A legtökéletesebb sövénynövény – A fagyal bemutatása

A legtökéletesebb sövénynövény - A fagyal ültetése, gondozása, metszése

Szélesi Ferenc - Főkertész, ZH
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Neveljünk sövényt fagyalból

A közönséges fagyal bemutatása

A közönséges fagyal (Ligustrum vulgare) az a növény, ami szinte az összes magyarországi kertben megtalálható. Ez pedig nem lehet a véletlen műve! Eredeti hazája egyébként Észak-Afrika, Kis-Ázsia, valamint Európa. Hazánkban találkozhatunk vele erdőkben, cserjésekben, a Bodrogközben, és a Bükk-vidéken. És, hogy miért kedvelik ennyire? A válasz egyszerű: a közönséges fagyal igénytelen, jó szárazságtűrő, kis gondozás mellett is mutatós. A növény három-ötméteres magasságot érheti el, ágai felfelé állók, levelei lándzsások, keskeny hosszúkásak, a telet kitűnően bírják. Virágai illatosak, általában június-júliusban nyílnak, termése fénylő fekete, gömb alakú. 

Így készül a tökéletes fagyalsövény! 

A közönséges fagyalból és a széleslevelű fagyalból készíthetünk tökéletesen szép, áthatolhatatlan sövényt. Mindkettő esetében erőteljes növekedésű, betegségekre nem fogékony, egyszerűen nevelhető növényekről beszélhetünk, amiket beszerezhet mindenki a faiskolákban földlabdásan, cserépbe ültetve, vagy szabadgyökerűként is. Ha sövényt szeretnénk létrehozni, akkor érdemes kötésben, kétsorban szabadgyökerű fagyalokat ültetni. Az ültetést ősz végére időzítsük, október vége, november eleje a legmegfelelőbb időpont, de egészen február végéig elvégezhetjük a műveletet.

Készítsük elő a talajt, érdemes felásni a területet, és a talajba keverni egy kis szerves anyagot, így még gyorsabban fognak nőni a növények. Ássuk meg az ültetőgödröt, ami kétszer akkora legyen, mint a gyökérzet, majd tegyük bele a növényt, és temessük be. Nem kell túlzsúfoltan ültetni a fagyalokat, egy méterre elegendő 4-5 növényt ültetnünk, kötésbe (de lehet egysorba is, attól függ, mennyire széles sövényt szeretnénk, egysorba elég 3 növényt ültetni). Ültetés során ügyeljünk arra, hogy a sorunk egyenes legyen mindvégig, ehhez feszítsünk ki nyugodtan egy zsinórt. Ha végeztünk az ültetéssel, minden esetben öntözzük meg a fagyalokat.

A fagyalsövény metszése

Amint meglátjuk, hogy kialakulnak az első új levelek, vágjuk le a növények tetejét, csökkentsük a szabadgyökerű fagyalok magasságát egyharmadukra – ettől válnak majd bokrosabbakká! A tökéletes sűrű, és szép sövény titka a folyamatos metszés, ezt sose felejtsétek el. Március-április környékén mindenképpen végezzük el a visszametszést, majd az év folyamán többször ejtsük meg ezt a műveletet. Sok sikert kívánok mindenkinek, leljétek örömöteket a fagyalsövényekben! 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-24

A növényeid sorra pusztulnak a kertben? EZ a bogár lehet az oka!

Ne hagyd, hogy a kártevők pusztítsák el a kerted! Ismerd meg a kerti növényeket pusztító rettegett bogarat, és fedezd fel, hogyan mentheted meg a növényeidet!

2024-03-15

Ritka kék virágot találtak a Bükkben, mindenki a csodájára jár

Hihetetlen felfedezés a Bükkben! Egy kiránduló ritka kék leánykökörcsinre bukkant az erdőben, ami eltér a megszokottól, szerencsére kép is készült a növényről!

2024-01-29

Így védd meg növényeidet a februári hőingadozással szemben

Ha eljön a február, akkor érdemes figyelnünk ilyenkor a kertben a hőingadozásokra, hiszen ezek károsíthatják növényeinket, kövesd ezeket a tippeket!

2024-04-22

Magvetés gond nélkül: fedezd fel a titkos trükköt a tökéletes magvetéshez

Vessünk magot egyszerűbben, mint valaha! Mutatom a magvetés egyik könnyítését, a földkocka készítő csodás lehetőségét, használd te is bátran, segítek tippekkel!

2024-04-24

Ültess májusban lila brokkolit, ami a zöldségeskerted királynője lesz

Ültess májusban lila brokkolit, ami a kerted királynője lesz, hiszen számos előnnyel rendelkezik, mutatjuk a legfontosabb infókat a lila brokkoliról, gyere!

2023-12-31

Látványos égi jelenséggel kezdődik az Új Év – Itt a Quadrantidák Meteorraj

Készüljünk fel a természet egyik leglenyűgözőbb show-jára, és merüljünk el az égi csillagok varázslatos világában! Látványosan indul az Új Év!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

hasznos élettartam

az ->évelő növényeknek az az élettartama, amely alatt a termőképességük még nem csökken jelentősen. Tovább

klorózis

növényekben különböző elemek hiánya okozza; a levelek zöld színe halványodik, sárgulás... Tovább

Tovább a lexikonra
Nemesítés, biotechnológia Növénytermesztés Növényvédelem