fa alá ültetés; fa alatt növények

Fa alá szeretnél virágot ültetni tavasszal? - ezekre figyelj!

NA
Facebook logo

KÖVESS MINKET

FACEBOOKON

Minden udvar jobban néz ki egy árnyékos fával. A fák állandóságot és súlyt adnak a tájnak. Hogy a fa úgy is nézzen ki, mint aki oda való, a törzs tövét gyakran körbegyűrűzzük virágokkal, növényekkel. Sajnos, ahogy a fa növekszik, ágai és gyökerei kitágulnak, a körülötte lévő terület pedig kopár pusztasággá válik. A fa gyökerei gyorsan felszívják az összes rendelkezésre álló vizet, és kiválóan felfogják a napsugarakat, így kevés növény virágzik ott. Kövesd a tippjeinket, hogy megtelepedjenek a növények és boldogan növekedjenek a fák alatt.

Fa alatti növények ültetése

Védd meg a fát 

Nehéz elhinni, de a fák érzékenyek lehetnek a gyökereiket és a kérgüket érő bármilyen károsodásra. Egyes fák, mint a bükk, cseresznye, szilva, som, magnólia és juhar, sekély gyökerekkel rendelkeznek, alig a talaj felszíne alatt, és rosszul reagálnak, ha a gyökereket megzavarják. Legyél óvatos a gyökerek körüli ásással, amikor fa alá ültetsz növényeket. Használjon simítót vagy ásókést, ne egy nagy lapátot. Ha gyökérrel találkozol, menj át egy másik helyre. Ezenkívül ne sértsd meg a fa tövében található kérget. Bármilyen sérülés arra ösztönzi a betegségeket és a kártevőket, hogy megtalálják az utat a fához.

Kezdd kicsivel

Mivel nem áshatsz lyukakat, hogy nagy növényeket helyezz el a fa alatt, kis palántákat kell ültetned. Lehetséges, hogy ömlesztve vásárolhatsz kis "bélés" növényeket: ezek olyan palánták, amelyeket faiskolákban termesztenek, és kertészeti központokban növényként értékesítenek. Ha találsz forrást a bélésekhez, sok pénzt takaríthatsz meg. Ha kis gyökérgombócú palántákat szeretnél, így benyomhatod anélkül, hogy túl szélesre vagy mélyre ásnál. Ez eleinte sok vizet jelent, de a kis növények könnyebben alkalmazkodnak szűk helyükhöz, mint egy nagy növény, és nem sérti meg a fát sem az ültetés során.

Csak néhány növényfajtát használj, de azokból sokat

Válasszon ki néhány kulcsfontosságú növényt, majd ültesd el őket nagy sávokba. Ez különösen fontos, mivel nagyon kicsi palántákat kell ültetni.
Fontolj meg néhány gyorsan szétterülő talajtakaró felszerelését a gyors burkolat érdekében, de ezzel óvatosan járj el. Az olyan növények, mint borostyán és a szalagfű átveszik az uralmat az egész udvarban. Így az olyan növények, mint a harangláb  és a szívvirág sokkal jobb választás. 

Bővítsd a virágzás időszakát 

Használd ki a kora tavaszt, még mielőtt a fa kibontakozik, és vegyél virághagymákat, különösen olyan kicsiket, mint a sáfrány vagy a törpe írisz. Az olyan növények, mint a vérzőmák, a hármasszirom és a tüdővirág hajlamosak eltűnni, amikor a hőmérséklet felmelegszik, így helyet adnak a normál szezonban lévő növényeknek.

Folytasd a termesztést

A kert egészségének megőrzése érdekében adj hozzá szerves talajtakarót vagy komposztot. Így létrehozod azt a gazdag "erdőtalajt", amelytől az erdők olyan buján nőnek. A talajtakaró segít megtartani az értékes nedvességet, és egy kis lendületet ad a növényeknek.
Alkalmazd újra a mulcsot minden évben kora tavasszal, mielőtt a növényeknek esélyük lesz kilevelezni. Csak vigyázz, ne temesd be a növényeket alatta. A sikeres ültetés egy nagy fa alá egy kis erőfeszítést igényel. De ha a növényeid alkalmazkodtak ezekhez a feltételekhez, a kert évről évre jobb és szebb lesz.
 

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Még több cikk

2024-03-19

5 tipp a kora tavaszi vetések sikeréhez

A kora tavaszi vetés tartogat veszélyeket, de vannak tippek, melyek segítségével legyőzhetjük ezeket: most 5 tippet mutatunk a sikeres, kora tavasziv etéshez!

2024-03-13

Ezzel a trükkel szüretelj rengeteg málnát idén nyáron

Tanulj meg metszeni málnát, hogy a növény erősebb, a termés pedig több és jobb minőségű legyen. Ismerd meg a metszés előnyeit, mikor és hogyan kell metszeni!

2024-03-05

Ezért jobb tavasszal elültetni a levendulát, mint ősszel

Levendula ültetés márciusban? Naná, hiszen ez a legjobb és legalkalmasabb időpont több okból kifolyólag is egy kertész szerint, mutatjuk mire figyelj kifejezetten!

2024-03-05

Csinos szellőrózsa: így ültesd el márciusban és minden évben visszatér

Az elképesztően szép, csinos szellőrózsa nevű virágot márciusban is elültetheted többek között, jövőre pedig már vissza fog térni hozzád, fogadd meg ezeket!

2024-03-27

Így szaporíthatod a leandert akár egyetlen ágról is

Tudtad, hogy a csodaszép mediterrán eredetű leandert egyetlen kis ágacska segítségével is könnyedén szaporíthatod? Részletes útmutatóhoz kattints!

2024-04-10

Áprilisban indulhat a pázsitfelújítás, ezekkel a lépésekkel

Indítsuk el a pázsitfelújítást ezekkel a lépésekkel, hiszen áprilisban végre eljött az ideje ezeknek a teendőknek. Kövessétek kertészünk szuper tanácsait ti is!

2024-04-16

Csodaszép, egyszerűen gondozható: Így ültess margarétát!

A margaréta nem elég, hogy csodaszép, sokak legnagyobb kedvenc virága, számos néphiedelem kapcsolódik hozzá, gyógyhatása van. Nézd milyen egyszerű az ültetése!

2024-04-16

Ideje elültetni a cukkinit, mutatjuk, hogyan csináld helyesen!

Egyre népszerűbb a cukkini hazánkban is. Ültess 2024-ben te is cukkinit, mutatjuk, hogy mikor, és hogyan csináld, hogy a legtöbb, legjobb termésed legyen!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

Rovarölo Actellic 25 EC

Szívó és rágó kártevők ellen zöldség kultúrákban raktár fertőtlenítésre,... Tovább

gégevizenyő

súlyos bántalom, amely a légutak (légzőkészülék) szűkülése révén fulladást okozhat.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés