fa alá ültetés; fa alatt növények

hirdetes

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

NA
Pinterest logo

KÖVESS MINKET

PINTERESTEN

Minden udvar jobban néz ki egy árnyékos fával. A fák állandóságot és súlyt adnak a tájnak. Hogy a fa úgy is nézzen ki, mint aki oda való, a törzs tövét gyakran körbegyűrűzzük virágokkal, növényekkel. Sajnos, ahogy a fa növekszik, ágai és gyökerei kitágulnak, a körülötte lévő terület pedig kopár pusztasággá válik. A fa gyökerei gyorsan felszívják az összes rendelkezésre álló vizet, és kiválóan felfogják a napsugarakat, így kevés növény virágzik ott. Kövesd a tippjeinket, hogy megtelepedjenek a növények és boldogan növekedjenek a fák alatt.

Fa alatti növények ültetése

Védd meg a fát 

Nehéz elhinni, de a fák érzékenyek lehetnek a gyökereiket és a kérgüket érő bármilyen károsodásra. Egyes fák, mint a bükk, cseresznye, szilva, som, magnólia és juhar, sekély gyökerekkel rendelkeznek, alig a talaj felszíne alatt, és rosszul reagálnak, ha a gyökereket megzavarják. Legyél óvatos a gyökerek körüli ásással, amikor fa alá ültetsz növényeket. Használjon simítót vagy ásókést, ne egy nagy lapátot. Ha gyökérrel találkozol, menj át egy másik helyre. Ezenkívül ne sértsd meg a fa tövében található kérget. Bármilyen sérülés arra ösztönzi a betegségeket és a kártevőket, hogy megtalálják az utat a fához.

Kezdd kicsivel

Mivel nem áshatsz lyukakat, hogy nagy növényeket helyezz el a fa alatt, kis palántákat kell ültetned. Lehetséges, hogy ömlesztve vásárolhatsz kis "bélés" növényeket: ezek olyan palánták, amelyeket faiskolákban termesztenek, és kertészeti központokban növényként értékesítenek. Ha találsz forrást a bélésekhez, sok pénzt takaríthatsz meg. Ha kis gyökérgombócú palántákat szeretnél, így benyomhatod anélkül, hogy túl szélesre vagy mélyre ásnál. Ez eleinte sok vizet jelent, de a kis növények könnyebben alkalmazkodnak szűk helyükhöz, mint egy nagy növény, és nem sérti meg a fát sem az ültetés során.

hirdetes

Csak néhány növényfajtát használj, de azokból sokat

Válasszon ki néhány kulcsfontosságú növényt, majd ültesd el őket nagy sávokba. Ez különösen fontos, mivel nagyon kicsi palántákat kell ültetni.
Fontolj meg néhány gyorsan szétterülő talajtakaró felszerelését a gyors burkolat érdekében, de ezzel óvatosan járj el. Az olyan növények, mint borostyán és a szalagfű átveszik az uralmat az egész udvarban. Így az olyan növények, mint a harangláb  és a szívvirág sokkal jobb választás. 

Bővítsd a virágzás időszakát 

Használd ki a kora tavaszt, még mielőtt a fa kibontakozik, és vegyél virághagymákat, különösen olyan kicsiket, mint a sáfrány vagy a törpe írisz. Az olyan növények, mint a vérzőmák, a hármasszirom és a tüdővirág hajlamosak eltűnni, amikor a hőmérséklet felmelegszik, így helyet adnak a normál szezonban lévő növényeknek.

hirdetes

Folytasd a termesztést

A kert egészségének megőrzése érdekében adj hozzá szerves talajtakarót vagy komposztot. Így létrehozod azt a gazdag "erdőtalajt", amelytől az erdők olyan buján nőnek. A talajtakaró segít megtartani az értékes nedvességet, és egy kis lendületet ad a növényeknek.
Alkalmazd újra a mulcsot minden évben kora tavasszal, mielőtt a növényeknek esélyük lesz kilevelezni. Csak vigyázz, ne temesd be a növényeket alatta. A sikeres ültetés egy nagy fa alá egy kis erőfeszítést igényel. De ha a növényeid alkalmazkodtak ezekhez a feltételekhez, a kert évről évre jobb és szebb lesz.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-03-30

Így lehet ingyen akár több 100 monstera növényed is! – Elég ezt az 5 egyszerű lépést követned!

Ha monsterákkal szeretnéd telepakolni otthonod, nincs szükség rá, hogy újat vásárolj. Egyetlen egészséges növénnyel sok monstera növényt termeszthetsz!

2023-03-30

Mikor van szüksége egy hortenziának több tápanyagra? Hogyan és mikor kell tápozni?

Adj tápot ezeknek a gyönyörű hortenzia növényeidnek, amikor szükségük van rá, és jutalmul egy életerős, dús és ragyogó hortenzia bokrot kapsz majd ajándékul.

2023-03-30

7 különleges mezei virág, ami tökéletesen mutat a kertedben is

Mindig elvarázsol a pipacsos mező látványa? Akkor ezeket a csodaszép vadvirágokat imádni fogod, amiknek különleges formái, színei feldobják majd a kertedet!

2023-03-29

Kezdő kertészként is nevelhetünk sikeresen bazsalikomot – A Thai Bazsalikom termesztésének fortélya

A thai bazsalikom magról, dugványról vagy átültetéssel is termeszthető, és a kertben napos helyen virágzik. Akár kezdő kertészként is könnyen termesztheted.

2023-03-31

Tippek a salátakert létrehozásához áprilisban

A tavaszi salátakert gondozása kifejezetten hálás munka, hisz kisebb energiával is csodás salátáid teremhetnek: így fogj neki áprilisban a tavaszi salátakerthez!

2023-03-31

5 budapesti fesztivál áprilisban, amiket nem érdemes kihagyni! Művészet, bor, zene és kultúra minden mennyiségben!

Budapest gyönyörű, amely számos szórakozási, oktatási és kikapcsolódási lehetőséget kínál. Nincs ez másképp áprilisban sem, ezek a fesztiválok várnak!

2023-03-31

Tudtad, hogy két évig termesztenek egy ananászt az Azori-szigeteken? – Ezért sokkal különlegesebb, mint a Dél-Amerikai ananászok

Az ananász egy trópusi gyümölcs, amelyet az emberek a világ minden táján élveznek. Bár általában Costa Rica-hoz kötik, de az Azori-szigeteki sokkal jobb!

2023-03-31

A csodálatos Wanfeng-tó, Kína lenyűgöző természeti csodája

A kínai Guizhou tartományban található Wanfeng-tó egy lenyűgöző természeti csoda, amely a világ minden tájáról érkező turisták kedvelt célpontjává vált.

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

jászol

az állatok takarmányozására szolgál; akkor felel meg a követelményeknek, ha magassága... Tovább

talajfertőtlenítő gépek

azok a gépek, amelyek alkalmasak a talajban levő növényi kártevők elpusztítására, ill. az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Növénytermesztés