Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszert! Miért fontos ennyire a fák ültetése?

hirdetes

Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszert! Miért fontos ez ennyire?

VN
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

fák fontossága

A fákra szükség van, hogy tudjunk lélegezni

Földünk csodálatosan képes fenntartani a természetes egyensúlyt, és a fák ennek központi elemei. A fák képesek eltávolítani a felesleges szén-dioxidot (CO2) a légkörünkből, és a fotoszintézisnek nevezett folyamat révén oxigénné (O2) alakítani. Felszívják a CO2-t és a vizet, és megfelelő fényviszonyokkal kombinálva glükózt és oxigént termelnek, amely aztán a légkörbe kerül. Létfontosságúak annak biztosításában, hogy légkörünk oxigénben gazdag maradjon.

A fákra szükség van ahhoz, hogy egészségesek legyünk

A fák hatékony légszűrők. Egyes fajok, különösen ellenállnak a légszennyezésnek, és segíthetnek kiszűrni a káros szennyeződéseket azáltal, hogy a leveleiken és kéregükön megragadják őket. Ezért szegélyezik a londoni platánok sok város utcáját szerte a világon. A fák és erdők lelki és testi egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai jól dokumentáltak. A levegő minőségének javítása mellett teret biztosítanak az embereknek a pihenésre és a testmozgásra, ami segít levezetni a mentális fáradtságot, valamint javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

hirdetes

A fákra szükség van, a klímaváltozás leküzdéséhez

A globális felmelegedés erősen összefügg a növekvő CO2-szinttel. Amikor a CO2 felhalmozódik a légkörben, az „üvegházhatást” hoz létre. Ez az a hely, ahol a CO2 felfogja a nap hőjét, melegebb éghajlatot teremtve. A klímaváltozás jelenlegi időszakában a CO2-kibocsátás növekedésének fő hajtóereje az emberi tevékenység. Mivel a fák arra specializálódtak, hogy eltávolítsák a felesleges CO2-t légkörünkből, soha nem volt még ennél fontosabb alkalom arra, hogy többet ültessünk, és megvédjük azt, amink van.

A fákra szükségük van az állatoknak is

hirdetes


A fák döntő élőhelyet biztosítanak a vadvilágág nagy részének. Legyen szó lombkoronájukban fészkelő madarakról, a gyökérrendszerben otthont kereső kisemlősökről vagy a törzsükben legyező denevérekről, lehetőségek egész sorát kínálják. A tölgyfa az egyik legismertebb faj. Óriási értékük a vadon élő állatok számára – a tölgyekről kimutatták, hogy több mint 280 rovarfajt támogatnak, amelyek viszont sok madárnak és más ragadozónak adnak táplálékot.

A fákra szükség van, hogy megvédjenek minket a környezet viszontagságaitól

Akár a nyári melegben, akár a téli fagyban, a fák létfontosságú árnyékot és menedéket biztosítanak az embereknek és az állatoknak egyaránt. Ha meleg van, városainkban a fák beárnyékolják utcáinkat, és leveleiken keresztül vízgőzt bocsátanak ki a levegőbe. A gazdálkodók is felismerik a fák fontosságát abban, hogy állataikat megóvják a hideg, meleg vagy szeles körülményektől.

A fákra szükség van az árvízvédelemhez

A fák árvízvédelemként is hasznosnak bizonyultak. Ha folyók és patakok közelében helyezkednek el, jelentősen csökkentik a vízfolyásokba jutó esővíz mennyiségét. Ez viszont csökkenti annak valószínűségét, hogy a folyók kiszakadnak a partjaikból, és elárasztják az alacsonyan fekvő területeket. A fák további előnyt jelentenek: megakadályozzák a talajeróziót, és megvédik vízfolyásainkat a lefolyás során keletkező káros szennyeződésektől.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-16

Az esővíz gyűjtése jót tesz a növényeknek, a környezetnek és a pénztárcádnak – így készíthetsz esővíz hordót

Az esőhordó otthoni elkészítése egyszerűbb, mint gondolnád, és több okból is kifizetődő. Nagyszerű módja, hogy fenntarthatóbbá válj, és csökkentsd a vízszámlát

2023-03-16

Hagymatermesztési hibák – Ezt 8 gyakori hibát követjük el hagymatermesztés során

Ha azon tűnődsz, hogy miért nem nő a hagymád, akkor ez az egyik ilyen gyakori probléma eredménye lehet! Milyen hibákat követhetünk el hagymatermesztés során?

2023-03-16

Hogyan írtsd ki a gyomokat az ágyásból anélkül, hogy károsítanád a növényeket – óvd meg a virágokat és a cserjéket ezekkel a szakértői tippekkel!

A gyomok gyors növekedése minden kertész életét megnehezítik, főleg, ha olyan helyen kezdenek növekedni, ahol igazán nem kéne, mint például a veteményes.

2023-03-16

A grillsütő tisztítása kefe nélkül – Így tudod percek alatt csillogóvá varázsolni a grillt!

Ez a hat grilltisztító technika nem igényel kefét, de így is hihetetlenül tisztává varázsolja a grillt! Ha van grilleződ, akkor hasznos lehet ez a cikk!

2023-03-20

5 tipikus tavaszi ültetési hiba, amit kerülj el!

Itt a tavasz, irány a kert, és dobjunk össze egy csodaszép kertet, amire később büszkék lehetünk, nem igaz? Vagy ácsi, és gondoljuk át ezt az egészet!

2023-03-16

5 tipp a szobanövények tavaszi ápolásához

A beltéri növényeknek gyengéd, szerető gondozásra és táplálásra van szükségük így a tavasz kezdetén: ezt az 5 lépést ne hagyd ki tavasszal a szobanövényeknél!

2023-02-24

Késő van már a lemosó permetezéshez?

Mikor van ideje a lemosó permetezésnek és mikor késő már elvégezni? Cikkünkben bővebben kifejtjük mikor kell elvégezni a gyümölcsfák lemosó permetezését.

2023-03-07

Mit kell tavasszal megmetszeni? 5 növény, amit ne hagyj ki a metszési szezonból!

Sok növényt tavasszal le kell metszeni, beleértve a levendulát, az orgonát és a díszfüvet. A tavaszi metszés nagyobb növekedést és több virágot tesz lehetővé.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

bárányok ikresítése

fejőjuhászatokban a több tej nyerése végett alkalmazott módszer, amikor a jó... Tovább

radioaktív izotóp

—>radioaktivitással rendelkező ->izotóp. Természetes r. kevés van, a mest. r.-okat... Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet Növényvédelem