A Tengelic lett az Év Madara, ismerd meg őt közelebbről te is

hirdetes

2017 Év Madara – Bemutatjuk a tengelicet

Instagram logo

KÖVESS MINKET

ISTAGRAMMON

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület minden évben megválasztja az év madarát. A 2017-es évben ezt a címet a Tengelic nyerte. Ismerkedjetek meg vele egy kicsit közelebbről most ti is! 

Tengelic, 2017 Év Madara

Kép forrása: angelstudio.hu

Miről szól az Év Madara választás

Az Év madara program célja és küldetése olyan fajok vagy madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása, melyek védelmében a lakosság egészének vagy egyes csoportjainak különösen fontos szerepe van. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 1979-ben indította el „Az év madara” programját. Ennek célja, hogy a társadalommal megismertesse azokat a madárfajokat vagy fajcsoportokat, amelyek védelmében a lakosság vagy annak egyes csoportjai (például gazdálkodók, vadászok, pedagógusok) különösen fontos szerepet kaphatnak. Emellett felhívja a figyelmet azokra az érdekütközésekre, konfliktusokra, amelyeket fel kell oldani.

Az év madarának csak olyan fajt választanak, amelynek folyamatos védelmében az egyesület tevőlegesen is részt vesz. 2011-ben kísérletképpen internetes szavazással választatták meg, hogy a három ajánlott faj közül melyik legyen 2012-ben az év madara. Az akciót sikeresnek ítélték, ezért a következő évben megismételték. Most pedig ismerjük meg 2017 Év Madarát, a következő oldalon bemutatom nektek!

hirdetes
Tengelic, 2017 Év Madara

A tengelic a madarak osztályának verébalakúak rendjébe és a pintyfélék családjába tartozó faj. Tápláléka félérett magvakból és bogyókból áll. A faj jelenleg nem veszélyeztetett. Népi elnevezése: stiglic, ami a madár német nevéből ered. Régebben a tengelic a kitartás és a termékenység szimbóluma volt. Egész Európában, Nyugat- és Közép-Ázsiában és Észak-Afrikában elterjedt. A Kárpát-medencében rendszeres fészkelő. Parkokban, útszéli fasorokban, gyümölcsösökben találjuk meg. Észak-Amerikába az emberek vitték be, de később elvadult. Ezen kívül betelepítették még a következő országokba: Zöld-foki-szigetek,Bermuda-szigetek, Uruguay (onnan később átterjedt Argentína és Brazília területére is), Ausztrália és Új-Zéland.

A tengelicnek is, mint minden más tagnak a nemzetségből, rövid nyaka és vékony lábai vannak. Hossza 12 centiméter, szárnyfesztávolsága 21-26 centiméter, testtömege 14–19 gramm. Jellemző rá a feltűnően piros-fehér-fekete sávos fej, ez a fiatalokról még hiányzik. Nyaktöve, válla és háta sárgás, begye, melle oldalai élénk vörhenyesbarnák. Torka, farcsíkja és a hasi oldal többi, eddig meg nem említett része fehér. Szárnya világosbarna, fekete és fehér mintázattal. Csőre hosszú és hegyes. A párzási időszakban viszont fehér. A nemek nem igazán különböznek egymástól. A hím kicsivel nagyobb, mint a tojó, arca sötétebb piros. Hasának alsó része sárgás. A szárnyon lévő kis fedőtollak feketék. A tojó feje kerekebb, hasa zöldes sárga színű. A szárnyon lévő kis fedőtollak barnák vagy szürkék.

hirdetes
Tengelic, 2017 Év Madara

A tengelic ügyetlenül ugrál a földön. A repülése hullámzó, stabil és sárga szárnya figyelemre méltó. Magokkal, hernyókkal és bogarakkal táplálkozik. Rövidtávú vonuló. Ha házilag kívánjuk őket etetni, akkor arra kell felkészülnünk, hogy termetéhez képest viszonylag sokat eszik.

Egy-két madárka beül az etetőbe és az egész napját ott tölti, kisebb-nagyobb megszakítással. Az étel, azaz a magvak utánpótlásáról gondoskodnunk kell, ha egyszer elkezdtük a madarak etetését, akkor azt egész évben igénylik.

 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Még több cikk

2024-03-18

Ezt minden kutyatartónak tudnia kell: így tudod megmenteni kutyádat

Megismerheted ebben a cikkben a leggyakoribb tévhiteket a külső paraziták elleni védekezésről, és megtanulhatod, hogyan óvhatod meg kutyádat egész évben te is.

2024-03-18

Sokan nem tudják: Ezek a tavaszi virágok mérgezőek a kutyákra

Kutyatartóként nagyon óvatosnak kell lennünk, mert elég egyetlen óvatlan pillanat, és meg is van a baj. Több olyan tavaszi virág van, ami mérgező a kutyákra.

2023-12-31

Autópálya-matrica árak 2024-ben: Holnaptól már érvényben!

2024-től az e-matrica árak emelkednek, és további útszakaszok válnak fizetőssé, ezért érdemes időben beszerezni a matricát, és tervezni az útvonalat az esetleges költségek miatt.

2024-03-19

Tojáskrém húsvétra, a nagymamám recepteskönyvéből

Ez a krémes, ízletes finomság tökéletes választás a húsvéti ünnepi asztalra. Egyszerűen elkészíthető, és rengeteg féleképpen fogyasztható, egyenesen mamámtól!

2023-12-31

Wasabi: Tudtad, hogy a világ egyik legnehezebben termeszthető fűszernövénye?

A világ egyik legdrágább és legnehezebben termeszthető fűszernövénye, a wasabi, különleges ízével és egyedi jelenlétével hódítja meg a gasztronómia szerelmeseit.

2024-03-19

El akarsz takarni egy csúnya házfalat? Ültesd elé ezt a növényt!

Ha nálad is van egy nem kifejezetten szép házfal, akkor ideje eltakarnod, mégpedig babérmeggyel, amit most, tavasszal is elültethetsz és nagyon hamar megnő!

2024-03-19

Ez az 5 legjobb sövény, amin nem lát át a szomszéd

Ebben a cikkben bemutatjuk az 5 legjobb sövényt, amelyek sűrű lombja garantáltan elrejt téged a szomszédok kíváncsi tekintete elől. Fedezd fel őket te is!

2024-03-19

Így metszd meg a leandert, hogy sok virág legyen rajta

A leander tavaszi metszése az egyik legfontosabb feladat, ami ha jól csináljuk, elősegítheti a virágzást. Szakértői tippek a leander tavaszi metszéséhez!

További cikkek ebben a témában


Tovább a Lexikonhoz

galambalakúak (Columbiformes)

a —>madarak osztályának egyik rendje, többségük trópusi vidéken él. Kettős begyük a... Tovább

sejtalkotók (sejtorganellumok, sejtszervecskék)

a ->sejtben végbemenő biokém. reakciók színterei. Szerkezeti felépítésük leremti meg a... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Állatorvos Állattenyésztés Érdekességek