Fehér eper, fehér eper termesztése - szakértőnk most mindent elárul, amire szükséged lehet

hirdetes

Tudj meg mindent Te is a fehér eper termesztéséről

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Fehér eper tudnivalók

Az ágyások megfelelő elkészítése kritikus fontosságú, hiszen ültetés után évekig itt élnek majd az eprek. Kialakításuk során adj ammónium-nitrátot és lassan feloldódó organikus trágyát a talajhoz. A jó vízelvezetés itt is rendkívül fontos, amit tovább növelhetsz organikus anyagok hozzáadásával. Ha ezeket nehezen tudod csak kivitelezni, akkor próbáld ki az emelt ágyásos megoldást.

A fehér epreknek helyre van szükségük a terjeszkedéshez, de nem annyira, mint a piros epreknek, ezért 30 centi távolra érdemes ültetni őket egymástól.

  • Jól forgasd át az ágyás talaját és távolítsd el a gyomokat
  • Adj hozzá tartós organikus trágyát
  • Alakíts ki kis ültető lyukakat 30 centire egymástól
  • Helyezd beléjük a palántákat, ügyelve arra, hogy felső részük talajszint felett legyen
  • Töltsd ki a lyukakat talajjal és egyengesd el körülöttük
  • hirdetes
  • Alaposan locsold meg a palántákat

A palántákat tavasszal érdemes kiültetni, miután a talaj egy kissé felmelegedett, de érdemes odafigyelni a tavaszba átnyúló fagyokra is. A tavasszal elütetett eprek néha csak a következő évben kezdenek el teremni, és bizonyos esetekben plusz egy évre van szükségük, hogy teljesen kifejlődjenek. Az őszi ültetés is kivitelezhető, ha megfelelő téli védelmet tudsz biztosítani a palántáknak. Ezt a módszert sokan preferálják, ugyanis segít a gyökerek megerősödésében, mielőtt a felső rész fejlődni és teremni kezdene. Ilyen esetben vastag talajtakarót kell alkalmazni a gyökerek körül.

Ha megfelelő mennyiségű tápanyaggal és vízzel látod el őket, akkor a fehér eprek különösebb gond nélkül növekednek majd. A tavasz közepétől 3-4 hetente érdemes foszforban és káliumban gazdag folyékony keverékkel táplálni őket, ami felgyorsíthatja a termések megjelenését. A gyomlálásra mindig fordíts elegendő időt, ha szükségét látod, illetve az élősködőkre és fertőzésekre is figyelj oda és cselekedj időben.

hirdetes

Amint a virágok megjelennek, alkalmazz talajtakarót alattuk, hogy a gyümölcsök ne érhessenek a talajhoz. Az érett epreket mindig szüreteld le, ezzel is elősegítve a további terméseket. Mivel folyamatosan termő növényekről van szó, így tavasztól őszig sok szüretelésre számíthatsz. Ősz végén vegyél vissza az öntözésből és hagyd abba a trágyázást. Ez arra ösztönzi az epreket, hogy megerősödjenek, így könnyebben átvészelik majd a telet

Forrás: Fotó: Pixabay

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Mikor kell átültetni a paradicsompalántákat – tippek a palánták kiültetésének megfelelő időzítéséhez

Tudod, mikor kell kiültetni a paradicsompalántákat, hogy erős és egészséges növényeid legyenek? Ha nem vagy benne biztos, akkor most eláruljuk cikkünkben!

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-16

Hogyan lehet megszabadulni a rojtosszárnyúaktól? – Gyors és egyszerű módszerek a kártevőkkel szemben

Szakértői módszerek, amelyek megmentik a beltéri, üvegházi és kerti növényeket ezektől a kártevőktől! Hogyan írtsuk ki a rojtosszárnyú kártevő rovarokat?

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

angóraszőrzet

bizonyos fajokon (nyúl, kecske, tengerimalac, macska) előforduló, a fajra jellemző méretnél... Tovább

halászat

a mg. egyik sajátos ága, amely magába foglalja a halak és más víziállatok tartását,... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem