Minden a fekete ribizli gondozásáról, a fekete ribizli metszéséről

A fekete ribizli metszése – Miért, mikor, hogyan?

Szélesi Ferenc
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Mostani cikkemben minden hasznos információt megosztok veletek a fekete ribizli termesztéséről, gondozásáról, valamint a fekete ribizli metszéséről, mindenképp tartsatok velem! 

Mikor és hogyan végezzük el a fekete ribizli metszését

A fekete ribizli

Levelének magas a flavonoid- és a procianidin-tartalma. A gyümölcs a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. Magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak. A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztható magas vérnyomás, vesebaj esetén is.

A fekete ribizli metszése

A fekete ribizli metszése és nevelése különbözik a piros ribizlitől, mivel a legtöbb gyümölcse az előző évek hajtásain teremnek, a legtermőképesebbek pedig a három éves termőgallyak. a három éves termőgallyak hosszú szárú termővesszők, a második évben fejlődnek a tővesszők oldalrügyeiből. Ősszel, lombhullás után könnyű megállapítani a gallyak arányát, adottak a jó termés feltételei, ha többségben vannak a világos vesszők, viszont abban az esetben, ha sok a sötét, öregebb ág, akkor a termőképesség kicsi lesz.

Ennek értelmében kell eltávolítanunk a letermett, négyéves, vagy annál öregebb ágakat, helyettük maradjanak meg az egy-, két-, illetve hároméves termőágak. Bokronként csak három-négy darab tővesszőt hagyjunk meg, a többit vágjuk le, a rövidebb (maximum 60 centiméteres) tővesszőket 1-2 rügy meghagyásával vágjuk vissza erősen. 

A fekete ribizli gondozása, nevelése

Fontos tudnivaló, hogy a fekete ribizli a teljes napfényt, vagy a félárnyékot kedveli a legjobban. Talaj szempontjából ügyelni kell arra, hogy enyhén savas legyen, illetve bővelkedjen szerves anyagokban. Tavasszal szükséges biztosítanunk a megfelelő nitrogén-utánpótlást. A fekete ribizli esetében fontos tápanyag még a kálium is. Érdemes tisztában lennünk azzal, hogy a ribizli gyökerei a talaj felső 20-30 centiméteres rétegében vannak, ezért ne műveljük a talajt túlságosan mélyen a tövek körül.

Én már régóta használok fóliatakarást, nemcsak a ribizlinél, hanem a többi növényemnél is, ezzel ugyanis megelőzhetjük a gyomosodást, arra viszont ügyelni kell, hogy ne akadályozzuk ezzel a művelettel a tősarjak fejlődést! Remélem, hogy tanácsaink hasznosak voltak számotokra, neveljetek idén bőtermő ribizlit, ha pedig megszeretnétek ismerkedni a piros ribizlivel, olvassátok el másik írásunkat! 

Photorama képe a Pixabay -en.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

ló színe

a csikó puha, pelyhes szőrrel jön a világra, amely mindig más színárnyalatú, sőt más... Tovább

glükóz (szőlőcukor, C6H1206)

az egyik legelterjedtebb és egyben a legfontosabb monoszacharid; aldohexóz, a zöld növényekben... Tovább

Tovább a lexikonra
gyümölcs