Alkalmazd te is a fóliaalagutat

hirdetes

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

Szélesi Ferenc - Főkertész
A fóliaslagút alkalmazása

Hogyan kell használni a fóliaalagutakat?

A fóliaalagutak használata meglehetősen egyszerű. Ha előre elkészített alagutakat vásárolsz, akkor valószínűleg a csomagban minden benne lesz, ami az alagút felállításához kell – mintha egy fóliaházat (https://www.agraroldal.hu/foliahaz-olcson.html) építenél, csak sokkal kisebb méretben. Nincs más dolgod, mint beleállítani tartóelemeket a talajba úgy, hogy az egész ágyást be tudd fedni a fóliával, de ügyelve rá, hogy az ne fojtsa meg a növényeket. Ha mindez megvan, akkor húzd fel a fóliát a tartóelemekre és már kész is az alagút!

Ha saját magad szeretnél alagutat készíteni, akkor használhatod az itt (https://www.agraroldal.hu/foliahaz-olcson.html) leírt lépéseket, csak éppen kisebb méretben, vagy foghatsz egyszerűen néhány karót, amiket egyenlő távolságokban leszúrsz az ágyás szélébe, és elteríted rajtuk a fóliát.

hirdetes

Akármelyik megoldást is választod, győződj meg róla, hogy a fólia megfelelően le legyen súlyozva minden oldalon, nehogy a szél alákapjon és felszakítsa, vagy befújjon alá. Ügyelj arra is, hogy növényeidet ugyan úgy kell majd gondoznod, mintha nem lenne rajtuk fólia – tehát öntöznöd, trágyáznod, és gazolnod kell őket. Éppen ezért érdemes úgy megoldani a lesúlyozást, hogy bármikor fel tudd hajtani a fóliát, de vissza is tudd rögzíteni, miután végeztél ezekkel.

hirdetes

Fontos észben tartani, hogy a fóliaalagutakat más és más időtartamokra szokás az ágyásokon hagyni attól függően, hogy milyen célt szolgálnak. Például ha a korai ültetéshez szeretnél plusz hőmérsékletet kínálni növényeidnek, akkor nem ajánlott a szükségesnél tovább fent hagyni az alagutat, különben a palánták elpusztulhatnak a túl magas hőmérsékletektől, ha az idő eléggé felmelegszik, hogy védelem nélkül is életben tudjanak maradni.

Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről sem – a fóliaalagút alá bujtatott növényeknek a megszokottnál valamivel több nedvességre lesz szükségük, különösen ha a fólia nem enged át elég vizet. Fontos, hogy eltávolítsd az alagutat, miután elmúlik a kártevőveszélye, vagy a beporzási időszak, hogy a növények újra természetes napfényhez és minél több levegőhöz jussanak.

A fóliaalagutakkal kapcsolatos leggyakoribb problémák

A fóliaalagutak papíron nagyon egyszerűek, és használni sem túl bonyolult őket, de a biztonság kedvéért itt van néhány jó tanács, amikkel elkerülheted az alagutak nem megfelelő használatából adódó esetleges problémákat.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2021-05-03

Május a kertben – ezeket a kerti munkákat érdemes elvégezned

A kertészkedés bár a jó idővel indul el, mégis májusban végezzük el annak oroszlánrészét. Most elmondom, mik azok, amiket mindenképp végezz el a hónapban!

2021-05-11

Négylevelű lóhere és szerencsehere – melyik hoz szerencsét és miért?

Miért hisznek az emberek abban, hogy a négylevelű lóhere szerencsét hoz? Mostani cikkünkből tudj meg a négylevelű lóheréről, illetve a szerencseheréről mindent.

2021-05-11

Te is szeretnél mesés kerti tavat? Mutatom, hogyan készítsd el egyszerűen

Egy kisebb kerti tó képes könnyedén feldobni környezetedet, ráadásul elkészítése is gyerekjáték! Mostani cikkünkben tudd meg Te is, hogyan készítheted el Te is.

2021-05-14

Hogyan tudsz segíteni egy madárfiókának kertedben? Mutatom, mivel nem fogsz neki ártani!

Ha egy madárfiókát látunk kertünkben, az első gondolatunk az lehet, hogy segítsünk neki. Ugyanakkor figyelnünk kell, hiszen néhány dolog ártani fog a fiókának.

2021-05-06

A kertészet sportnak számít? Most kiderül!

Te tudtad, hogy a kertészkedés sportnak is számíthat? Mostani cikkünkben eláruljuk milyen szempontból tekinthető sportnak a kertsézkedés, tudd meg Te is.

2020-12-07

Mégsem változik semmi – Továbbra is lehet égetni a kerti hulladékot…

A nyáron arról írtunk, hogy döntött a parlament, végre betiltják az avarégetést az egész ország területén. A rendkívül káros égetés januártól szűnt volna meg, most viszont úgy néz ki, mégsem lesz vége a környezetszennyezések…

2020-10-14

Használd a természet erejét - Az esővízgyűjtés művészete

Víz hiányában a növényeink illetve gyepünk hamar száradásnak indul, és lehet, hogy mikor eljutnánk oda, hogy orvosoljuk azt már késő. Így folyamatosan kell biztosítanunk a megfelelő mennyiségű vizet növényünk és gyepünk számára.

2020-05-26

Amire senki sem gondol – Sokat ártunk a környezetnek a ház körüli gyeppel!

A gyep káros hatásaira szinte senki sem gondol, pedig ha hiszitek, ha nem, rendkívül káros lehet környezetünkre a szépen művelt gyep, tudjátok meg Ti is, miért.

További cikkek ebben a témában


direktvető gép

a szántás nélküli —talajművelési eljárásoknál használt, vetőágyat készítő... Tovább

irányított nevelés

az állatok fejlődését, növekedését kedvező irányban befolyásoló, a környezeti... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Talajművelés