A Föld felmelegedéséhez is hozzájárulhatnak a nagy erejű földrengések, mivel üvegházhatású gázokat szabadíthatnak föl. Földrengés, pakisztáni földrengés, agrár, mezőgazdaság

Földrengések miatt is melegszik az éghajlat

Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

A Föld felmelegedéséhez is hozzájárulhatnak a nagy erejű földrengések, mivel üvegházhatású gázokat szabadíthatnak föl. 

A Föld felmelegedéséhez is hozzájárulhatnak a nagy erejű földrengések, mivel üvegházhatású gázokat szabadíthatnak föl. Földrengés, pakisztáni földrengés, agrár, mezőgazdaság
Svájci és német tudósok kutatásai azt igazolták, hogy például az 1945-ös, 8,1-es erősségű pakisztáni földrengés után is annyi metángáz került a levegőbe, amennyi tíz nagy tartályhajó rakományának felelne meg.
 
 

Melegedő éghajlat a földrengések miatt – Mérések igazolták, hogy a földrengések metánkibocsátással járnak

A Brémai Egyetem becslései szerint az óceán talajából körülbelül hétmillió köbméter metángáz szabadult fel; a gáz üvegházhatása úgy hússzorosa a szén-dioxidénak. A zürichi Műszaki Egyetem (ETH) kutatója, Michael Strasser, a Nature Geoscience-en megjelent tanulmány egyik szerzője szerint a méréseik most először igazolták, hogy a földrengések metánhullámok kibocsátásával járnak. 
 
A kutatók abból indultak ki, hogy a pakisztánihoz hasonló nagyságú földrengések után még egy évszázadon át metán szökik a légkörbe, mielőtt a gázforrás kimerülne. A geológusok 2007-ben több helyen talajmintát vettek a tengerfenékből. Először akkor kezdtek gyanakodni, amikor az egyik mintában metánhidrátot találtak; ez a metángáznak az a formája, ami a tengervíz nyomása alatt megfagy.

Melegedő éghajlat a földrengések miatt – Repedések a tengerfenéken

Az elemzések arra utalnak, hogy az 1945-ös földrengés összefügg a metánkibocsátással. A talajban feltűnő mennyiségű szulfátot és baritot is találtak, amelyek az üvegházhatású gáz felszabadulásakor maradnak vissza.
 
A kutatók azt tartották a legvalószínűbbnek, hogy a gázkibocsátás az 1945-ös földrengés számlájára írható. A földmozgás feltehetően repedéseket és hasadékokat nyitott a tengerfenéken, ahonnan az addig fogva tartott metán kiszabadult. Elképzelhetőnek tartják, hogy az Indiai-óceán északi részén még több olyan terület lehet, ahol a földrengés hasonló következményekkel járt.
 

Forrás: MTI

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

házinyúl (Oryctolagus cuniculus domesticus)

a nyúlfélék (Leporidae) családjába tartozik; őse az üregi nyúl, amelynek háziasítása az... Tovább

2007. évi XVII. törvény

a mezõgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb... Tovább

Tovább a lexikonra
Tudomány