Nevelj fuksziát te is eredményesen! Hogyan neveljem fuksziám? Tudj meg a fukszia gondozásáról most mindent

Minden, amit tudni érdemes a fukszia neveléséről, gondozásáról

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Nevelj fuksziát te is eredményesen

Fukszia ápolása

Fontos, hogy figyelembe vegyük azt, hogy a fuksziák erdei növények, így a jó vízáteresztő képességű talajt szeretik, illetve a magas páratartalmat. Próbáljuk megteremteni ezt a környezetet. Nagyon fontos a jó termesztő közeg kiválasztása, az ültetéshez használt föld legyen jó víztartó képességű, humuszban gazdag, ugyanakkor jó vízáteresztő képességű is.

 

A semleges, enyhén savas pH értékű talajt kedvelik (pH=6-7). Szabadföldi ültetés esetén javítsuk a talajt, keverjünk a földbe szerves anyagokat, komposztot, tőzeges virágföldet. A megvásárolt növényeket minél hamarabb ültessük át viszonylag nagyobb cserépbe, fontos, hogy ügyeljünk arra, hogy ne kerüljön magasabbra, és mélyebbre se, mint ahogyan az előző edényben volt.

 

Mire kell figyelnünk az ápolása során? Nézzük!

Fontos, hogy nyár folyamán folyamatosan gondoskodjunk a vízellátásról. Soha ne hagyjuk, hogy kiszáradjon a földje, ha nem figyelünk oda, akkor több hétig is szünetelhet a virágzás. Öntözéskor minden esetben nagyobb mennyiségű vízzel locsoljuk meg, nedvesítsük át a teljes földlabdát, a fölösleges vizet pedig minden esetben öntsük ki az alátétből.

 

A fuksziáknak rengeteg tápanyagra van szükségük ahhoz, hogy folyamatosan virágozzanak. A legjobb, hogyha hosszabb hatású táprudakat vagy tápoldatot használunk. Tudni kell azt is, hogy a fuksziák elvirágzott virágai terméssé fejlődnek, abban az esetben, ha nem akarunk magot termeszteni, akkor távolítsuk el folyamatosan az elnyílott virágokat és terméskezdeményeket.

 

A fuksziák rendkívül jól tűrik a metszést, egy kis türelemmel, és ügyességgel elérhetjük, hogy bonsai-t hozzunk létre, vagy egy kisebb fácskát. Vágjunk le minden beteg illetve sérült növényi részt, alakítsunk ki minél levegősebb ágrendszert, az ágakat pedig kurtítsuk vissza legalább a harmadával. Fontos tudnivaló még, hogy Hazánkban nem érdemes május vége előtt a szabadba vinni a fuksziákat, sokan ezzel hibáznak.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2023-12-31

Rothad a karácsonyi kaktusz gyökere - Mit kell tenni?

Ha a karácsonyi kaktusz gyökerei rothadnak, ne essen pánikba! Ez a cikk praktikus tippekkel és tanácsokkal szolgál, hogy visszaállítsa ezen ünnepi növények egészségét és szépségét.

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-06-11

Ez az 5 legjobb tipp lóbogár ellen

A lóbogár a kertek ellensége, sok kertész rémálma, most hoztunk nektek 5 hatásos tippet, amivel kiűzhetitek a lóbogarat a kertetekből és vissza se jön!

2023-12-31

Mit kell tenni, ha a szelídgesztenyét megtámadja a gubacsdarázs?

A gubacsdarazsak könnyen kárt tehetnek a szelídgesztenye levelekben, de szerencsére van néhány bevált módszer, amelyekkel visszaállíthatod a szelídgesztenyéd egészségét.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

12/2006. (II. 3.) FVM rendelet

a Nagy-Somlói borvidék védett eredetû borairól A szõlõtermesztésrõl és a... Tovább

T/… számú törvényjavaslat

a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem NVT, mezõgazdasági támogatások