Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszert! Miért fontos ennyire a fák ültetése?

hirdetes

Tízezer fát ültetnek el tavasszal országszert! Miért fontos ez ennyire?

VN
fák fontossága

A fákra szükség van, hogy tudjunk lélegezni

Földünk csodálatosan képes fenntartani a természetes egyensúlyt, és a fák ennek központi elemei. A fák képesek eltávolítani a felesleges szén-dioxidot (CO2) a légkörünkből, és a fotoszintézisnek nevezett folyamat révén oxigénné (O2) alakítani. Felszívják a CO2-t és a vizet, és megfelelő fényviszonyokkal kombinálva glükózt és oxigént termelnek, amely aztán a légkörbe kerül. Létfontosságúak annak biztosításában, hogy légkörünk oxigénben gazdag maradjon.

A fákra szükség van ahhoz, hogy egészségesek legyünk

A fák hatékony légszűrők. Egyes fajok, különösen ellenállnak a légszennyezésnek, és segíthetnek kiszűrni a káros szennyeződéseket azáltal, hogy a leveleiken és kéregükön megragadják őket. Ezért szegélyezik a londoni platánok sok város utcáját szerte a világon. A fák és erdők lelki és testi egészségünkre gyakorolt jótékony hatásai jól dokumentáltak. A levegő minőségének javítása mellett teret biztosítanak az embereknek a pihenésre és a testmozgásra, ami segít levezetni a mentális fáradtságot, valamint javítja a memóriát és a kognitív funkciókat.

hirdetes

A fákra szükség van, a klímaváltozás leküzdéséhez

A globális felmelegedés erősen összefügg a növekvő CO2-szinttel. Amikor a CO2 felhalmozódik a légkörben, az „üvegházhatást” hoz létre. Ez az a hely, ahol a CO2 felfogja a nap hőjét, melegebb éghajlatot teremtve. A klímaváltozás jelenlegi időszakában a CO2-kibocsátás növekedésének fő hajtóereje az emberi tevékenység. Mivel a fák arra specializálódtak, hogy eltávolítsák a felesleges CO2-t légkörünkből, soha nem volt még ennél fontosabb alkalom arra, hogy többet ültessünk, és megvédjük azt, amink van.

A fákra szükségük van az állatoknak is

hirdetes


A fák döntő élőhelyet biztosítanak a vadvilágág nagy részének. Legyen szó lombkoronájukban fészkelő madarakról, a gyökérrendszerben otthont kereső kisemlősökről vagy a törzsükben legyező denevérekről, lehetőségek egész sorát kínálják. A tölgyfa az egyik legismertebb faj. Óriási értékük a vadon élő állatok számára – a tölgyekről kimutatták, hogy több mint 280 rovarfajt támogatnak, amelyek viszont sok madárnak és más ragadozónak adnak táplálékot.

A fákra szükség van, hogy megvédjenek minket a környezet viszontagságaitól

Akár a nyári melegben, akár a téli fagyban, a fák létfontosságú árnyékot és menedéket biztosítanak az embereknek és az állatoknak egyaránt. Ha meleg van, városainkban a fák beárnyékolják utcáinkat, és leveleiken keresztül vízgőzt bocsátanak ki a levegőbe. A gazdálkodók is felismerik a fák fontosságát abban, hogy állataikat megóvják a hideg, meleg vagy szeles körülményektől.

A fákra szükség van az árvízvédelemhez

A fák árvízvédelemként is hasznosnak bizonyultak. Ha folyók és patakok közelében helyezkednek el, jelentősen csökkentik a vízfolyásokba jutó esővíz mennyiségét. Ez viszont csökkenti annak valószínűségét, hogy a folyók kiszakadnak a partjaikból, és elárasztják az alacsonyan fekvő területeket. A fák további előnyt jelentenek: megakadályozzák a talajeróziót, és megvédik vízfolyásainkat a lefolyás során keletkező káros szennyeződésektől.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2022-08-01

A növényeink újjáélesztése, ha hőkárt szenvedtek

A legrosszabb, ami megtörtént növényeinkkel a hőkár. Ellenőrizd a növényeidet, és ha elhervadtak vagy leégtek, akkor tedd meg a fontos lépéseket hőkár esetén!

2022-08-10

Több rendkívüli intézkedési segíti az aszálykár sújtotta termelőket

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is.

2022-07-31

Miért rohad a paradicsomom alja? – kérdések és válaszok a virágzás utáni rothadásról

Te is találkoztál már azzal a problémával, hogy a paradicsomgyümölcseid alja rohadni kezdett ott, ahol korábban virág volt rajta? Mutatjuk, mi áll a hátterében!

2022-08-04

Gyomok a járda között? Így szabadulhatsz meg tőlük mindörökre!

A járdafelületek perzselőek és szárazak, különösen nyáron, ami jellemzően azt jelenti, hogy semmi sem maradhat meg alattuk, persze a gaz ennek is ellentmond!

2022-08-09

Mit ültess augusztusban? Ezek a növények tuti befutók

Az augusztus remek alkalom, hogy megtervezzük a következő évet. Nem tudod mit ültess augusztusban? Akkor itt az ideje, hogy elvesd a szívós egynyári növényeket.

2022-08-03

Egyszerű vegán sajtok: vágható cukkinisajt és kenhető paradicsomsajt

Mutatunk két könnyű vegán sajt receptet is. Az első egy cukkiniból készített puha sajt, a másik pedig narancsszínű paradicsomos nacho sajt. Egyszerű, de mennyei!

2022-07-21

Miért fehéredik ki a cukkini levele? – Ez a 3 oka lehet!

Mik is lehetnek a cukkini leveleinek kifehéredésének okai? De ami még fontosabb mi lehet rá a megoldás? Fehér foltok a cukkini levelein - Mit tegyünk?

2022-08-08

Melegebb és hűvösebb napokon is tökéletes kirándulási lehetőség a Balaton-felvidék középkori erődítményét meglátogatni!

A Balatoni felvidék nyugati részén, egy magányos hegycsúcs tetején találhatjuk az ország egyik legszebb középkori erődjét, a Sümegi várat. Kirándulás Sümeg

További cikkek ebben a témában


talajhőmérő

olyan higanyos, fém- v. elektromos hőmérő, amely a talajfelszín, ill. a különböző... Tovább

Hatvani Földhivatal

Földhivatal Földhivatal Cím: Hatvan Balassi Bálint út 2. 3000 Magyarország Tovább

Tovább a lexikonra
dísznövény Érdekességek Kertészet Növényvédelem