Fehér eper, fehér eper termesztése - szakértőnk most mindent elárul, amire szükséged lehet

Tudj meg mindent Te is a fehér eper termesztéséről

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Fehér eper tudnivalók

Az ágyások megfelelő elkészítése kritikus fontosságú, hiszen ültetés után évekig itt élnek majd az eprek. Kialakításuk során adj ammónium-nitrátot és lassan feloldódó organikus trágyát a talajhoz. A jó vízelvezetés itt is rendkívül fontos, amit tovább növelhetsz organikus anyagok hozzáadásával. Ha ezeket nehezen tudod csak kivitelezni, akkor próbáld ki az emelt ágyásos megoldást.

A fehér epreknek helyre van szükségük a terjeszkedéshez, de nem annyira, mint a piros epreknek, ezért 30 centi távolra érdemes ültetni őket egymástól.

  • Jól forgasd át az ágyás talaját és távolítsd el a gyomokat
  • Adj hozzá tartós organikus trágyát
  • Alakíts ki kis ültető lyukakat 30 centire egymástól
  • Helyezd beléjük a palántákat, ügyelve arra, hogy felső részük talajszint felett legyen
  • Töltsd ki a lyukakat talajjal és egyengesd el körülöttük
  • Alaposan locsold meg a palántákat

A palántákat tavasszal érdemes kiültetni, miután a talaj egy kissé felmelegedett, de érdemes odafigyelni a tavaszba átnyúló fagyokra is. A tavasszal elütetett eprek néha csak a következő évben kezdenek el teremni, és bizonyos esetekben plusz egy évre van szükségük, hogy teljesen kifejlődjenek. Az őszi ültetés is kivitelezhető, ha megfelelő téli védelmet tudsz biztosítani a palántáknak. Ezt a módszert sokan preferálják, ugyanis segít a gyökerek megerősödésében, mielőtt a felső rész fejlődni és teremni kezdene. Ilyen esetben vastag talajtakarót kell alkalmazni a gyökerek körül.

Ha megfelelő mennyiségű tápanyaggal és vízzel látod el őket, akkor a fehér eprek különösebb gond nélkül növekednek majd. A tavasz közepétől 3-4 hetente érdemes foszforban és káliumban gazdag folyékony keverékkel táplálni őket, ami felgyorsíthatja a termések megjelenését. A gyomlálásra mindig fordíts elegendő időt, ha szükségét látod, illetve az élősködőkre és fertőzésekre is figyelj oda és cselekedj időben.

Amint a virágok megjelennek, alkalmazz talajtakarót alattuk, hogy a gyümölcsök ne érhessenek a talajhoz. Az érett epreket mindig szüreteld le, ezzel is elősegítve a további terméseket. Mivel folyamatosan termő növényekről van szó, így tavasztól őszig sok szüretelésre számíthatsz. Ősz végén vegyél vissza az öntözésből és hagyd abba a trágyázást. Ez arra ösztönzi az epreket, hogy megerősödjenek, így könnyebben átvészelik majd a telet

Forrás: Fotó: Pixabay

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-01-18

Mikor kezdjük el a gyümölcsfák lemosó permetezését?

A gyümölcsfák lemosó permetezése a tél végén egy fontos feladat, ezért összegyűjtöttük nektek, mik a lépései ennek a tél végi tevékenységnek!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

frissítő öntözés

kis vízmennyiséggel, rövid megszakításokkal és kis intenzitású szórófejekkel végzett... Tovább

Békési Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Békés Széchenyi tér 15. 5630 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem