November hűvös szelei a kertészeket cselekvésre sarkallják: itt az ideje facsemetéket ültetni, hogy a kert jövő tavaszra virágba boruljon - de hogyan fogjunk neki?

November, a facsemeték ültetésének hónapja: így fogj neki

NA
Push értesítések

ÉRTESÜLJ ELSŐKÉNT,

IRATKOZZ FEL ÉRTESÍTÉSEINKRE

A november hűvös és őszi hónap, amikor a természet lassan átadja magát a télnek. Sokak számára ez a hónap már nem elsősorban kerti munkáról szól, hiszen az utolsó virágok is elhervadnak, a fák és bokrok lassan levetik lombjukat, és a kertekben a téli előkészületekbe kezdünk. Azonban november egy nagyszerű időszak is lehet arra, hogy facsemetéket ültessünk, felkészítve a kertet a következő év virágzási pompájára.

facsemete ültetés

A megfelelő facsemete kiválasztása

A facsemeték ültetése már önmagában egy izgalmas és fontos feladat, hiszen a jövő kertjét hozzuk létre. Mielőtt azonban nekiállunk a gödrök ásásának és a csemeték ültetésének, először is gondosan válasszuk ki azokat a növényeket, amiket telepíteni szeretnénk. Fontos figyelembe venni a helyi éghajlati körülményeket, a talajminőséget, és azt, hogy milyen méretű növények illeszkednek a kertünkbe. Győződjünk meg róla, hogy az adott facsemete megfelel a területünknek, és képes lesz megfelelően nőni és virágozni.

Ültetőgödör előkészítése a facsemetének

Amikor már kiválasztottuk a megfelelő facsemetéket, elkezdhetjük az ültetés előkészítését. A megfelelő méretű ültetőgödröt kell ásni a növény számára. Általában az ajánlott mélység 2-3-szorosa a csemete gyökérzónájának. Az ültetőgödrök mérete természetesen változhat a növénytől függően, így érdemes utánanézni az adott facsemete ültetési igényeinek. Az ültetőgödör aljába célszerű egy réteg tartós hatású műtrágyát helyezni. Ez segíteni fog a fiatal növénynek a kezdeti gyökérfejlődésben, és hozzájárul a növény egészséges növekedéséhez.

A facsemeték ültetése

Amikor már elkészült az ültetőgödör, jöhet a csemeték telepítése. Vegyük ki óvatosan a csemetét a cserépből, majd helyezzük az ültetőgödör közepére. Fontos, hogy a csemete gyökerei ne görbüljenek vagy törjenek meg az ültetés során. Ha szükséges, lazítsuk meg a gyökereket, hogy egyenletesen terjedjenek el.
Miután a csemete a helyén van, szépen takarjuk be földdel, majd nyomkodjuk meg könnyedén. Az ültetőgödröt alaposan öntözzük meg, hogy segítsünk a földnek jól tapadni a gyökerekhez.

Egy réteg mulcs a facsemete köré

Az ültetés után célszerű egy réteg mulcsot helyezni a facsemete töve köré. A mulcsnak számos előnye van. Először is, segít megőrizni a talaj nedvességét, ami különösen hasznos lehet a szárazabb időszakokban. Másodszor, a mulcs megakadályozza a gyomok növekedését, ami segít a fiatal növénynek jobban érvényesülni. Végül, a mulcs szigeteli a talajt, így segít a hőmérséklet szabályozásában, és védi a gyökereket a hidegtől.

Facsemete védőrácsok

Ha olyan területre telepítünk facsemetéket, ahol vadveszély fenyeget, akkor érdemes fontolóra venni a facsemeték védelmét is. A leggyakoribb módszer a facsemete védőrácsok használata. Ezek a rácsok védelmet nyújtanak a vadak, például a szarvasok vagy a nyulak ellen, akik könnyen elpusztíthatják a fiatal növényeket.

A facsemete ápolásának folytatása

Az ültetés után fontos rendszeresen gondozni a facsemetéket. Figyeljük a talaj nedvességtartalmát, és öntözzük meg őket szükség szerint. Távolítsuk el a gyomokat a facsemeték környékéről, hogy ne vegyék el a tápanyagokat és a vizet. És ne feledkezzünk meg az esetleges betegségekről vagy kártevőkről sem, amelyek megjelenése esetén időben cselekedjünk.

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

34/2006. (V. 12.) FVM rendelet

a Magyar Méhészeti Nemzeti Program alapján nyújtható méhészeti támogatások... Tovább

gazdálkodás

a tápanyagpótlást, ill. a trágyázás komplex rendszerét jelenti; újabban kevésbé használt kifejezés. Tovább

Tovább a lexikonra
kert