Hazánkban főként a Nyugat-Dunántúlon termesztik a méhészek, de elvadulva máshol is előfordul

Minden, amit a facéliáról tudni kell

Balikó Krisztina, ZH
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Hazánk egyik legelterjedtebb zöldtrágyanövénye a facélia (mézontófű). A faj egyben a világ egyik legtöbb virágport termő növénye, így méhészeti hasznosítása is jelentős. Hektáronként akár 800 kg méz szolgáltatására képes. Hazánkban főként a Nyugat-Dunántúlon termesztik a méhészek, de elvadulva máshol is előfordul. Virágzása kezdetéig takarmánynak is alkalmas, mintegy 20-40 t/ ha zöldtakarmányt képes produkálni.

Hazánk egyik legelterjedtebb zöldtrágyanövénye a facélia (mézontófű)

Amit tudni kell a facéliáról


Hazai vetésterülete nem haladja meg a néhány ezer hektárt, de magnak és zöldtrágyának egyre szívesebben vetik. Gyors növekedésű, viszonylag igénytelen növény. Gyökérzete segít a jó talajállapot létrehozásában, valamint segít feltárni a talajok nyers tápanyagkészletét, és megakadályozni a tápanyagok kimosódását.

A facélia a középkötött mezőségi talajokat kedveli, de jól terem az átlagos minőségű, jó vízgazdálkodású talajokon is. Hazánkban a szélsőséges területek kivételével a legtöbb szántóföldi termőhelyen eredményesen termeszthető. Vízigénye nem túl nagy, a terméskötésig azonban mérsékelten meleg, csapadékos időjárást igényel.

 

Vetési ideje


Legszerencsésebb istállótrágyázott kapások, rostnövények vagy tavaszi kalászosok után vetni. Önmaga utáni termesztését lehetőleg kerüljük! Másodvetésű zöldtrágya- vagy takarmánynövényként bármely korán lekerülő őszi kalászos után vethető. Arra kell csak ügyelni, hogy betakarítás után elegendő idő álljon rendelkezésre a megfelelő talajelőkészítéshez. Nagy mennyiségű szármaradványt visszahagyó és későn lekerülő elővetemény után a szármaradványok forgatás előtti aprítását célszerű elvégezni. Tavasszal a gyors felszíni talajmunkákat kombinátorral és simítóval végezzük el, a vetőágyat közvetlenül vetés előtt, maximum 3-4 cm mélyen készítsük elő!

Zöldtrágyaként vagy takarmányként termesztve elégséges egy sekélyebb, 18-20 cm-es tárcsás talajelőkészítés.

 

Magtermesztési céllal már március végén – április elején el kell vetni a magfogás biztonsága érdekében, míg zöldtrágyának vagy takarmánynak akár augusztus elején is vethető. Méhlegelőnek már áprilisban célszerű megkezdeni a vetést, és 1-2 hetes szakaszolással akár június közepéig folytatni. A hektáronként vetendő magmennyiség termesztési céltól függően 10-15 kg. Magtermesztéskor 12-24 cm-es, zöldtrágyának ill. takarmánynak 12 cm-es sortávolságra vessük!

Magja július végén – augusztus elején érik. Hosszú virágzási ciklusának köszönhetően érése egyenetlen, jelentős lehet a pergési veszteség. Mikor egy növényegyeden a magvak 2/3-a érett, megkezdhetjük a betakarítást. Egymenetes betakarításkor deszikkálás után 6-8 nappal kezdhető meg a kombájnolás. Kétmenetes betakarításkor a növényállományt lekaszáljuk, 6-8 napig renden szárítjuk, majd csépeljük.

Facélia zöldtrágya


Zöldtrágyának zölden szárzúzóval aprítható, szecskázható. Száraz őszön célszerűbb elhagyni az őszi kalászos vetését, inkább várjunk a facélia kaszálásával, talajba forgatásával. Az első fagyok előtt azonban végezzük el az aprítást, mert a növény fagyérzékeny, s ha elfekszik, a szárrészek feldarabolása nehézkesebbé válik.

 

Zöldtakarmányként való hasznosítás esetén legkésőbb a virágzás kezdetén kaszáljuk!

Rövid tenyészideje miatt a facélia könnyen felvehető tápanyagokat igényel. Közvetlenül alá ne istállótrágyázzunk, de az állomány alá adott műtrágyát meghálálja. 1 t zöldtömeg előállításához 2,3 kg nitrogén, 1,5 kg foszfor, 3,2 kg kálium, 1,0 kg kalcium és 0,4 kg magnézium hatóanyagot igényel.

Nitrogénfelvétele már a kezdeti fejlődéskor jelentős, és a vegetációs tömeg növekedésével folyamatosan növekszik. Vetéskor átlagosan 40-60 kg/ha nitrogén hatóanyag mennyiséget célszerű kijuttatni.

A foszfor a magtermés mennyiségi és minőségi paramétereinek alakításában számottevő szerepet játszik, ezért különösen a magtermesztésben van jelentősége az optimális foszforellátásnak.

A megfelelő káliumellátás javítja a szárazság- és stressztűrő képességet valamint növeli a szárszilárdságot. Hektáronként átlagosan 50-70 kg kálium kijuttatása javasolt.

Magtermesztésben a foszfor és kálium műtrágyát ősszel, míg másodvetésként termesztve az elővetemény alá adjuk ki!

A mikroelemek közül a bór, a cink, valamint a réz pótlására lehet szükség, ezt levéltrágyázással tehetjük meg.

A műtrágya


A műtrágya konkrét adagjának számításakor feltétlenül vegyük figyelembe az aktuális talajvizsgálati eredményeket, valamint az esetleges korrekciós tényezőket! Tudományosan megalapozott tápanyagellátással lehetővé válik a facélia növény eredményes és gazdaságos termesztése.

Forrás: Agrárágazat

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS


Tovább a Lexikonhoz

333/2006. (XII. 23.) Korm. rendelet

a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalról szóló 81/2003. (VI. 7.) Korm. rendelet... Tovább

gépesítési statisztika

olyan adatok összegyűjtése és feldolgozása, amelyek a gépesítésre jellemzőek. Ilyenek a... Tovább

Tovább a lexikonra