Így használd a forró vizet a gyomok ellen: tippek gyomok eltávolításásra

hirdetes

Így használd a forró vizet a gyomok ellen

VN
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A kertészek véget nem érő küzdelmet folytatnak a gyomokkal. Legyen szó a tavasszal virágzó téli gyomokról, vagy éppen azokról, amik nyáron lepik el ágyásainkat, egyfolytában azon vagyunk, hogy megszabadítsuk kertünket ezektől a hívatlan vendégektől.

Így használd a forró vizet a gyomok ellen

Az évek során persze mindenki elsajátítja az alapvető technikákat: egyesek kihúzzák, mások kiássák vagy lefújják valamilyen házi készítménnyel a gyomokat kertjükben. Van azonban egy másik módszer is, amivel meglepően jó eredményeket lehet elérni, viszonylag kevés befektetett energiáért cserébe – a forró víz!

Bizony, még a szívósságukról hírhedt gyomok sem képesek elviselni, ha alaposan leforrázzák őket. Van persze néhány kivétel, de számos gyomot eltüntethetsz kertedből, ha tudod, hogyan használj ellenük némi forró vizet. Íme minden, amit tudnod kell erről!

A forró víz használata a gyomok ellen

Akárcsak a gyomokban, a forró víz az értékesebb növényekben is ugyan úgy kárt tehet, ezért körültekintően kell alkalmaznod kertedben.

Egy hőálló fogantyúval felszerelt csőrös kancsó az egyik leghasznosabb kerti szerszámod lehet, ha a gyomirtásról van szó. A csőrnek köszönhetően könnyedén szabályozhatod a víz folyását, hogy csak oda jusson belőle, ahová muszáj. Öntsd a forró vizet lassan és ne túl magasról, hogy ne csapódjon rá a közeli növényekre.

hirdetes

Az olyan gyomok kiirtásához, amiknek hosszabb főgyökerük van, valamivel több forró vízre lesz szükséged. A kevésbé mélyre nyúló gyökerek ellen némi felületi forró öntözés is elegendő lesz.

hirdetes

A leghatékonyabb gyomirtás érdekében először távolítsd el a levélzet nagy részét, majd forrázd le a gyomok gyökereit.

Ne felejts el megfelelő védőfelszerelést viselni ehhez a feladathoz – a vastag cipők, nadrágok és hosszúujjú felsők megvédenek majd a szétcsapódó forró vízcseppektől.

Miért olyan hatásos a forró víz a gyomok (és más növények) ellen?

A forró víz kárt tesz a növények sejtszerkezetében, ami rövid időn belül elpusztítja őket. Egyes szívósabb gyomoknak nem lesz elegendő egyetlen forrázás, hogy teljesen elpusztuljanak. A forró vízzel „kezelt” gyomokat könnyebb lesz eltávolítani a talajból.

Mivel azonban a forró víz nem válogat, ezt a módszert nem ajánlott olyan területeken alkalmazni, amelyeken a gyomok túl közel nőnek a haszonnövényekhez és virágokhoz.

A forró víz továbbá a talaj fertőtlenítésére is alkalmas. Először is forrald 5 percig a vizet, majd hagyd szobahőmérsékletűre hűlni. Ez után óvatosan öntsd a kezelni kívánt területre, majd ez után ültesd el a magokat vagy a palántákat az ágyásba.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-07

Hogyan irtsunk gyomot sóval? - Ismerd meg, hogyan használhatod a háztartási konyhasót a makacs gyomok irtására

A gyomírtástól, még a legtöbb profi kertész is fél, de szeretnénk elkerülni a vegyi gyomirtókat, ezért most eláruljuk hogyan írthatod ki a gyomokat sóval!

2023-03-21

Olcsó, újrahasznosított, kreatív kerti ötletek, amiket imádni fogsz

Olyan egyszerű, de nagyszerű, kreatív kerti ötletek jönnek, amik annyira mutatósak, hogy szinte már elájulunk tőlük, mégis némelyik egy forintba sem kerül!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

Hallottál már a „Lasagne” kertészkedésről? – Ez az új trend lassan meghódítja a világ házi kertjeit

A lasagne-kert egyszerűen megépíthető, és a kerti és a konyhai hulladékot is újrahasznosíthatjuk általa. A lasagne-kertészet az új ásás nélküli komposztálás.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-01-23

Kell párásítani az orchideákat, jót tesz neki a permetezés?

Az orchideák a természetben meleg és párás körülmények között nőnek. De jó ötlet az orchideák párásítása, vagy többet ártasz, mint használsz? Mi a jó megoldás?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Gyomirtó Mikado

Áru-, siló- és csemegekukorica, valamint hibridvonalak posztemergens gyomirtására. Köles ellen... Tovább

katabolizmus (disszimiláció, lebontás)

az élő szervezetek energiafelszabadító folyamata, amelynek során a bonyolult szerves... Tovább

Tovább a lexikonra
Gyeptermesztés kert Kertészet kertfenntartás permetezés Talajművelés virágtermesztés