A fecskeállomány védelme - hogyan tudod őket segíteni?

hirdetes

Segíts a fecskéknek, így mentheted meg az életüket!

Szélesi Ferenc - Főkertész
Védjük meg a fecskeállományt

Fészekalapok kihelyezése a fecskék védelme érdekében

Sajnos ma már műanyag és acél burkolóanyagokkal fedett vagy gerendázott, lakkozott fából készült épületekkel találkozhatunk, amik esetében előfordulhat, hogy az eresz és a tető alatti részek a sár megtapadási képtelensége miatt alkalmatlanok fészek építésére. Ilyenkor érdemes használnunk a műfecskefészek mellett vagy helyett a 15-20 centiméter széles, apróbb szemű dróthálócsík, fészekalapot, melynek szemeibe a fészkek apró sárgombócai meg tudnak kapaszkodni, így a fecskék már tapadásmentes felületen tudnak költeni. A fészekalap elkészítésének menetét megtalálhatod az MME oldalán

Hozzunk létre sár-gyűjtőhelyet a fecskék védelme érdekében!

Sajnos manapság már mindenhol betonnal találkozhatunk (ez leginkább a nagyvárosokra igaz), ebből adódik, hogy a fészeképítő anyagok hiányoznak. Éppen ezért érdemes létrehoznunk sár-gyűjtőhelyeket, ha azt szeretnénk, hogy a fecskék visszatérjenek a közelünkbe. A gyűjtött fészekanyagokkal a madarak gyakran kiegészítik a műfészkeket is, de még a műfészkek mellé sárfészkeket is építenek. A városlakó molnárfecske gyakran építi fészkét ablak-, és erkélybeugrókba, illetve a sokadik emelet magasságába, ezért a műfészkeket nyugodtan alkalmazhatjuk panel-, és irodaházak esetében is. 

hirdetes

Ha gondot okoz az ürülék – Használj fecskepelenkát! 

A legtöbb ember azért veri le szegény fecskék fészkét, mert gondot okoz számukra a madarak piszkítása. Sokan nem tudják, hogy ez a probléma is orvosolható, mégpedig fecskepelenka segítségével! Ez a kiegészítő eszköz fészkenként legalább 30x20 centiméter körüli fa, fém, vagy műanyag lap, amit közvetlenül a fészek alá kell felszerelnünk. Az etető madarak és a fiókák ürülékét egyaránt felfogja a pelenka, tehát teljesen tiszta maradhat a fészek alatti terület. A pelenkáról távolítsuk el a költési időszakban többször a felhalmozódott, száraz ürüléket. Érdemes kora tavasszal felhelyeznünk a pelenkát, de aktív fészek alá is felfúrható, arra viszont figyeljünk, hogy tojásos állapotban zavarjuk a madarakat, várjuk meg a fiókák kikelését, mivel a fiókás fészkeket már nem hagyják ott a madarak. 

hirdetes

Remélem, hogy tudtunk segíteni, óvjátok meg ti is a fecskéket, mivel szükségünk van rájuk, és nekik is ránk! Cikkünkhöz az anyagot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapjáról, tájékoztató anyagából vettük át. Érdemes ellátogatni weboldalukra, mivel számos segítség, információ található a fecskék védelméről!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-07-01

Hogyan ismerjük fel a beteg madarakat és mit tehetünk a megmentésükért?

Egy vadon élő madár nem tudja megmondani, mikor érzi rosszul magát. Azok az emberek, akik tudják, hogyan ismerjék fel a beteg madarakat, lépéseket tehetnek!

2022-04-13

Nagy veszélyben vannak a kutyatulajdonosok- emberekre is veszélyes kór terjed

Belegondolni is rossz, hogy milyen hatalmas veszélynek vannak kitéve az óvatlan kutyatulajdonosok, ugyanis egy súlyos kórt is terjeszthetnek kis kedvenceik.

2022-03-07

Mit jelentenek a különböző számok a tojáson? Melyiket ne vedd meg?

Vajon hogyan tudjuk a boltok polcai előtt állva eldönteni, hogy melyik tojást tegyük a kosarunkba? Olvassuk el a számokat, egyáltalán mit jelentenek a számok?

2021-02-03

Minden, amit a macskák betegségéről tudni kell a téli időszakban

A tél a macskák számára is előidézhet néhány megbetegedést, ezek leírását, felismerését és kezelési módot gyűjtöttük össze, így cicád egészséges maradhat.

2022-05-02

Miért szagol a kutya az emberek lába közé? – Így szoktasd le róla kutyádat!

Miért szagolnak az ember lába közé a kutyák? Az állatorvosok és a kiképzők is egyetértenek ennek okaiban, tudd meg Te is miért szeretik ezt csinálni a kutyák!

2022-05-31

Vízi siklók a kertünkben? Lehetséges! Ezeket kell tudni róluk!

A vízisiklók nem ritkán akár a kertünkben is előfordulhatnak! Főleg, ha rendelkezünk kerti tóval. Ne ijedjünk meg ezektől a kigyóktól, mert nem bántanak!

2022-06-30

Ezek az állatok dézsmálgathatják a paprikáid

A paprikanövényekben a legtöbb kárt a rovarok és a kártevők okozzák, mint például a vágóférgek. De ha kizártad ezeket, mik esznek még paprikanövényeket?

2022-06-01

Pici és bolyhos. Ismerd meg a nyuszit te is!

A nyuszik nagyszerű állatok, a maguk cukiságával. Igazán különlegesek és aranyosak is. Az erdei nyuszik pedig megtalálhatóak a Magyar erdőkben is nem ritkán.

További cikkek ebben a témában


50/2006. (VI. 28.) FVM rendelet

az állatgyógyászati készítményekrõl: Az állategészségügyrõl szóló 2005. évi CLXXVI.... Tovább

fantom

bőr- v. vászonbevonatú váz (az adott faj nőivarú egyedének utánzata), amelyre ondóvételkor... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos