Lehet a vásárolt fokhagymából növényt termeszteni? Ezekre érdemes odafigyelned a termesztése során

hirdetes

Lehetséges a boltokban vásárolt fokhagymából a növény termesztése?

TK, SFV
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Fokhagyma a boltokban

Arról nem is beszélve, hogy ez a vegyszerrel való kezelés egyáltalán nem fog jót tenni legtöbbünknek, nem ajánlott arra, hogy elültessük. 


Érdemes tehát, ha termesztésen gondolkozunk, olyan termelőt vagy bioboltot választanunk, ahol biztosak lehetünk benne, hogy organikusan termesztett darabokat árulnak.


Emellett, a legtöbb szupermarketben kínált hagyma puha nyakú fokhagymának számít. Ezzel semmi probléma nincs, azon kívül, hogy nem fogják majd bírni a hideg időjárást. Ha ültetési céllal vásárolunk, akkor érdemesebb a kemény nyakú fokhagymák közül választanunk, hiszen azok könnyűszerrel átvészelik majd a hidegebb időjárást is.


Ezzel a módszerrel lehetséges a fokhagyma mind beltéri, mind kültéri termesztése, ráadásul a növény leveleit is fel tudod majd használni, ugyanis az is finom, enyhén fokhagymaízű lesz majd.

hirdetes


Mit érdemes még tudnom a fokhagymanevelésről?


Bár a legideálisabb időszak a fokhagyma ültetésére az ősz, mégis magát a procedúrát rengeteg tényező képes lesz majd meghatározni. 


Az őszi időszak azért ajánlott, különösen ennél a módszernél, mert a puha nyakú fokhagymáknak enyhén hűvös időjárásra lesz majd szükségük, hogy képesek legyenek elkezdeni fejlődésüket, meghozni első hajtásaikat, leveleiket.


A hűvösebb, hidegebb éghajlati területeken tavasszal is elültethetjük, amikor a talaj még hidegebb, vagy akkor, amikor még az esőzések végett hűvösebb az időjárás.


Hogyan történjen meg maga az ültetés?


Szedd szét fokhagymádat gerezdekre, majd azokat tedd egy kisebb mennyiségű földbe úgy, hogy azok felfelé mutassanak. Figyelj oda, hogy megfelelően betemesd őket. Érdemes egymástól nagyjából 8 centiméterekre elültetni gerezdjeid, így nem fogják egymást zavarni fejlődésük során. 

hirdetes


Amennyiben az időjárás túlzottan hideg, érdemes helyezned rájuk egy réteg mulcsot, így melegen tartva őket. Ügyelj arra, hogy rendszeresen gyomláld, locsold hagymáid.


Légy türelmes, ugyanis ezeknek a hagymáknak megközelítőleg hét hónap kell még teljesen kifejlődnek. Mikor a levelei elkezdenek barnulni, hagyd abba öntözésüket, ezzel bíztatva őket a száradásra. 


Várj nagyjából két hetet, s ásd ki friss, saját fokhagymáidat.

Te próbálkoztál már ezzel a termesztési módszerrel?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-12-06

5 Kihagyhatatlan magyar természeti csoda télre

A hideg hónapokban is érdemes felfedezni a természet varázslatait, és Magyarország bővelkedik olyan természeti csodákban és különlegességekben, amik télen is lenyűgözőek.

2023-12-05

Növények a fürdőszobában: páfrány, aloe vera és orchidea, ne hagyd növény nélkül a fürdőt!

Növényeket a fürdőszobába! Talán nem is gondolnánk, de az olyan növények, mint az orchideák, páfrányok és aloe verák kiválóan érzik magukat a nedves klímájú térben!

2023-12-05

Műfenyő vagy vágott fenyő? – Ez egy teljes tévhit!

A Karácsonyfa-vásárlás kapcsán felmerülő dilemmát érintve Kovács Erik, a Klímapolitikai Intézet kutatója cáfolja a műfenyő környezetbarátságával kapcsolatos tévhiteket.

2023-12-05

Tudtad hogy ezekben a magyar fürdőkben gyulladáscsökkentő gyógyvízben lehet fürdeni?

Felfedezzük azokat a kivételes fürdőket, ahol nemcsak kellemesen pihenhetünk, de a gyulladáscsökkentő gyógyvíz áldásos hatásaival is gondoskodhatunk egészségünkről.

2023-12-05

Természetes tápanyagok a szobanövények számára: banánhéj, zacc és cukor?

Természetes tápanyagok segítségével, a cukor, kávézacc, zöldségek főzőlevének és banánhéjnak titkait megismerve kertünkben exponenciálisan növelhetjük a növények szépségét

2023-12-05

Így teleltesd olyan profin a muskátlidat, mint egy kertész

Így teleltesd könnyedén és szakszerűen a muskátlidat, pont úgy, mint egy profi kertész! Most megmutatjuk, mi a pontos menete, kövesd te is a lépéseket a cikkben!

2023-12-05

Hogyan teleltessem a leanderemet megfelelően? - a kertész válaszol

A kertész szakértőnk most válaszol a fontos kérdésre és elmondja, hogyan teleltessük a leander növényünket, megoszt ehhez számos, hasznos tippet, kövesd te is!

2023-11-30

A nagymamámtól tanultam ezt a leander teleltetési technikát – Mióta így csinálom minden nyáron ontja a virágot

A nagymama leander teleltetési technikája kiváló eredményekkel szolgál, és nemcsak a növények életében, hanem a családunk kertjének szépségében is látható.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

biológiai oxigénigény (BOI)

az az oxigénmennyiség, amelyet az aerob mikroorganizmusok (->aerob szervezetek) használnak fel... Tovább

fajlagos talajnyomás

az egységnyi talajfelületre merőlegesen ható terhelő nyomás, amely az erőgép, traktor... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés