Télen kell locsolni? Februárban, ha nem esik elég csapadék, akkor mindenképp, legalább az örökzöldeket!

hirdetes

Ha kevés a csapadék februárban, az örökzöldeket ne felejtsd el megöntözni

Kiss Jázmin, kertész
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Azt gondolhatnánk, hogy az öntözés csak a forró nyári napokon, a száraz és kánikulai időszakokban fontos, ám ez tévhit. Az öntözésre ugyanis nem csak a nyári hónapokban, hanem télen is oda kell figyelni. A kert télen is tartogat szépségeket, és az örökzöldek, amelyek szívósan kitartanak a hideg ellen, ilyenkor is fontos gondoskodást igényelnek – ahogy írja a maiotthon.hu is.

februári locsolás

Februárban se feledkezzünk meg az öntözésről

Télen a csapadékszegény időszakok gyakoriak, és ha megfeledkezünk az öntözésről, könnyen előfordulhat, hogy tavasszal szomorú látvány fogad minket a kertünkben. Különösen érzékenyek az edényben nevelt örökzöldek, amelyeknek a nedvesség hiánya gyorsan károsíthatja a gyönyörű zöld lombozatukat.

Az örökzöldek télen is igénylik a vizet

A téli hónapokban az örökzöldek ugyan kevesebb vizet igényelnek, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen elhanyagolhatjuk az öntözést. A hidegebb időjárás ellenére is folyamatosan párologtatnak, bár nem olyan intenzíven, mint a melegebb hónapokban. Ezért fontos, hogy figyeljünk rájuk, és gondoskodjunk a megfelelő vízellátásról.

Milyen időközönként kell locsolni télen az örökzöldeket?

hirdetes

Az edényben nevelt örökzöldeket fagymentes időszakban körülbelül 10 naponta, esetleg 2 hetente célszerű megöntözni. Fontos, hogy ne csak a hőmérsékletet, hanem a talaj nedvességtartalmát is figyeljük. Télen a talaj szárazabb lehet, és a növények nehezebben jutnak hozzá a szükséges nedvességhez. Az öntözés során ügyeljünk arra, hogy a víz ne maradjon a talaj felszínén, hanem szépen szívódjon fel.

hirdetes

Az örökzöldek téli fagyvédelme

Ha hosszabb ideig tartó fagyra számíthatunk, érdemes az örökzöldeket szigetelni vagy takarni, hogy megvédjük őket a hidegtől. A hideg idő ellenére ugyanis a növények folytatják a párologtatást, és a száraz levegő tovább növeli a vízveszteséget.
Érdemes figyelni az időjárási előrejelzéseket is. Ha hosszabb időre kevés csapadékot jósolnak, akkor gondoljunk az öntözésre még télen is. Az örökzöldek hálásak lesznek a gondoskodásért, és tavasszal egészséges, szép lombozattal fogják köszönteni a melegedő napokat.

Öntözni nem csak nyáron kell

Az öntözés tehát nem csak a nyári hónapok kiváltsága, hanem egész évben elengedhetetlen része a növénygondozásnak. Télen is érdemes odafigyelni az örökzöldekre, hogy megőrizzék szépségüket és egészségüket. Egy kis gondoskodással és időben történő öntözéssel a téli hónapokban is gyönyörű kertet teremthetünk, amely tavasszal virágba borul, és örömet szerez számunkra.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes


Tovább a Lexikonhoz

fulladás (aszfixia, szuffokáció, asphyxia, suffocatio)

az oxigénellátás hiányában beálló halál. Oka lehet a vérnek oxigénnel való hiányos... Tovább

hőszigetelés

kis hővezető képességű anyag felhasználása hőkiegyenlítésre vagy a hőveszteség... Tovább

Tovább a lexikonra
kertfenntartás