Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid? Ezekre mindenképp érdemes figyelned

hirdetes

Hogyan gondozd megfelelően fiatal fáid - ezekre érdemes odafigyelned

TK, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Fiatal fák gondozása

Az időjárás ellen


A talajtakarás mellett a fiatalabb fákat a téli időszakban a fóliák, különböző fagyálló takarók fogják megvédeni– legalábbis azokat a fajtákat, melyek kevésbé ellenállóak az ilyen időjárással szemben. Az erős széllel szemben érdemes egy támasztékot biztosítanunk számára, amely amellett, hogy megakadályozza majd a fa kitörését, elhajlását, vagy a gyökérzet kitépését helyéről, lehetővé teszi annak stabilizálását olyan szempontból is, hogy fánk mélyen gyökerezzen, s életképesebbé váljon.


Az élővilág ellen


Többféle dróthálót és védőszerkezetet, védőburkot találhatunk, melyek biztosíthatják növényünk védelmét az egyes ínyencekkel szemben, mint a nyulak, rágcsálók, melyek a fiatal fánk kérgén, illetve rügyein lakmároznának.


Emellett az első termést a madaraktól is érdemes félteni, hiszen a gyümölcsfáinkat előszeretettel látogatják ők is. Ehhez is választhatunk egy védőhálót, esetleg egy vizuális dolgot, amik például visszatükrözik a fényt is remek megoldást nyújthatnak távoltartásuk során. 

hirdetes


Locsolása


A fiatal fánk locsolása ebben az időszakban rendkívül fontos. Tavasszal, valamint nyáron rendszeresen kell figyelnünk erre életének első 2 – 3 évében.


A ritkásabb, de ugyanakkor hosszasabb öntözést kedvelik, hiszen ez ösztönzi a mélyebb gyökerezésre – minél jobban fel tudja szívni a talaj a vizet, annál mélyebbre fog növényünk gyökerezni. Az öntözés gyakoriságát és a mértékét érdemes a klímához, talaj jellegéhez, illetve növényünkhöz mérni.


Gondozása


Mint már említettem érdemes a környezetet tisztán tartanod – gyomtalanítanod, kapálnod, illetve a talajtakarót is folyamatosan figyelned kell. Időnként szellőztesd, így megújítva azt. Figyeld meg a megvédésre biztosított támasztékát is, ne sértse meg a növényt, stabil maradjon. 

hirdetes


Metszés


Az ültetést követő 2 – 3 év utáni tavasszal megkezdheted az első metszést, mellyel erősíteni fogod növényed. Figyelj arra, hogy metszés közben egyenlően vágd el az olyan ágakat, melyek miatt felborulhat növényed egyensúlya.


Trágyázása


A trágyázás fontos az első ültetés időszakában, ugyanis a trágya, vagy komposzt segíteni fogja növényünk megfelelő fejlődését. Annak mennyisége, illetve gyakorisága a kiválasztott trágyától, a fánktól, illetve a gyártók által megadott utasításoktól fog majd függeni. 

Hasznos volt számodra ez a cikkünk?

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-30

Grill fűszernövénykert – melyek a legjobb fűszernövények a pácokhoz?

Lássuk, mely fűszernövények a legjobbak grillezéshez! Olcsó és praktikus megoldás ez a grillezés szerelmeseinek! Akár teraszon, erkélyen is kialakíthatod!

2023-03-29

A quinoa termesztése – minden, amit tudnod kell erről a népszerű szupergabonáról

Fedezd fel, hogyan termeszthetsz quinoát egy népszerű és egyben laktató szuperételért, amely szívós, szárazságtűrő, fehérjében gazdag és könnyen gondozható!

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-31

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

A tavaszi salátakert gondozása kifejezetten hálás munka, hisz kisebb energiával is csodás salátáid teremhetnek: így fogj neki áprilisban a tavaszi salátakerthez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bojtorján (Arctium)

a fészkesek családjának csövesvirágúak alcsaládjába tartozó nemzetség. Közönséges v.... Tovább

borjúszéna (csikószéna, vitaminszéna)

finom szálú, gazdagon leveles, zsenge, általában gyeptermésből készített jó minőségű... Tovább

Tovább a lexikonra
kert Kertészet Növénytermesztés