Minden a földimogyoró termesztéséről - ismerd meg Te is szakértőnk tanácsait

Minden, amit a földimogyoró termesztéséről tudni érdemes

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Hasznos tanácsok a földimogyoró termesztéséhez

A földimogyoró ültetése és gondozása

Mint bármilyen más növény elültetése előtt, mérd fel a kertedben rendelkezésre álló talaj minőségét, különös tekintettel a pH értékre. A földimogyorók számára ideális 5,8-6,2 közötti pH értéket a megfelelő adalékanyagokkal érdemes elérni. Fontos szempont továbbá a jó vízelvezetés és a talaj kalciumtartalma is, ezen ásványi anyag hiányában ugyanis a hüvelytermelés és a hozam is visszaesik majd. Ha a talaj túl savas, akkor némi mész hozzáadásával egyszerre a pH értéket is korrigálhatod, ráadásul egyszerre kalciummal is elláthatod jövendőbeli növényeidet. Mivel a földimogyoró a talajban nő, így fontos számára a könnyű, homokos összetétel. A sűrűbb talajt mély szántással és organikus anyagok hozzáadásával lazíthatod fel. A túl üledékes vagy agyagos talaj esetén ne próbálkozz a kertben, használj inkább növénytartókat.

Mint minden más hüvelyes, a földimogyorók is a talajban természetesen előforduló szimbiotikus mikrobák segítségével jutnak nitrogénhez. Ezek az apró élőlények megkötik a levegő nitrogéntartalmát, és felhasználható formájúvá alakítják azt a földimogyoró számára. Azonban ezek a mikrobák általában nincsenek jelen megfelelő létszámban a talajban, ezért sok kertész mikrobiális oltóanyagokat használ pótlásukra. Az oltóanyag nitrogén-megkötő mikrobákat visz a talajba, elősegítve ezzel a légköri nitrogén megkötését. Az anyag vízben való feloldása után bevonják velük a magvakat, és csak ez után ültetik el őket. Az így ültetett földimogyorók általában nem is igényelnek további műtrágyázást.

A mogyorók szántóföldi növények, tehát nem úgy vetik el őket, mint a legtöbb zöldséget, hanem inkább úgy, mint a gabonát. Ebből következik, hogy nem is átültethetők, ezért nem lehet a fagyos időszakban házon belül megindítani őket – a magok közvetlenül a fagy után kell, hogy a talajba kerüljenek, amikor a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 18°C-t. Ültetés után nagyjából 140 napot vesz igénybe, hogy a földimogyorók megérjenek, tehát hosszú és meleg tenyészidőszakra van szükségük. Általánosságban ezért nem ideális számukra az északi mérsékelt éghajlat. Ügyelj rá, hogy mindig legyen elegendő vizük, és minél előbb távolítsd el a közelükben felbukkanó gyomokat. A földimogyorók növekedési jellegzetessége, hogy a gyümölcsös test először a talaj felett jelenik meg, majd az alatt fejlődik tovább.

A földimogyoró virágszára meghajlik, majd beássa magát a talajba, ahol a hüvely tovább fejlődik, míg meg nem érik. Ezt a szár azonban csak akkor teheti meg, ha a talaj elég puha és teljesen gyommentes a növény körül. Miután a szárak a talajba fúrták magukat, légy óvatosabb a gyomláláskor, nehogy megsértsd a növényt is. A rendszeres öntözés a földimogyoró teljes életciklusa alatt kritikus fontosságú, de különösen a csírázás közben és a szárak talajba bújása után. A következő oldalon további hasznos tanácsok várnak! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-22

Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

Gondoskodj róla, hogy szobanövényeid ne kapjanak túl sok napfényt, mert megéghetnek és elfonnyadhatnak. Mit lehet tenni, ha megégtek a növényeim a napon?

2024-06-21

Hogyan használjuk a metélőhagymát - A kertben és a konyhában

Fedezd fel, hogyan használhatod a metélőhagymát a kertben és a konyhában. Ismerd meg termesztési tippeket és finom recepteket, amelyekkel feldobhatod ételeidet!

2024-06-21

Ez az a virág, amitől az összes méh bezsong

A varjúháj, különösen a sárga, igazi méh-mágnes, amely nemcsak a kert szépségét növeli, hanem könnyen gondozható is. Ismerd meg, miért imádják a kertészek!

2024-06-21

Kerti munkák a nyár derekán: mit tegyünk a kertben július elején?

Fedezd fel, mit tegyünk a kertben július elején! Tippek zöldségek, gyümölcsök gondozására, fűszernövények betakarítására és a gyerekek bevonására a kerti munkákba.

2024-06-22

Ezek a házi növényvédő szerek minden kártevőt elűznek a kertből - Hihetetlen, de igaz

A kártevők a legtöbb kerttulajdonos életét megnehezítik, de ezek a házi növényvédő szerek garantáltan megoldják a problémádat. Ne habozz, próbáld ki őket.

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

lisztes búza

az acélos búza ellentéte, amelynek magjában nem alakult ki tömött szerkezet; a sikér-képző... Tovább

52/2006. (VII. 17.) FVM rendelet

a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján a központi költségvetés, valamint az Európai... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés