Így használd a forró vizet a gyomok ellen: tippek gyomok eltávolításásra

Így használd a forró vizet a gyomok ellen

VN
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A kertészek véget nem érő küzdelmet folytatnak a gyomokkal. Legyen szó a tavasszal virágzó téli gyomokról, vagy éppen azokról, amik nyáron lepik el ágyásainkat, egyfolytában azon vagyunk, hogy megszabadítsuk kertünket ezektől a hívatlan vendégektől.

Így használd a forró vizet a gyomok ellen

Az évek során persze mindenki elsajátítja az alapvető technikákat: egyesek kihúzzák, mások kiássák vagy lefújják valamilyen házi készítménnyel a gyomokat kertjükben. Van azonban egy másik módszer is, amivel meglepően jó eredményeket lehet elérni, viszonylag kevés befektetett energiáért cserébe – a forró víz!

Bizony, még a szívósságukról hírhedt gyomok sem képesek elviselni, ha alaposan leforrázzák őket. Van persze néhány kivétel, de számos gyomot eltüntethetsz kertedből, ha tudod, hogyan használj ellenük némi forró vizet. Íme minden, amit tudnod kell erről!

A forró víz használata a gyomok ellen

Akárcsak a gyomokban, a forró víz az értékesebb növényekben is ugyan úgy kárt tehet, ezért körültekintően kell alkalmaznod kertedben.

Egy hőálló fogantyúval felszerelt csőrös kancsó az egyik leghasznosabb kerti szerszámod lehet, ha a gyomirtásról van szó. A csőrnek köszönhetően könnyedén szabályozhatod a víz folyását, hogy csak oda jusson belőle, ahová muszáj. Öntsd a forró vizet lassan és ne túl magasról, hogy ne csapódjon rá a közeli növényekre.

Az olyan gyomok kiirtásához, amiknek hosszabb főgyökerük van, valamivel több forró vízre lesz szükséged. A kevésbé mélyre nyúló gyökerek ellen némi felületi forró öntözés is elegendő lesz.

A leghatékonyabb gyomirtás érdekében először távolítsd el a levélzet nagy részét, majd forrázd le a gyomok gyökereit.

Ne felejts el megfelelő védőfelszerelést viselni ehhez a feladathoz – a vastag cipők, nadrágok és hosszúujjú felsők megvédenek majd a szétcsapódó forró vízcseppektől.

Miért olyan hatásos a forró víz a gyomok (és más növények) ellen?

A forró víz kárt tesz a növények sejtszerkezetében, ami rövid időn belül elpusztítja őket. Egyes szívósabb gyomoknak nem lesz elegendő egyetlen forrázás, hogy teljesen elpusztuljanak. A forró vízzel „kezelt” gyomokat könnyebb lesz eltávolítani a talajból.

Mivel azonban a forró víz nem válogat, ezt a módszert nem ajánlott olyan területeken alkalmazni, amelyeken a gyomok túl közel nőnek a haszonnövényekhez és virágokhoz.

A forró víz továbbá a talaj fertőtlenítésére is alkalmas. Először is forrald 5 percig a vizet, majd hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Ez után óvatosan öntsd a kezelni kívánt területre, majd ez után ültesd el a magokat vagy a palántákat az ágyásba.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-06-25

A paradicsom vírusos megbetegedései: a rettegett vírusos és fitoplazmás betegségek

A paradicsom vírusos megbetegedései nem véletlenül rettegettek. Az a baj, hogyha felüti fejét kertünkben, akkor nagyon gyorsan nagyon nagy mértékben elterjed.

2024-06-27

Mit tehetünk, ha megjelennek a poloskák a kertben?

A ploska az egyik legidegesítőbb rovar a világon. Nemcsak sokan vannak és könnyen szaporodnak, de büdösek és kártékonyak is. Így irtsd ki őket kertedből.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

2024-06-05

Így védd meg a virágjaidat a perzselő naptól egy kertész szerint

Virágok védelme a naptól: így óvd meg növényeidet a perzselő nap ellen a nyáron, mutatjuk a legjobb tanácsokat, amikre érdemes kifejezetten figyelned neked is!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

kalászosok növényvédelmi technológiája

a rendszeres —>vetésváltás, az ellenálló v. toleráns fajták fokozott elterjedése... Tovább

fejhetőség

a tejtermelő képesség kibontakozását befolyásoló egyik legfontosabb tulajdonság,... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés kert Kertészet kertfenntartás permetezés Talajművelés virágtermesztés