Alkalmazd te is a fóliaalagutat - így védd meg növényeidet ezzel az egyszerű módszerrel

Így védd meg kertedet fóliaalagutakkal

Szélesi Ferenc - Főkertész, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A fóliaslagút alkalmazása

Hogyan kell használni a fóliaalagutakat?

A fóliaalagutak használata meglehetősen egyszerű. Ha előre elkészített alagutakat vásárolsz, akkor valószínűleg a csomagban minden benne lesz, ami az alagút felállításához kell – mintha egy fóliaházat (https://www.agraroldal.hu/foliahaz-olcson.html) építenél, csak sokkal kisebb méretben. Nincs más dolgod, mint beleállítani tartóelemeket a talajba úgy, hogy az egész ágyást be tudd fedni a fóliával, de ügyelve rá, hogy az ne fojtsa meg a növényeket. Ha mindez megvan, akkor húzd fel a fóliát a tartóelemekre és már kész is az alagút!

Ha saját magad szeretnél alagutat készíteni, akkor használhatod az itt (https://www.agraroldal.hu/foliahaz-olcson.html) leírt lépéseket, csak éppen kisebb méretben, vagy foghatsz egyszerűen néhány karót, amiket egyenlő távolságokban leszúrsz az ágyás szélébe, és elteríted rajtuk a fóliát.

Akármelyik megoldást is választod, győződj meg róla, hogy a fólia megfelelően le legyen súlyozva minden oldalon, nehogy a szél alákapjon és felszakítsa, vagy befújjon alá. Ügyelj arra is, hogy növényeidet ugyan úgy kell majd gondoznod, mintha nem lenne rajtuk fólia – tehát öntöznöd, trágyáznod, és gazolnod kell őket. Éppen ezért érdemes úgy megoldani a lesúlyozást, hogy bármikor fel tudd hajtani a fóliát, de vissza is tudd rögzíteni, miután végeztél ezekkel.

Fontos észben tartani, hogy a fóliaalagutakat más és más időtartamokra szokás az ágyásokon hagyni attól függően, hogy milyen célt szolgálnak. Például ha a korai ültetéshez szeretnél plusz hőmérsékletet kínálni növényeidnek, akkor nem ajánlott a szükségesnél tovább fent hagyni az alagutat, különben a palánták elpusztulhatnak a túl magas hőmérsékletektől, ha az idő eléggé felmelegszik, hogy védelem nélkül is életben tudjanak maradni.

Ne feledkezz meg a rendszeres öntözésről sem – a fóliaalagút alá bujtatott növényeknek a megszokottnál valamivel több nedvességre lesz szükségük, különösen ha a fólia nem enged át elég vizet. Fontos, hogy eltávolítsd az alagutat, miután elmúlik a kártevőveszélye, vagy a beporzási időszak, hogy a növények újra természetes napfényhez és minél több levegőhöz jussanak.

A fóliaalagutakkal kapcsolatos leggyakoribb problémák

A fóliaalagutak papíron nagyon egyszerűek, és használni sem túl bonyolult őket, de a biztonság kedvéért itt van néhány jó tanács, amikkel elkerülheted az alagutak nem megfelelő használatából adódó esetleges problémákat.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-05-27

Lila hüvelyű borsó: termeszd meg a kertedben a nyár legfinomabb zöldségét!

Termesszünk vagy ültessünk lila hüvelyű borsót, hiszen ez a csodálatosan szép és egészséges növény könnyen megterem szinte bárhol, nézzük a tanácsokat!

2024-05-27

Ha egyetlen zöldséget termesztesz idén kora nyáron, akkor ez legyen az: Bab

Ha idén nyáron nem akarsz sok dolgot termeszteni, válaszd a babot: nem csak tökéletesen egyszerű a gondozása, de ráadásul még elképesztően egészséges is!

2024-05-21

Így alakítottam ki kerti tavat egy dézsából egyszerűen

Alakíts ki kerti tavat te is egyszerűen dézsából: mutatom a legjobb tippeket és tanácsokat hozzá, dobd fel kertedet ezzel az olcsó és egyszerű trükkel!

2024-05-21

Egy kertész tanácsa: így hasznosítsd az esővizet és tedd virágzóvá a kerted!

Ha sokat esik az esi, ne hagyjuk kárba veszni, kövesd ezeket az esővízgyűjtési tippeket te is, mutatom, mik a legpraktikusabb tanácsok és trükkök ehhez!

2024-05-21

Paradicsomültetés: nagyapám fegyvere a bőséges terméshez

Még nagyapám tanította ezeket a csodás tippeket a paradicsomtermesztéshez és pedig megosztom veletek, hogy nektek is bőséges és zamatos legyen idén a paradicsom!

2024-05-26

Ezzel a technikával az emelt ágyást könnyen fel lehet tölteni földdel

Töltsük fel az emelet ágyásokat könnyedén, Hügekultur technikával. Nem tudod mi ez? Semmi gond, kertészünk most elmondja neked miért remek technika ez!

2024-05-02

Ilyen előnyei vannak a virágoknak, a zöldfelületeknek

A növények képesek elnyelni a levegőben lévő szennyeződéseket, mint például a nitrogén-dioxidot és a kén-dioxidot, valamint a por részecskéket, és még...

2024-01-16

Milyen növényfajt érdemes termeszteni Magyarországon?

Egyetlen növényünk termesztési lehetőségei sem függetlenek a termelés belső és külső feltételeinek meglététől, ezért ezeket kell megvizsgálni választás előtt.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

géprendszer

a mg. gépesítésében felhasználható gépek, eszközök, gépi berendezések teljes... Tovább

Gyomirtó Thiovit Jet

A klasszikus kén mikrogranulált formulációban.Hatóanyag: 80% kénFelhasználható: -... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Házi kert kert Kertészet Környezetgazdálkodás Környezetvédelem Mezőgazdaság Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Talajművelés