Fiatal gyümölcsfa metszés lépések: a rügyfakadás előtt így végezd el az első metszést

A kora tavasszal elültetett gyümölcsfáknál így végezzünk alakító metszést

Kiss Jázmin, kertész
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

A gyümölcsfák nevelésében az első metszés kiemelkedő fontosságú, ezt nevezzük alakító metszésnek. Ez nem csupán a fa korai növekedését befolyásolja, de hosszú távon meghatározza termőképességét, egészségét és gondozásának egyszerűségét is. Ezért elengedhetetlen, hogy ezt a műveletet gondosan és tudatosan végezzük el, ehhez hoztam nektek egy kis segítséget!

Gyümölcsfa alakító metszés

Az alakító metszés fontossága 

Az alakító metszés alapvető célja, hogy a fiatal gyümölcsfa erős, jól szellőző és könnyen kezelhető koronát neveljen. Ez nemcsak a fa egészségét és ellenálló képességét javítja, hanem a termés minőségét és mennyiségét is növelheti. A helyesen elvégzett metszés elősegíti a fény és a levegő eljutását a fa minden részéhez, ami csökkenti a betegségek és kártevők kialakulásának kockázatát.

Metszési alapelvek a gyümölcsfáknál

A metszés során tartsuk szem előtt, hogy a csemetét vagy a suhángot a kívánt törzsmagasság felett 4-6 fejlett rüggyel kell visszametszeni. Ez segít a fa erőteljes növekedésében és a megfelelő korona kialakításában. A többi rügyet óvatosan dörzsöljük ki, hogy a fa ne pazarolja energiáit felesleges hajtásokra.
Korona nélküli csemeték esetén a fő vesszőket szintén 4-6 rügyre kell visszametszeni, míg a vezérvesszőt, amely a törzs meghosszabbításában nő, hagyjuk kissé hosszabbra. A vékonyabb vesszőket rövidebbre, míg a vastagabbakat hosszabbra metszük, ezáltal biztosítva a fa kiegyensúlyozott növekedését és erős szerkezetét.

Alacsony törzsű, természetes koronájú fák

A kiskertekben az alacsony törzsű, természetes koronájú gyümölcsfák váltak be a legjobban. Ezek az alakok egyszerűbbek az alakítómetszés szempontjából és kevésbé igényelnek szakértelmet. Az ilyen típusú fák kezelése könnyebb, és a termés betakarítása is egyszerűbbé válik.

Az alakfák nevelése

Bár az alakfák nevelése izgalmas és látványos lehet, fontos, hogy csak az vállalkozzon rá, aki rendelkezik a szükséges elméleti tudással és gyakorlati tapasztalattal. Az alakfák speciális metszési technikákat igényelnek, amelyek nagy odafigyelést és precizitást kívánnak.

Az alakítómetszés gyakorisága

A gyümölcsfacsemeték alakítómetszését az első évtől kezdve 4-6 évig, vagyis a fák termőre fordulásáig minden év tavaszán el kell végezni. Ez a folyamatos figyelem és gondozás biztosítja, hogy a fa megfelelően fejlődjön, és képes legyen bőséges és minőségi termést hozni.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

82/2006. (XI. 29.) FVM rendelet

a baromfihús- és tojáságazat rendkívüli piactámogatási intézkedéseirõl szóló 64/2006.... Tovább

vágószerkezetek

a szálas növények betakarítógépein működő kaszaszerkezetek, amelyekkel az aratáshoz... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs gyümölcstermesztés