Lehet a vásárolt fokhagymából növényt termeszteni? Ezekre érdemes odafigyelned a termesztése során

Lehetséges a boltokban vásárolt fokhagymából a növény termesztése?

TK, SFV
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Szinte minden kultúrában előszeretettel használják a fokhagymát, és ezek közül hazánk sem kivétel. Emiatt nem csak a konyhádban lesz rá nagyobb szükséged, hanem kertedben is! Ki ne örülne egy csodálatos fokhagymának, melyet saját kertjében nevelt két kezével, arról nem is beszélve, hogy így abból sem lesz probléma, ha kifelejted a bevásárlólistádból.

Fokhagyma a boltokban

Rövid összefoglaló a fokhagymáról


A fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik, nem csak fűszernövénynek, de gyógynövénynek is számon tartják rengeteg jótékony tulajdonsága végett. Vértisztító, vérnyomáscsökkentő hatása is kiemelkedő, tápanyaggazdasága miatt az emésztést is segíti. Népies neve „büdös hagyma”.


Mivel egy rendkívül sokrétű növényről van szó, felmerülhet bennünk a kérdés, miszerint, ha egy-két gerezd megmaradna főzés során, lehetséges lenne abból egy növényt nevelni?


A boltban vásárolt fokhagymából tudok növényt nevelni?


Igen, a boltban vásárolt fokhagymafejekből is lehetséges fokhagymát termeszteni. Valójában, ez az egyik legpraktikusabb módja annak, hogy saját, friss fokhagymáinkat elkezdjük otthon termeszteni, főleg, ha van is háztatásunkban egy-két darab, ami már elkezdett növekedni. Nem is kell vele mást tenni, csak egy kisebb mennyiségű földben elültetni, s várni, megnézni mi történik vele.


Mit kell tudni erről a termesztési módszerről?


Bár elég röhejesen hangzik, hogy „söpörj egy kis földet fokhagymagerezdedre”, mégis, igazából ennél több teendőd nem igen akad majd a módszer során. Elég egyszerűnek tűnik, igaz? Mégis van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, de azok is gyerekjátéknak számítanak!


Az első, amire ügyeljünk, hogy nem mindegy melyik boltban vásároljuk meg fokhagymánkat, amit majd ültetésre szánunk.


A legtöbb fokhagyma ugyanis, amit a boltok kínálnak, általában Kínából érkezik, ráadásul kezelve vannak - így akadályozzák még csírázásukat. Ezeket a kezelt fokhagymákat nyilván nem lehet majd termeszteni, ennek oka, hogy ténylegesen nem fognak sosem kihajtani. 

 

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása,lapozz!
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-12

A mezőgazdaság jövője itt van: Drónokkal a sikeres termesztésért

A drónok és a mezőgazdaság találkozása forradalmi technológiák megjelenését jelenti a földeken. A drónok használata a mezőgazdaságban rendkívül jövedelmező.

2024-05-31

Ismerd meg a méhek kedvencét, az orvosi angyalgyökeret

Fedezd fel az orvosi angyalgyökér varázsát a saját kertedben! Ültess egy növényt, amely nemcsak a méhek kedvence, hanem számos gyógyhatással is bír.

2024-06-11

Hogyan védekezz a kukorica baktériumos megbetegedései ellen

Amikor a kukoricatermést jégverés, erős szél vagy heves esők károsítják, a kukorica baktériumos megbetegedései könnyen kialakulhatnak. Íme mit tehetsz ez ellen.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

talajnem

a szemcseösszetételből kialakított fiz. talajféleség. A t. a szemcsenagyság százalékos... Tovább

étvágyjavítók

olyan anyagok, amelyek a takarmányok ízét javítják v. egyéb módon növelik az étvágyat.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Házi kert kert Kertészet Növénytermesztés