Fácánok tenyésztése hazánkban

hirdetes

Fácántenyésztés

Kucsma Vivien, GE.
Fácán

Fácántenyésztés - Hasznosítás

A fácánállomány hasznosításának kétféle módja van: a vadászattal és az élőbefogással történő hasznosítás. A fácán vadászatát mindig meghatározott terv szerint szervezik. A fácán vadászatának optimális ideje november elejétől január közepéig tart. A magyarországi gyakorlatban nem ritka, hogy egy jobb fácános területen 15–18 alkalommal is vadásznak.

Fácántenyésztés - Vadászat

A fácán vadászatának két módja terjedt el: a fácán ráhajtásos vagy nagyterítékű vadászata és a fácánkereső vadászata. A ráhajtást 10–14 puskással, 30–50 hajtóval, kiszolgáló személyzettel és megfelelő szállító járművekkel végzik. A hajtók két vagy három csoportra oszlanak, így a vadászat gördülékenyebb. A hajtások végén a lőtt vadat a hajtók összeszedik, és a lőállásokban rendezetten hátrahagyják. A napi terítéket központi helyen, erre a célra kiképzett területen mutatósan elrendezik, és a vadászetika szabályainak megfelelően máglya és kürtszó mellett mutatják be. A kereső vadászatot 4–5 puskással, 1–2 kutyával és 3–4 hajtóval végzik. A hajtók a vadat a kutyák segítségével keltik fel.

hirdetes
hirdetes

Fácántenyésztés - Élőbefogás

Az élő fácánt különböző célokból fogják be (telepítés, élő export stb.). Befogásra a téli, havas időszak a legalkalmasabb. Az élőbefogásnak két módszere terjedt el, az önműködő befogós és a magas hálós befogás. Az előbbi 1–2 fácán befogására alkalmas, az utóbbit pedig ott használják, ahol sok a fácán, és a rövid idő alatt nagy mennyiséget kell befogni.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában


fajta-előállítás

az a nemesítési tevékenység, amelynek eredményeként új, hasznos tulajdonságokat hordozó és... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok