Ezekből álljon házinyulad táplálkozása

hirdetes

Mivel etethetem a kiskedvencem?

TK, SFV
Youtube logo

IRATKOZZ FEL

CSATORNÁNKRA

Milyen ételeket adhatok házikedvencemnek? Minden növényt megehetnek? Melyek azok, amiket mindenképpen fontos lenne, és melyek, amiket érdemes elkerülnöm? Cikkünkből minden kiderül.

Mivel etessem kiskedvencem?

Mikkel érdemes etetnem?


A nyulak természetükből adódóan növényevők. Ezáltal alkalmazkodnunk kell táplálékuk összeállításánál szükségleteikhez, hogy egészségesek maradjanak. Ez bonyolultan hangzik, viszont hidd el, nem nehéz dolog!


Kiskedvencednek nincsennek nagy igényei étkezését illetően. Ugyanakkor, annak meg kell felelnie néhány specifikusabb dolognak, amivel kitudjuk szűrni a felesleges dolgokat, melyek károsak lehetnek egészségére.


Mint már említettem, a nyúl növényevő állat. A legegyszerűbb, szó se róla, bemenni a legközelebbi állatkereskedésbe, és kiválasztani a neki szánt jó minőségű, rostokban gazdag táplálékot – melyeket akár még a korához mérten is megtalálsz. De ennek nem feltétlenül szabad az összes étkezését betöltenie. 


Széna – ez lényeges?


Turkálni a szénában, a legszebb darabok után kutatva – természetes nyúl szokás. Nélkülözhetetlen, hogy nyuszid néha kutasson az élelme után - bár neki vadon élő társával szemben erre nincs szüksége. De, mivel az élelmét kézhez kapja, megnyugvást jelenthet számára, illetve már csak kedvtelésből is, ez egy jó megoldás lehet, nem csak az unalom – de az étkezése szempontjából is.


A nyúlnak egy olyan táplálkozási szokás kialakítására van szüksége, mely rostokban gazdag, a széna ennek pedig az egyik fő tápanyagforrása. Kedvencünknek ezt érdemes biztosítani a nap 24 órájában. A különféle szénák tartalmaznak vitaminokat, fehérjéket, ásványi anyagokat, szénhidrátokat a rostokon kívül, melyek mind elengedhetetlenek nyulunk egészsége számára.

hirdetes


Ne keverd össze a szénát a szalmával, ugyanis annak semmilyen tápláló jellege nincs, ráadásul egy-két fajtánál még emésztési problémákat is okozhat. Amennyiben alomként használod, mindenképp minőségit válassz – például a búzaszalma remek megoldás lehet, emellett vegyi anyagokat sem tartalmaz.


Mi mást fogyaszthatnak még?


Adhatsz nekik még sárgarépa, cékla, retek levelet, zellert, pitypangot, lóherét, petrezselymet… Viszont érdemes elkerülnöd a káposztát, mángoldot, uborkát, cukkinit és spenótot. Orvosi vízitormát ellenben mértékkel fogyaszthatnak. 


Néhány táplálkozási hiba abból fakad, hogy négylábúddal túl sok zöldséget etetsz. Igazából, a legtöbb zöldségnek nincs nagy tápanyag tartalma számukra, mint például a saláta nem tartalmaz mást csak vizet és klorofillt, mely nyuszid számára haszontalan. 


Fontos, hogy olyan zöldségeket válasszunk, melynek nagy a tápanyagértéke, így nyulaink egészségére nézve is hasznosak lehetnek. Ilyen például a petrezselyem, melynek nagy a glikozid tartalma, ez szívüknek kedvez. 

hirdetes


Az ágak lehetővé teszik nyulunk számára a rágcsálást, ezzel elhárítva figyelmüket, melyet egyébként más tárgyainkra fordítanának. 


Tehát adhatsz négylábúdnak a következőkből: mogyoró, alma, bükk, illetve fűzfa. Ezeknek az ágaknak és rostjaiknak nagy szerepe van a nyulak fogkopásában, ugyanis azok folyamatosan nőnek, így a helyes fejlődés érdekében muszáj természetes módon koptatniuk azokat.


Milyen táplálékokat kerüljünk el mindenféleképpen?


Amit egyáltalán nem kaphatnak: csokoládék, cukros gyümölcsök, gabonapehelyfélék, kenyér, tortafélék, édességek, jutalomfalatok, és fogkoptatók melyeket általában kutyáknak és macskáknak szokás adni, krumpli, zöldbab… A felsoroltakat mindenképp tiltsuk ki táplálékaik közül.

 
Tartsd be a napi tálálékadagjaik mennyiségét. Figyelj arra is, hogy a család többi tagja is alkalmazkodjon ehhez. Minden változtatásnak a táplálkozásához köthetően, a megfelelő módon kell történnie, így elkerülve az ebből adódó emésztési panaszokat. Ehhez érdemes kikérned állatorvosod tanácsát.


Végezetül, ügyelj, hogy négylábúdnak mindig legyen friss és tiszta vize!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2023-01-27

Így gyűjtsük össze és tisztítsuk meg a tyúktojást

Ha vannak tyúkjaid akkor bizonyára rendszeresen gyűjtöd be a tojásaikat, ezért nem árt tudni, a pontos menetét ennek és a tisztításuk teljes folyamatát is!

2023-01-31

Gyomirtás vegyszermenetesen – irtsunk sóval!

Sok kertész számára fontos a vegyszermentes gyomirtás, hisz így a környezetünket is óvjuk vele: ehhez mutatunk egy nagyon jó tippet ami segíthet neked!

2023-01-30

5 romantikus szobanövény, amit ajándékozhatsz Valentin-napra

A tucatnyi vörös rózsa nyüzsgő, rövid életű, illatmentes csokornak megvolt a maga ideje, ami már leágazott. Válassz helyette egy mutatós szobanövényt!

2023-01-30

Építsünk raklapból epertartót - csodásan mutat!

Csodálatos, hétvégi DIY projekt az epreid számára, amiket lassan de biztosan már lehet ültetni, gondozni: építsünk raklapból virágtartót az epreknek!

2023-01-31

Ezek a legjobb tippek a fa alá ültetéshez

A fa alatti növények remekül tudnak mutatni, feltéve, ha ki is bírják ott az árnyékos, száraz talajban sokáig: de ne aggódj, léteznek ilyen növények!

2023-01-13

Így hosszabbítsd meg kutyád életének aranyéveit

Ha idős a kutyusunk mindig félünk, mikor hagy itt bennünket: ezek az utolsó évek azonban ne félelemmel, hanem szeretettel és sok foglalkozással teljenek!

2023-01-24

A leghatékonyabb módok, amik távol tartják a madarakat a veteményeskerttől

Ha rendszeresen kertészkedsz, akkor te is tudnál mesélni a bosszantó madarakról, akik megdézsmálják a veteményeskertedet: így védekezz ellenük tippjeinkkel!

2023-01-18

Nyulak gondozása a téli, hideg időben

Nyulainkra fokozottan érdemes figyelni a téli időjárás viszontagságai miatt, hisz hamar megfázhatnak: tippjeink segítenek őket megvédeni!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

baklós juh

a juhok toroktáján ritkán előf., zacskószerű, páros bőrfüggelékeket (az ún.... Tovább

egyelés

a sorba vetett növények (pl. répatövek) ritkítása, a fölösleges egyedek kivágása, a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek