A legtökéletesebb sövénynövény – A fagyal bemutatása

hirdetes

A legtökéletesebb sövénynövény - A fagyal ültetése, gondozása, metszése

Szélesi Ferenc
Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

Neveljünk sövényt fagyalból

A közönséges fagyal bemutatása

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) az a növény, ami szinte az összes magyarországi kertben megtalálható. Ez pedig nem lehet a véletlen műve! Eredeti hazája egyébként Észak-Afrika, Kis-Ázsia, valamint Európa. Hazánkban találkozhatunk vele erdőkben, cserjésekben, a Bodrogközben, és a Bükk-vidéken. És, hogy miért kedvelik ennyire? A válasz egyszerű: a közönséges fagyal igénytelen, jó szárazságtűrő, kis gondozás mellett is mutatós. A növény három-ötméteres magasságot érheti el, ágai felfelé állók, levelei lándzsások, keskeny hosszúkásak, a telet kitűnően bírják. Virágai illatosak, általában június-júliusban nyílnak, termése fénylő fekete, gömb alakú. 

Így készül a tökéletes fagyalsövény! 

A közönséges fagyalból és a széleslevelű fagyalból készíthetünk tökéletesen szép, áthatolhatatlan sövényt. Mindkettő esetében erőteljes növekedésű, betegségekre nem fogékony, egyszerűen nevelhető növényekről beszélhetünk, amiket beszerezhet mindenki a faiskolákban földlabdásan, cserépbe ültetve, vagy szabadgyökerűként is. Ha sövényt szeretnénk létrehozni, akkor érdemes kötésben, kétsorban szabadgyökerű fagyalokat ültetni. Az ültetést ősz végére időzítsük, október vége, november eleje a legmegfelelőbb időpont, de egészen február végéig elvégezhetjük a műveletet.

hirdetes

Készítsük elő a talajt, érdemes felásni a területet, és a talajba keverni egy kis szerves anyagot, így még gyorsabban fognak nőni a növények. Ássuk meg az ültetőgödröt, ami kétszer akkora legyen, mint a gyökérzet, majd tegyük bele a növényt, és temessük be. Nem kell túlzsúfoltan ültetni a fagyalokat, egy méterre elegendő 4-5 növényt ültetnünk, kötésbe (de lehet egysorba is, attól függ, mennyire széles sövényt szeretnénk, egysorba elég 3 növényt ültetni). Ültetés során ügyeljünk arra, hogy a sorunk egyenes legyen mindvégig, ehhez feszítsünk ki nyugodtan egy zsinórt. Ha végeztünk az ültetéssel, minden esetben öntözzük meg a fagyalokat.

hirdetes

A fagyalsövény metszése

Amint meglátjuk, hogy kialakulnak az első új levelek, vágjuk le a növények tetejét, csökkentsük a szabadgyökerű fagyalok magasságát egyharmadukra – ettől válnak majd bokrosabbakká! A tökéletes sűrű, és szép sövény titka a folyamatos metszés, ezt sose felejtsétek el. Március-április környékén mindenképpen végezzük el a visszametszést, majd az év folyamán többször ejtsük meg ezt a műveletet. Sok sikert kívánok mindenkinek, leljétek örömöteket a fagyalsövényekben! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-30

Mivel töltsük fel a nagyobb cserepek alját? Így spórolhatsz a virágfölddel!

Mutatjuk milyen anyagokkal, módszerekkel töltheted fel a nagyobb cserepeket, ha spórolni szeretnél a virágfölddel! Vannak könnyebb, és nehezebb anyagok is.

2023-01-30

A kúszó fikusz termesztése és gondozása

A legnépszerűbb a Ficus pumila, más néven kúszó fikusz. Nemcsak könnyen termeszthetőek, de kiváló és viszonylag szívós szobanövények is, mutatjuk hogy gondozd!

2023-01-23

10 újrahasznosított, kreatív alternatíva növények ültetéséhez

Mielőtt egy új cserepet vásárolnál, először nézz körül otthon! Nemcsak spórolhatsz, hanem a kreativitásodat is kiélheted, és egyedi installációt hozhatsz létre!

2023-01-23

A leggyakoribb növénybetegség – Mi okozza a gyökérrothadást?

A gyökérrothadás egy nagyon veszélyes és gyakori betegség, egy olyan fertőzés, ami szó szerint az alapoktól elpusztíthatja a növényt. Hogyan előzheted meg?

2022-09-13

5 egyszerű trükk, ami segíthet életben tartani a benti növényeket

Vásároltál egy csodaszép növényt, locsoltad, gondoztad, ennek ellenére elkezdett haldokolni? Van néhány trükkünk, amit bevethetsz a növény életben tartására!

2022-12-29

Figyelem: módosulnak a gazdaságátadás és a földszerzés szabályai

Törvénymódosítás szab határt az osztatlan közös tulajdonban álló területek öröklés miatti további aprózódásának elkerülése céljából. Mutatjuk a részleteket!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

A trombitafolyondár ültetése, metszése és fajtái

A trombitafolyondár az egyik legszebb kúszónövény, amely igencsak kevés odafigyelést igényel. Néhány fontos dolgot azonban nem szabad elszalasztani!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Insegar 25 WG

Az integrált gyümölcsösök nélkülözhetetlen szere, hernyó kártevők ellen.Hatóanyag: 25 %... Tovább

apoferritin

a bél falában képződő nagy molekulatömegű fehérje, amely a vasnak az... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem