Fenntartható kert tippek egy kertésztől: így kezdj neki egy fenntartható kert felépítésének!

5+1 tipp egy kertésztől egy fenntarthatóbb kertért

Kiss Jázmin, kertész
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Ha ebben a szezonban új kertet hozol létre, vagy a meglévő kertedet szeretnéd fenntarthatóbb és rugalmasabb módon kezelni, itt vannak a legjobb csereprogramjaim, amelyek segítenek a fenntartható utazás során. A fenntartható kertészkedés nemcsak a környezet védelmét szolgálja, hanem hosszú távon is előnyös lehet a kerted számára, javítva annak termőképességét és biodiverzitását. Nézzük meg, hogyan teheted zöldebbé a kertedet!

fenntartható kert

1. Fenntartható kert tipp: polikultúrák és vadvirágok

A hagyományos kertészeti gyakorlatok gyakran egyetlen terményre vagy szép zöld pázsitra összpontosítanak, de ezek fenntartása sok erőforrást igényel. Ehelyett válaszd a polikultúrákat, ahol többféle növény nő együtt. A társültetés segíthet csökkenteni a kártevők számát és javítani a talaj egészségét. A vadvirágok vetése pedig vonzza a beporzókat, mint a méhek és pillangók, és hozzájárul a biodiverzitáshoz.

2. Fenntartható kert tipp: virágok, madárházak és élőhelyek

A vegyszerek használata károsíthatja a környezetet és a hasznos rovarokat is. Helyette ültess olyan növényeket, amelyek természetes módon elriasztják a kártevőket, például körömvirágot vagy levendulát. Madárházak és etetők kihelyezése segít vonzani a madarakat, amelyek természetes módon kontrollálják a rovarpopulációt. Egy vadon élő tó létrehozása segíthet a kétéltűek és más hasznos élőlények megtelepedésében. Poloskaházak és más élőhelyek építése pedig növeli a kert biodiverzitását.

3. Fenntartható kert tipp: természetes tápanyagforrások

A műtrágyák helyett válassz természetes módszereket a talaj tápanyagellátásának javítására. A talajtakarás szerves anyagokkal, például mulccsal vagy komposzttal segít megőrizni a talaj nedvességtartalmát és gazdagítja azt. Az üres ágyások helyett ültess zöldtrágyanövényeket, amelyek javítják a talaj szerkezetét és tápanyagait. A komposztálás pedig egy nagyszerű módja annak, hogy a kerti hulladékot értékes tápanyaggá alakítsd.

4. Fenntartható kert tipp: esővíz használata

Az édesvíz értékes erőforrás, ezért érdemes minimalizálni a használatát. Gyűjtsd össze az esővizet hordókban, és használd ezt az öntözéshez. Egy egyszerű rendszerrel, amely összegyűjti a vizet a háztetőről vagy a kerti építményekről, jelentős mennyiségű vizet spórolhatsz meg. Az esővíz ráadásul lágyabb, mint a csapvíz, ami kedvezőbb a növények számára.

5. Fenntartható kert tipp: örökölt magvak

A hibrid növények gyakran jobban ellenállnak a betegségeknek, de a magjaik nem mindig alkalmasak újraültetésre. Ehelyett próbálj meg örökölt fajtákat termeszteni, amelyek generációról generációra továbbadhatók. Az ilyen magvak megmentése és újraültetése segít megőrizni a genetikai sokféleséget és alkalmazkodóbbá teszi a kertet a változó körülményekhez.

+1 fenntartható kert tipp: évelő növények

Az évelő növények, amelyek több évig is élnek, kevésbé igényelnek gondozást, és idővel erős gyökérzetet fejlesztenek ki, ami javítja a talaj szerkezetét és vízmegtartó képességét. Az egynyári növényekkel együtt ültetve ezek a növények egész évben szépséget és termést biztosítanak a kertedben, miközben hozzájárulnak annak fenntarthatóságához és ellenálló képességéhez.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-06-12

Teljes útmutató a komposztáláshoz kezdőknek: Az alapok lépésről lépésre

Szívesen belevágnál az otthoni komposztálásba de nem tudod, hogyan? Itt a teljes lépésről lépésre követhető útmutató az otthoni komposztálás elkezdéséhez.

2024-06-12

Top 5 szívós növény kora nyárra, amivel feldobhatod a kertedet

Megtörnéd a zöld kerted látványát virágzó növényekkel kora nyáron? elhoztuk neked a top 5 strapabíró növényt, amik a kora nyári időszakban a legpompásabbak.

2024-06-13

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása

Környezetbarát megoldások nyomában: a növénytermesztés és az állattenyésztés összevonása. A régebben élt gazdálkodók még így csinálták, nekünk is így kellene.

2024-06-11

Őzgidák védelme kaszálási szezonban – fontos tudnivalók

Fokozottan ügyelni kell az őzgidákra és a vadakra kaszáláskor, hiszen mezőgazdasági munkák során fokozott veszélynek van kitéve a vadvilág. Mutatjuk mire figyelj!

2024-06-13

Az öntözés 7 aranyszabálya - Öntözési stratégiák és szabályok

Ne küzdj tovább a kókadozó levelekkel! Tanulj meg helyesen öntözni. Itt megtalálod az öntözés 7 aranyszabályát, amiket ha ismersz, hálásak lesznek növényeid.

2024-06-13

16 érdekesség a földigilisztákról - Te tudtad ezeket?

Ebben a cikkben olyan érdekességeket olvashatsz a talaj csendes hőseiről, a földigilisztákról, amiket lehet, hogy még sosem hallottál. Tarts hát velünk!

2024-06-14

Fűszernövény kisokos - Pezsdítsd fel a konyhád ízet!

Fűszernövényeket ültetni nemcsak egyszerű, de nagyon hasznos is. Élénk ízükkel felpezsdítheted a konyhád ízeit, miközben élvezheted, hogy saját termésedet eszed.

2024-06-11

Csiga ellen természetesen: egy kertész hasznos tanácsaival

A csigák bosszantó állatok a kertben, ezért érdemes módjával, de ritkítani őket, de természetesen! Semmiképpen se bántsuk a csigákat, kövessük ezeket a tippeket.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Szolnoki Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Szolnok Ostor u. 1/a 5000 Magyarország Tovább

Sesrico (S 2271)

Cukorrépa Cél: rizománia és cerkospóra rezisztens Leírás:Monogerm, diploid hibrid, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Házi kert kert Kertészet kertfenntartás Környezetgazdálkodás Környezetvédelem