A fecskeállomány védelme - hogyan tudod őket segíteni?

Segíts a fecskéknek, így mentheted meg az életüket!

Szélesi Ferenc - Főkertész, GE.
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

Védjük meg a fecskeállományt

Fészekalapok kihelyezése a fecskék védelme érdekében

Sajnos ma már műanyag és acél burkolóanyagokkal fedett vagy gerendázott, lakkozott fából készült épületekkel találkozhatunk, amik esetében előfordulhat, hogy az eresz és a tető alatti részek a sár megtapadási képtelensége miatt alkalmatlanok fészek építésére. Ilyenkor érdemes használnunk a műfecskefészek mellett vagy helyett a 15-20 centiméter széles, apróbb szemű dróthálócsík, fészekalapot, melynek szemeibe a fészkek apró sárgombócai meg tudnak kapaszkodni, így a fecskék már tapadásmentes felületen tudnak költeni. A fészekalap elkészítésének menetét megtalálhatod az MME oldalán

Hozzunk létre sár-gyűjtőhelyet a fecskék védelme érdekében!

Sajnos manapság már mindenhol betonnal találkozhatunk (ez leginkább a nagyvárosokra igaz), ebből adódik, hogy a fészeképítő anyagok hiányoznak. Éppen ezért érdemes létrehoznunk sár-gyűjtőhelyeket, ha azt szeretnénk, hogy a fecskék visszatérjenek a közelünkbe. A gyűjtött fészekanyagokkal a madarak gyakran kiegészítik a műfészkeket is, de még a műfészkek mellé sárfészkeket is építenek. A városlakó molnárfecske gyakran építi fészkét ablak-, és erkélybeugrókba, illetve a sokadik emelet magasságába, ezért a műfészkeket nyugodtan alkalmazhatjuk panel-, és irodaházak esetében is. 

Ha gondot okoz az ürülék – Használj fecskepelenkát! 

A legtöbb ember azért veri le szegény fecskék fészkét, mert gondot okoz számukra a madarak piszkítása. Sokan nem tudják, hogy ez a probléma is orvosolható, mégpedig fecskepelenka segítségével! Ez a kiegészítő eszköz fészkenként legalább 30x20 centiméter körüli fa, fém, vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá kell felszerelnünk. Az etető madarak és a fiókák ürülékét egyaránt felfogja a pelenka, tehát teljesen tiszta maradhat a fészek alatti terület. A pelenkáról távolítsuk el a költési időszakban többször a felhalmozódott, száraz ürüléket. Érdemes kora tavasszal felhelyeznünk a pelenkát, de aktív fészek alá is felfúrható, arra viszont figyeljünk, hogy tojásos állapotban zavarjuk a madarakat, várjuk meg a fiókák kikelését, mivel a fiókás fészkeket már nem hagyják ott a madarak. 

Remélem, hogy tudtunk segíteni, óvjátok meg ti is a fecskéket, mivel szükségünk van rájuk, és nekik is ránk! Cikkünkhöz az anyagot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról, tájékoztató anyagából vettük át. Érdemes ellátogatni weboldalukra, mivel számos segítség, információ található a fecskék védelméről!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-25

Ezért nem érdemes nyuszit venni húsvétra a gyerekeknek

Bár egy húsvéti nyuszi aranyos és vonzó ajándék lehet gyerekeknek, fontos megfontolni néhány szempontot, mielőtt döntést hoznál, méghozzá ezeket!

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2024-02-13

Csirkék, tyúkok nagy kedvence ez a csodálatos virág – Ültess kerti sarkantyúkát!

A kerti sarkantyúka egy csodaszép növény, ami feldobaja a kerteket, na meg a csirkeólakat. Mutatjuk hogyan ültesd el, és etesd vele a csirkéket, tyúkokat.

2024-04-23

Az ókori argentinok háziállatként tarthatták a rókákat

Eddig nem is sejtett felfedezést tettek kutatók a rókával kapcsolatban. Az ősi argentinok háziállatként tarthatták a rókát? Bizonyíték is van!

2024-07-03

Tegyünk közösen a fehérgólyák jövőjéért - A 15. hazai országos fehérgólya-felmérés

A 15. hazai fehérgólya-felmérés során a lakosság segítségét kéri a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A fehérgólyák populációja fogyatkozik.

2024-07-17

Horgászat a Balatonnál: Hol és Hogyan Érdemes Horgászni?

A Balaton számos halfaj otthona, így a horgászok számára ideális helyszín. Ebben a cikkben áttekintjük, hol és hogyan érdemes horgászni a Balatonnál 2024-ben!

2024-07-05

A világ 10 legritkább állata, amik közel állnak a teljes kihaláshoz

Globálisan egy biodiverzitási válság közepén vagyunk. Bemutatok 10 olyan állatot, amik nagyon ritkák, extrémen veszélyeztetettek, és még sosem hallottál róluk.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

takarmányliszt

a ->gabonafélék (->búza, ->rozs, ->kukorica stb.) étkezési célú malomip. feldolgozása során... Tovább

denitrifikáció

a talaj hasznosuló N-vegyületeinek a redukciója; az oxigénben szegény talajokban a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos