A fekete bors termesztésének menete - nézzük, mik azok, amiket mindenképpen tudnod kell róla

hirdetes

Termesszünk fekete borsot saját kertünkben!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Minden a fekete bors termesztéséről

Öntözés

Ahogy sok más növény, úgy a fekete bors sem szered kiszáradni, ugyanakkor az átázott talajban sem érzi jól magát. Ha azt veszed észre, hogy a talaj kezd kiszáradni fekete borsaid körül, akkor öntözd meg őket alaposan, de ne vidd túlzásba, nehogy gyökereik kirohadjanak. Dugd az ujjadat a talajba – ideális esetben olyan kell legyen, mint egy kifacsart szivacs, nem pedig olyan, mint amit most mártottak vízbe.

Talajtakarás

A fekete borsnak nagyon jót tesz a talajtakarás. Ez nem meglepő, elvégre természetes élőhelyén temérdek falevél hullik alá a lombkoronákból, és képez vastag talajtakarót a növények körül. Ezek a levelek persze idővel lebomlanak és hasznos tápanyagokkal gazdagítják a talajt. Érdemes tehát egy határozott réteg szerves talajtakarót lefektetni fekete bors palántáid köré. Míg le nem bomlik, ez a takaróréteg segít szigetelni a talajt, és megőrizni annak víztartalmát is.

hirdetes

Metszés

A fekete bors semmilyen metszést nem igényel, csupán a sérült, vagy elhalt részeket kell eltávolítanod róla. 

Társültetés

A fekete borsnak valamilyen támasztékra van szüksége, de ez nem jelenti azt, hogy nem alkalmas társültetésre. Ültetheted például padlizsán, spenót, kapor, bazsalikom, rozmaring, oregánó és petrezselyem közelébe is. Ha erdei stílusú kertészkedést végzel, akkor számos fára is felfuttathatod borspalántáidat.

hirdetes

A fekete bors betegségei és kártevői

A fekete borsot szerencsére kevés veszélyforrás fenyegeti kertedben, de azért van néhány, amiről érdemes tudni. Fontos észben tartani, hogy a fekete bors leveleinek alján időnként fekete foltok keletkezhetnek. Ezek általában a fejlődés természetes velejárói, és nem jelentenek semmilyen veszélyt, azonban érdemes közelről is megvizsgálni őket, mert elképzelhető, hogy valójában penésszel van dolgod. Ezzel még mindig nincs vége, a következő oldalon folytatom! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

édesfüvek

a —>gyep értékes összetevői; több a tápértékük, mint a ->savanyúfüveké. Az... Tovább

Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Egyetem Mezõgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar Cím:... Tovább

Tovább a lexikonra
Zöldség