Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid? Ezekre mindenképp érdemes figyelned

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

TK, GE.
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Fiatal fák gondozása

Az időjárás ellen


A talajtakarás mellett a fiatalabb fákat a téli időszakban a fóliák, különböző fagyálló takarók fogják megvédeni– legalábbis azokat a fajtákat, melyek kevésbé ellenállóak az ilyen időjárással szemben. Az erős széllel szemben érdemes egy támasztékot biztosítanunk számára, amely amellett, hogy megakadályozza majd a fa kitörését, elhajlását, vagy a gyökérzet kitépését helyéről, lehetővé teszi annak stabilizálását olyan szempontból is, hogy fánk mélyen gyökerezzen, s életképesebbé váljon.


Az élővilág ellen


Többféle dróthálót és védőszerkezetet, védőburkot találhatunk, melyek biztosíthatják növényünk védelmét az egyes ínyencekkel szemben, mint a nyulak, rágcsálók, melyek a fiatal fánk kérgén, illetve rügyein lakmároznának.


Emellett az első termést a madaraktól is érdemes félteni, hiszen a gyümölcsfáinkat előszeretettel látogatják ők is. Ehhez is választhatunk egy védőhálót, esetleg egy vizuális dolgot, amik például visszatükrözik a fényt is remek megoldást nyújthatnak távoltartásuk során. 


Locsolása


A fiatal fánk locsolása ebben az időszakban rendkívül fontos. Tavasszal, valamint nyáron rendszeresen kell figyelnünk erre életének első 2 – 3 évében.


A ritkásabb, de ugyanakkor hosszasabb öntözést kedvelik, hiszen ez ösztönzi a mélyebb gyökerezésre – minél jobban fel tudja szívni a talaj a vizet, annál mélyebbre fog növényünk gyökerezni. Az öntözés gyakoriságát és a mértékét érdemes a klímához, talaj jellegéhez, illetve növényünkhöz mérni.


Gondozása


Mint már említettem érdemes a környezetet tisztán tartanod – gyomtalanítanod, kapálnod, illetve a talajtakarót is folyamatosan figyelned kell. Időnként szellőztesd, így megújítva azt. Figyeld meg a megvédésre biztosított támasztékát is, ne sértse meg a növényt, stabil maradjon. 


Metszés


Az ültetést követő 2 – 3 év utáni tavasszal megkezdheted az első metszést, mellyel erősíteni fogod növényed. Figyelj arra, hogy metszés közben egyenlően vágd el az olyan ágakat, melyek miatt felborulhat növényed egyensúlya.


Trágyázása


A trágyázás fontos az első ültetés időszakában, ugyanis a trágya, vagy komposzt segíteni fogja növényünk megfelelő fejlődését. Annak mennyisége, illetve gyakorisága a kiválasztott trágyától, a fánktól, illetve a gyártók által megadott utasításoktól fog majd függeni. 

Hasznos volt számodra ez a cikkünk?

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-07-11

Különleges csípős paprika fajták, amelyek termesztésével te lehetsz a környékbeli kiskertek királya

A csípős paprika fajták beszerzése, termesztése nem is olyan nehéz dolog. Különleges chili fajták, amelyekkel te lehetsz a környékbeli kiskertek királya!

2024-07-05

Ezekkel a természetes ellenszerekkel tudsz védekezni a földibolhák ellen

Apró lyukak jelentek meg a növényeiden? Látod az apró, ugráló, fekete bogarakat is? Valószínűleg földibolhával van dolgod. Ezek a természetes ellenszerei.

2024-07-04

Másodvetés a kertben - Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor

A júliusi betakarítással még közel sem ért véget a kertészkedés. Pont ilyenkor jön el az ideje a másodvetésnek. Mutatom miket és hogyan ültess ilyenkor.

2024-07-01

Mutatok pár ötletet a cukkini felhasználásához, hogy ne menjen kárba a termés

Bár gyönyörű álom, hogy a kertünkben ültetett cukkini folyamatosan annyit terem, amennyire éppen szükségünk van, de nagyon gyakori, hogy berobban a termés.

2024-07-01

Ültess paradicsomot még akár júliusban is - Használj hónaljhajtásokat!

Júliusban már sokan úgy gondolják, hogy felesleges belefogni a kertészkedésbe, pedig ez nem igaz. Még mindig van lehetőség a paradicsom ültetésére. Mutatom

2024-07-01

A piros paprika érése: A zöldtől a pirosig tartó izgalmas utazás

A piros paprika a magyar gasztronómia elengedhetetlen eleme. Most megismerheted érésének folyamatát, és a kémiai magyarázatot arra, hogyan válik pirossá.

2024-07-16

Ezért ne locsold a növényeid kondenzvízzel: egy kertész figyelmeztetései

A kondenzvíz használata elsőre praktikus megoldásnak tűnhet a növények öntözésére. Részletes leírásunkban megtudhatod miért nem javasolt a használata.

2024-07-18

Locsolás kánikulában: ezeket a hibákat ne kövesd el

A locsolás kánikulában szükséges és hasznos. A kert megfelelő öntözése elengedhetetlen a növények egészségének megőrzéséhez és a megfelelő fejlődéshez.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

gyomormérgek

a kártevők pusztítására alkalmazott, olyan növényvédő szerek, amelyek az állat... Tovább

Orpheus Egyesület

Állatvédõ szervezet Állatvédelmi megelõzõ (prevenciós) munka, azaz kiadványok,... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés