a fűmagnak is megfelelő körülményekre van szüksége, ahol a meleg és a nedvesség a kulcs a csírázáshoz. 
A nagyszerű azonban az, hogy egyes fűmagvak ez alatt is kinőhetnek, és léteznek speciálisan összeállított téli zöldfűmagok is, mely a kiváló minőségű tetraploid évelő perjefüvet tartalmaz, amely akár 5 fokos talajhőmérsékleten is csírázik. Ha ilyen vetőmaghoz nem tudsz hozzájutni, akkor február közepétől a talajhőmérséklet általában elég meleg ahhoz, hogy elvethesd az általános fűmagokat is, de mindenképpen érdeklődj az adott típus felől a kertészetben vagy online, ahonnan veszed.  

Vethetek fűmagot esőben?

A heves esőzések után is vethetsz fűmagot, de figyelj arra, hogy a túl sok nedvesség is akadályozhatja a növekedést. Ha a talaj nedves, de nem tocsog, akkor a fűmag nagyobb eséllyel csírázik. 

FONTOS TIPP: Segítő kezet nyújthatsz a fűmagnak, ha a talaj nagyon nedves azzal, hogy levegőzteted a pázsitot. A levegőztetés az a folyamat, amikor villával vagy levegőztetőgéppel lyukakat raknak a talajba, ez fellazítja azt és elősegíti a vízelvezetést.  

Melyik a legjobb idő a pázsit újravetésére? 

Az ideális idő a gyep újravetésére február közepe és október között van. A téli hónapokban a hőmérséklet és a nedvesség szintje nem optimális a gyepmag csírázásához, de ez csak általánosságban igaz, és a téli újravetés még mindig lehetséges csak tudni kell a trükköket és kiválasztani a megfelelő vetőmagot. 

hirdetes

Alvó vetés, a szuper trükk

Korábban megbeszéltük, hogy a 9 fok alatti talajhőmérséklet túl hideg a legtöbb fűmag növekedéséhez. Azonban nagyon hideg időben is lehet ültetni. Ezt alvó vetésnek nevezik.  Alvó vetésről akkor beszélünk, amikor a magot szélsőségesen hideg időben vetjük el, és addig marad nyugalmi állapotban, amíg megfelelőek a feltételek a csírázáshoz. Választhatod ezt, ha nem szeretnéd megvárni, amíg a talaj kellően felolvad a tavaszi ültetéshez. Ha így csinálod, akkor a munka már elkészült, és a melegebb idő visszatérésekor te már egy lépéssel előbb leszel.

Az új fűmag túléli a fagyot, a fagyos hőmérsékletet és a havat?

Igen! A fűmagok elültetése után leesett hó valóban még hasznos is lehet. Segít a védőréteg kialakításában a magoknak, és nyugalmi állapotban tartja azokat. Ami problémákat okozhat, az az esetleges téli meleg, ez elindíthatja a csírázási folyamatot, és az új növekedés nehezen tud már megbirkózni azzal, ha a hőmérséklet ismét csökken. 
Ez egy másik ok, amiért fontos, hogy olyan fűmagot válasszunk, amely nem csak ellenáll a télnek, de a fűszálak nagyra és erősre nőnek. 

Fűmag ültetése hideg időben

Tehát, amint azt megállapítottuk, a hidegebb hónapokban valóban el lehet vetni fűmagot. Ha úgy döntöttél, hogy a fűmag téli vetése megfelelő számodra, akkor a legjobb eredmény érdekében a következőképpen járj el: 

hirdetes

•    Előkészítés - Készítsd elő a pázsitot vagy a talajt a fűmag számára gereblyézéssel és egyengetéssel, akárcsak az év más időszakaiban. Ha a talaj túlzottan nedves, adjunk hozzá egy réteg termőtalajt, és alaposan szellőztessük ki.
 
•    Válaszd ki a megfelelő fűmagot – Egyes fűmagok jobban megfelelnek a téli vetésre, mint mások. Ahogy korábban is említettük, van kifejezetten téli vetőmag , amely kiváló minőségű és robusztus fűfajtákat tartalmaz, de február közepétől már válogathatunk a teljes vetőmag kínálatból.  
 
•    Vetés – Egyenletesen vessünk, és ügyeljünk arra, hogy a mag jól érintkezzen a talajjal. Ezt úgy teheted meg, hogy a fűmagokat a kiszórás után betapossuk. 
 
•    Öntözés
– Ha a talaj még nem nedves, alaposan öntözd meg a területet. A téli időjárásnak nedvesnek kell tartania a talajt, így valószínűleg nem lesz szükség további öntözésre.
 
•    Várakozás 
– Dőlj hátra, lazíts, és élvezd, ahogy a pázsit visszanyeri régi fényét!

Bár a tél nem az ideális időszak a fűmag vetésére, minden bizonnyal lefektetheted az alapokat. A télen tett erőfeszítések után várjunk amikor a hőmérséklet emelkedik, fűmagod készen áll arra, hogy a dús pázsittá nőjön, pont olyanra, amilyet akartál!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

A gyep átvetése – Útmutató lépésről-lépésre a hiányos fű átvetéséhez

A pázsit tavaszi átvetése az egyik leggyorsabb és legegyszerűbb módja annak, hogy a téli időjárás okozta problémákból felfrissítsük a gyepünket lépésenként

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-03-29

10 meglepő összetevő, amitől jobb lesz a komposztod!

Azt gondolhatod, hogy tudod, mit tehetsz a komposztba, és mit nem, de van néhány szokatlan dolog, amelyet legtöbbünknek valószínűleg eszébe sem jut hozzáadni.

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-31

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában Costa Rica-hoz kötik, de az Azori-szigeteki sokkal jobb!

2023-03-31

A csodálatos Wanfeng-tó, Kína lenyűgöző természeti csodája

A kínai Guizhou tartományban található Wanfeng-tó egy lenyűgöző természeti csoda, amely a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt célpontjává vált.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Judo

Minden levéltetű faj, aknázó-, sodró-, gyümölcsmoly, növénykárosító legyek lárvái,... Tovább

bika

a szm., a gímszarvas és a dámszarvas kifejlett hímje. (->szarvasmarha elnevezései) Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Gyeptermesztés