A fekete bors termesztésének menete - nézzük, mik azok, amiket mindenképpen tudnod kell róla

hirdetes

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden a fekete bors termesztéséről

Viaszos pajzstetvek

A viaszos pajzstetvek apró, fehér élősködő rovarok, amelyek kifejezetten kedvelik a párás helyeket, ezért gyakran telepszenek meg olyan növényeken, mint a fekete bors. Ezek az élősködők a növények nedveivel táplálkoznak, ráadásul súlyos fertőzéseket is terjeszthetnek.

Ha észreveszed őket palántáidon, vagy szeretnéd megelőzni, hogy megtámadják azokat, akkor permetezd növényeidet neem olajos oldattal. Ezt rendszeresen el kell végezned, mert csak átmeneti hatású. Ha a pajzstetvek ellepik növényeidet, akkor pyrethrumot is használj ellenük az első néhány permetezés során. Fontos persze óvatosnak lenni, mert ez a hasznos, beporzást végző rovarokra is veszélyes.

Gyökérrothadás

A gyökérrothadás akkor támadhatja meg a fekete borsok gyökereit, amikor túl nedves talajban kell ácsorogniuk. Ezért olyan fontos, hogy a talaj jól elvezesse a felesleges vizet a palánták gyökereitől, és hogy várd meg, hogy a talaj kissé kiszáradjon, mielőtt újra megöntöznéd. A gyökérrothadást egy gomba okozza, ami a nedves talajban érzi jól magát. Miután egy növény elkapja ezt a betegséget, sajnos már nem lehet megmenteni, és minél előbb el kell távolítani a kertből. A gyökérrothadást satnya, beteges megjelenés jellemzi a talaj felett.

hirdetes

A fekete bors szüretelése és kiszárítása

A fekete borsot fejlődésének bármelyik szakaszában leszüretelheted, függetlenül attól, hogy milyen a színe. Érdemes azonban észben tartani, hogy a különböző színek más és más ízeket kínálnak majd. A valódi fekete borsokat az érési szakasz elején ajánlott leszüretelni, amikor még zöldek, míg a fehér borsokat akkor, amikor piros színűek, ugyanis ezek a szárítás során kifehérednek majd.

hirdetes

Miután összeszedted őket, terítsd szét a borsszemeket egy rétegben a napra, hogy kiszáradjanak. Fontos, hogy eközben legyenek száraz helyen, és ne érje őket semmilyen nedvesség. Termésszárításra alkalmas berendezéseket is használhatsz. Még egy kisebb palántából is temérdek szem fekete borsra számíthatsz, de ha bőségesebb hozamra vágysz, akkor néhány évet várnod kell majd erre.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Calypso

Rovarölő permetezőszer repce, napraforgó, burgonya és alma védelmére.Hatóanyag: 480 g/l... Tovább

lúdtartás telepei

a szakosított, nagyüzemi termelési célnak megfelelő lúdnevelő telep, amelyen a speciálisan... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség