Fióka gondozási tippek

hirdetes

Mi a teendő, ha fiókát találunk?

SzSz, ZH, NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mit csinálj egy fiókával, ha rátaláltál a földön? Cikkünkben segítünk, hogy mi a teendő ebben az esetben, ezzel növelve a madár túlélési esélyét. 

 

Kismadár gondozási tippek

A tavasz és a nyár közeledte a legtöbb madár számára a fészkelési időszakot jelenti. Ebben az időszakban előfordulhat, hogy a kismadarakat egyedül hagyják a fészekben vagy éppen kiesnek a fészekből a földre. Ha te is találsz egy kismadarat, könnyen felmerülhet benne a kérdés, most mit csináljak? A következőkben erről lesz szó, hogy pontosan mi a teendő ebben az esetben, hogy minél több lehetőséget biztosítsunk a kismadár számára a túlélésre. 

A madár korának meghatározása

Ha egyedül találunk egy fiatal madarat a földön vagy bárhol a fészektől távol, először meg kell határoznunk, hogy valóban segítségre szorul-e a madárka. Számos énekesmadár mielőtt megtanulna repülni, már azelőtt 2-5 nappal elhagyják a fészket, azonban a szülők továbbra is gondozzák őket. A madárnak majdnem teljesen kifejlődtek a tollai, bár a szárnyuk és a farkuk rövidebb lehet. Ha ilyen formában találjuk meg a kismadarat, csak egy pár dolgot kell tennünk. 

hirdetes
Amennyiben a madarat még félig meddig kopaszon találjuk meg, amelyen alig vannak tollak, sokkal kisebbek és nem mozognak túl sokat, akkor valóban be kell avatkoznunk, hogy a madár túlélje. Miután rátaláltunk az első dolgunk, hogy figyeljük meg alaposan. Nézzük meg a viselkedését és figyeljük meg mennyi energiája van, ezután tudjuk eldönteni, hogy segítségre van-e szüksége. Az energikus, aktív madaraknak nem lesz semmi bajuk, még a gyengébb, kevésbé aktív madaraknak segítségre lehet szükségük. Bármilyen életkorú madarat találunk, amelynek egyértelmű sérülése van, például sebet látunk rajta, vagy eltörött a szárnya, azok segítségre szorulnak. 

Ha egy fiókát találunk

Ha olyan madarat találunk, amely segítségre szorul, több lépéssel biztosíthatjuk, hogy a legjobb gondozásban részesüljön.

Vigyázzunk a madárra

Mielőtt hozzáérnénk a madárhoz, figyeljük meg, hogy képes-e gondoskodni magáról vagy a szülő madarak odamennek-e hozzá. Sokszor, amikor egy kismadarat találunk nem látjuk a közelben a szülő madarakat, azonban nem szabad azonnal erre hagyatkozni. A szülő madaraknak hosszabb időbe is telhet, amíg visszaérnek a fészekhez, ezért nem szabad türelmetlennek lennünk. Várjunk legalább fél órát, még mielőtt hozzáérnénk a kismadárhoz. 

hirdetes

A lehető legkevesebb beavatkozást tegyük meg

A madarak esetében a segítő kéz a legjobb választás, azonban nem szabad túlságosan beavatkozni. Helyezzük a kismadarat egyszerűen egy védett, a talált helytől nem messze lévő helyre, közvetlen napfénytől távol. A fiatalabb madaraknak több segítségre lehet szükségük, de a legjobb, ha csak minimális mértékben avatkozunk be a madarak életébe. Így még esélye lehet a kismadárnak, hogy a szülei megtalálják őt, de addig sincs kitéve a napfénynek vagy a szélnek. 


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

nyári perje (Poa annua L.)

a —>pázsitfüvek családjához tartozó, bojtos gyökerő, laza bokrú, egyéves, keveset... Tovább

1/2007. (I. 9.) FVM rendelet

az állatlétszámhoz kötött támogatási jogosultság országos tartalékáról szóló 93/2005.... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok